To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Nasze klatki vol. 2

Karena - Sob Mar 15, 2014 18:24

Irsa, Jak ładnie się zagęściło :)
I hamak-łapacz widzę zamontowany :)

Katja - Sob Mar 15, 2014 18:44

Nowe zdjęcia klatki :P , górny prawy róg o którym mówiła nimka że jest pusty już nie jest taki pusty zawiesiłam tunel no i gamonie mają już kuwetę :P

Jak się Wam podoba ??

Papi - Sob Mar 15, 2014 22:20

Nie wiedziałam, że zagospodarowanie klatki jest takie trudne, tarasy wkładałam 3 razy, resztę elementów chyba 10 i ciągle coś jest nie tak :(
Ponieważ nie wiem czy jest dobrze, czy nie będę musiała wszystkiego zmieniać to nie mocowałam tego wszystkiego jak trzeba. Rura właściwie leży, przywiązana sznurkiem a reszta tylko przymocowana opaskami zaciskowymi. Ostatecznie wszystko przykręcę porządnie śrubami. Bardzo proszę napiszcie czy może tak być, czy ewentualnie coś wyjąć lub dołożyć. Został mi jeszcze jeden łapacz, kilka rur PCV, koszyczki i kratka taka jak już wisi. Zastanawiam się czy zamiast sitka nie dać rur a zamiast kolorowego domku, dodatkową narożną kuwetę? Przede wszystkim proszę was o opinię i rady pod kątem bezpieczeństwa i wygody szczurków.
http://sm32.home.pl/kasia/9.jpg
http://sm32.home.pl/kasia/8.jpg
http://sm32.home.pl/kasia/10.jpg

nimka - Sob Mar 15, 2014 23:02

Papi, według mnie jest super :) Ewentualnie bym coś dowiesiła (tunel polarowy?) w miejscu nad dolną pochylnią - jest tam trochę luźno. Nie umiem ocenić jaka tam jest wysokość, gdyby szczurowi się zachciało nagle spaść - czyli czy trzeba dowieszać jeszcze jakiś łapacz w dolnej części (np. na połowę szerokości klatki i na całą długość, jeśli się zmieści).

Kuweta wyżej się przyda (albo zamiast kolorowego domku - a jego gdzieś indziej przestawić, albo może jeszcze wyżej, jeśli się zmieści?), z mojego doświadczenia wynika, że im wyższa klatka tym szczurom się bardziej nie chce schodzić na dół do kuwety i tym bardziej zasyfiają półki/koszyki/hamaki.

Ale ogólnie - wow :) Też bym chciała tak urządzoną klatkę :)

Zobaczysz w praktyce jakimi elementami szczury się bardziej interesują i te, z których w ogóle nie korzystają po jakimś czasie możesz wyjąć i zamienić na inne. Każdy szczur co innego lubi, także nie wiem czy da radę tak zaocznie doradzić ;)

mmarcioszka - Sob Mar 15, 2014 23:29

Papi, bardzo fajnie urządzona.
Najlepiej ocenisz gdzie czego brakuje albo co przewiesieć, gdy zobaczysz z czego i jak korzystają Twoje szczury ;)

Papi - Sob Mar 15, 2014 23:49

mmarcioszka, nimka, dziękuję za odpowiedź :-)
Pomyśle jeszcze nad uzupełnieniem tej luki o której piszesz. Dolny taras zawieszony jest na wysokości 30 cm od dołu a odległość od łapacz nad nim to ok 46 cm więc faktycznie muszę coś tam wstawić.

mmarcioszka - Nie Mar 16, 2014 00:02

Papi, ja mam szmergla na punkcie bezpieczeństwa w klatce, a jednocześnie jako takiej estetyki, więc mam wszystko wymierzone, zaplanowane i wypróbowane (gdzieś w tym i moim temacie są zdjęcia), a i tak zdarzyło się, że szczur spadł prawie z wysokości metra. Ze szczurami nigdy nic nie wiadomo.
Papi - Nie Mar 16, 2014 00:13

mmarcioszka, oglądałam wiele razy zdjęcia Twojej woliery i zazdroszczę :-)
mmarcioszka - Nie Mar 16, 2014 00:29

Papi, bez przesady :oops: Skoro oglądałaś, to pewnie zauważyłaś, że wygląda dość bezpiecznie, a mimo to szczur potrafi spaść z góry na dół. Dlatego przede wszystkim musisz patrzeć którędy i jak biegają po klatce jej mieszkańcy, w końcu dla nich jest ;)
Ninek - Nie Mar 16, 2014 07:26

Papi napisał/a:

Ponieważ nie wiem czy jest dobrze, czy nie będę musiała wszystkiego zmieniać to nie mocowałam tego wszystkiego jak trzeba. Rura właściwie leży, przywiązana sznurkiem a reszta tylko przymocowana opaskami zaciskowymi. Ostatecznie wszystko przykręcę porządnie śrubami.

Pomyśl o tym, że musisz to często wyjmować i myć więc mocowanie musi być przede wszystkim WYGODNE. Łatwe do ściągania i zakładania. Mycie klatki potrafi być wyjątkowo upierdliwe i warto to sobie maksymalnie ułatwić.

Emilia - Czw Mar 20, 2014 19:27

Z okazji kupna nowej klatki, wstawiam zdjecie świeżo udekorowanej hacjendy dla moich dwóch dziewczyn :)
Szczurówka - Czw Mar 20, 2014 19:39

fajna ;) jakie ma wymiary?
Emilia - Czw Mar 20, 2014 19:47

80x80x48 :)
Morgana551 - Pią Mar 21, 2014 15:17

Też się pochwalę, a co!
Oto Ferplastowy apartament moich 6 paskud:

Mebelki w czarne kropki szyte przezemnie.

Mai-ah - Sob Mar 22, 2014 00:59

To ja też się pochwalę :) Mebelki powieszone: