Archiwum - Matka z 10-tką osesków Warszawa PILNE
FaerielDeVille - Sob Sie 24, 2013 11:18
Dobra, jest Leśny z lasu Lorien, zrobiłam sobie nawet bannerek, żeby się człowieki na forum napatrzyły, dostały GMR i potem ustawiały się do mnie w kolejce.
Hanami - Sob Sie 24, 2013 21:14
PaniCiurowa jeszcze mi się przypominało, że całkowite dzikusy jako oseski i młode szczurki mają stopy czarne jak węgiel, albo jeszcze czarniejsze.
Nie wiem, jak to jest z półdzikimi, ale może to będzie dla Ciebie pomocne w ustaleniu, z czym masz do czynienia.
Lizz - Nie Sie 25, 2013 00:39
Hanami napisał/a: | PaniCiurowa jeszcze mi się przypominało, że całkowite dzikusy jako oseski i młode szczurki mają stopy czarne jak węgiel, albo jeszcze czarniejsze.
Nie wiem, jak to jest z półdzikimi, ale może to będzie dla Ciebie pomocne w ustaleniu, z czym masz do czynienia. |
Ja mam w domu młodego dzikusa i nie mogę potwierdzić tego co napisałaś:)
Hanami - Nie Sie 25, 2013 01:46
Lizz jak młodego? Bo moje miały. To może również potwierdzić Vaco. Ona ma już drugi raz "dziczka" i drugi raz się tym zachwyca.
Jeżeli ktoś jeszcze miał takie młodziutkie dzikie szczury, może to potwierdzi. A może ktoś miał kilkutygodniowe półdzikie i pamięta kolor stóp.
To mogłoby być pomocne PaniCiurowej w określeniu, czy ojciec jej maluchów rzeczywiście był dziki, czy nie.
cornflakegirl - Nie Sie 25, 2013 08:53
Chyba już nie ma co nad tym gdybać po prostu intensywnie malce socjalizować
Starsza Pani - Nie Sie 25, 2013 09:09
Hanami napisał/a: | PaniCiurowa jeszcze mi się przypominało, że całkowite dzikusy jako oseski i młode szczurki mają stopy czarne jak węgiel, albo jeszcze czarniejsze.
Nie wiem, jak to jest z półdzikimi, ale może to będzie dla Ciebie pomocne w ustaleniu, z czym masz do czynienia. |
Miałam miot double rexów i rexów dumbo z czarnymi stopami .
Żadne z nich z zachowania dzikusów nie przypominały.
FaerielDeVille - Nie Sie 25, 2013 10:36
Ha, zaraz się okaże że wśród szczurów też są murzyny!
Hanami - Nie Sie 25, 2013 10:40
Rozumiem oba powyższe wpisy, ale mnie chodziło o coś innego.
PaniCiurowa nie jest pewna, kim był ojciec. A wiadomo, że dziki lub półdziki szczur na trochę inne reakcje i zachowania. Chciałam ewentualnie pomóc w "dojściu do prawdy".
Ale to nie jest aż tak istot ne. Chyba. Na początek ważne, by się odchwały i potem zdrowo chowały.
Lizz - Nie Sie 25, 2013 12:44
Kiedy je znalazłam to miały około półtora tygodnia. Socjalizacja... Jeżeli szczur jest chowany w "normalnym" domu to nie ma problemu. Nasz dzikus ma dziwne reakcje, ale ufa ludzkiej ręce. Sama wchodzi bez łapania. Tarza się w naszych ubraniach i nie przeszkadza jej zapach człowieka. Może nie będzie taka sama jak jej od pokoleń udomowione rodzeństwo, ale. Na pewno nie zapowiada sie na nieoswojonego wariata.
Jeżeli ciuraki będą często brane na ręce i zapoznają sie dobrze z człowiekiem, to będą fajne poukładane szczury.
AngelsDream - Nie Sie 25, 2013 13:32
Krótko: zanim zaczniemy pisać peany na temat tego, że dzikie szczury odchowane przez człowieka zostają uroczymi pupilami, tylko bardziej, to poczytajcie, jakie problemy mają realnie ludzie z dorosłymi dzikusami. W łączeniach, codziennym zachowaniu, wyjmowaniu z klatki, etc.
A przy okazji odpowiedni wątek: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=10549
AD
Asica21 - Nie Sie 25, 2013 13:37
Ale fajowo, na coś się nadałam , ciekawe jakie imionka będą miał y leśne robaczki
a banerek jest biutiful
pszczoła - Nie Sie 25, 2013 14:34
Chyba na razie nie ma co gdybać, bo dyskusja o tym czy są dzikusami czy nie rozrosła się do kilku stron. Owszem, warto by PaniCiurowa i potencjalni chętni przygotowali się do możliwych trudności, ale TERAZ, dopóki nie są w stanie stwierdzić pochodzenia, to tylko takie gadanie i zapychanie wątku...
FaerielDeVille - Nie Sie 25, 2013 17:08
Ej, wszystko spoko, tylko niech mi ktoś powie w końcu, czy ja je dobrze poseksowałam?
Wtedy będę mogła im imiona powymyślać.
EDIT
Mamy dzisiejsze zdjęcia, świeże i jeszcze ciepłe. '
Porastamy sierścią powoli i urosły nam bardzo wąsy. I rośnieeemy, rośniemy na mamkowym mleku, a ono takie dobre, że ach!
Swoją drogą, te jej własne dwa kluchy (albinoski) są ogromne. Dwa razy to, co te moje.
Hanami - Nie Sie 25, 2013 20:17
PaniCiurowa bo swoje po znajomości w pierwszej kolejności karmi. To oczywiście ŻART.
Ależ są cudowne! Za chwileńkę otworzą ślepka. No i chyba będą łaciate. A uszy standard?
FaerielDeVille - Nie Sie 25, 2013 20:25
Hanami, wygląda na to, że standard. Jak będą kapturki i inne znaczenia, to raczej wykluczałoby ich półdzikusowatość.
|
|
|