To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Anonymous - Śro Mar 14, 2007 11:21

zona, na ile starcza jeszcze nie wiem. Kupiłam 8 marca i nadal nic nie śmierdzi, nie jest mokro. Co prawda jest u chłopaków, nie u dziewczyn, a oni mniej sikają, mimo, że są w licznie 3. Na razie nic nie wskazuje na potrzebe zmiany ściółki, więc tydzień wytrwa na pewno.
PALATINA - Śro Mar 14, 2007 12:14

Ja stosowałam No-smela u Runicy i Garetha i przy wybieraniu kupek co kilka dni, ściółka starczała mi na bardzo długo (kilka tygodni). Wywalałam ją, gdy śmierdziała - ale nie moczem (moczem mi nigdy nie śmierdziała), tylko kupkami.

Co do Chipsi mais: trace nadzieje, że jest miejsce poza netem, gdzie mozna to dostać. :|

Anonymous - Śro Mar 14, 2007 13:54

PALATINA, ja już tylko przez net. A Chipsi mają najtańsze w Tropiku. Dwa razy taniej niż w animalia. :roll:
PALATINA - Śro Mar 14, 2007 19:40

Viss napisał/a:
PALATINA, ja już tylko przez net. A Chipsi mają najtańsze w Tropiku. Dwa razy taniej niż w animalia. :roll:

W takim razie przepłaciłam, ale tylko złotówkę. Zamówiłam w 4animals (Do Tropika nie dotarłam - nie znam tego sklepu, tj. wcześniej nie znałam).
A Stop-Smell'a kupiłam w Anna Zoo. Szkoda, że go tak mało - cenowo wychodzi trochę drożej niż wczesniejszy No-Smell.

Anonymous - Śro Mar 14, 2007 20:21

Viss napisał/a:
A Chipsi mają najtańsze w Tropiku.

W zoobest.pl Chipsi Mais jest tańsze, kosztuje 16,55 zł, a w tropik.pl - 19 zł.
(Tyle, że Warszawiacy mają tańszą przesyłkę w tropiku, ja tak czy siak muszę bulić za kuriera...)

Ratata - Śro Mar 14, 2007 21:32

Co do Chipsi, radzę poszukać po supermarketach. W żadnych zoologicznym nie widziałam nigdy żadnych produktów Chipsi prócz trocin, natomiast w Realu i Carrefourze owszem, kukurydzę też.
Tylko No-Smella niggy nigdzie nie widziałam :|

falka - Śro Mar 14, 2007 21:51

W Carrefourze widziałam, ale 50% drożej niż w zoologu, więc radzę poprosić o sprowadzenie, na pewno wyjdzie taniej :)
Izabela - Śro Mar 14, 2007 22:35

Co to jest dokładniej ten Stop-Smell ? Tzn. jaką ma strukturę, postać, z czym go można porównać ?
Anonymous - Czw Mar 15, 2007 00:21

Izzy, trochę trudno to opisać. Zaraz wstawie Ci tu zdjęcie. Będzie łatwiej :)

edit/

Ja bym to trochę porównała do zgręplowanego materiału. Miękkie i takie w kupkach, ale łatwo można rozdzielić.

falka - Czw Mar 15, 2007 09:15

Ja od siebie dodam głos negatywny na stop-smella czy no-smella czy jak mu tam. Już po kilku dniach śmierdziało ohydnie zasikane to coś, kupek nie dało się wybierać, bo spadały na kuwetę i robiła się breja razem z sikami. Resztę paczki odsprzedałam i na pewno już nie kupię. Nie wiem czemu moje doznania są tak diametralnie różne. Fajne było jedynie to, że Iset (bo to dawno było) budowała takie okopy na kratkach z tej bawełny, tylko że najpierw strasznie się jej bała i nie chciała po niej chodzić, więc może to była próba pozbycia się wroga i wypchnięcia go z klatki ;)
Izabela - Czw Mar 15, 2007 15:09

Dzięki Viss, zdjęcia stanowią jak najbardziej obrazowy opis :) A powiedzcie mi jeszcze, czy te kłaczki bawełny nie wplatują się w szczurze pazurki?
PALATINA - Czw Mar 15, 2007 15:31

Izabela,
Nie wplątują się, przynajmniej u mnie.

A kupki faktycznie spadają na dno, więc ja wybieram zawsze ściółkę z góry, a to co na dole wywalam i myję kuwetę.

Anonymous - Czw Mar 15, 2007 18:06

Z całą pewnością się nie wplątują. I nie przyczepiają do łapek od spodu (jak chipsi mais :/ ) ani futerka.
A z kupkami u mnie tak samo, jak pisze Palatina :)

Izabela - Czw Mar 15, 2007 19:57

Zainteresowała mnie ta ściółka, przy robieniu następnych zakupów na pewno ją zamówię i wypróbuję. Dzięki jeszcze raz :)
PALATINA - Wto Mar 20, 2007 16:56

Viss napisał/a:

Viss,
Ile się czeka na dostawę w Tropiku???
Bo jutro minie tydzień odkąd czekam na mais z 4animals'a (miało być 2-7dni, więc jeszcze ok, ale jutro jak nie przyjdzie, to się wkurzę!).