To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Planowane mioty - Planowany miot Potterowy Happy Feet - Fiona x Voldemort

Vaco - Pon Maj 09, 2011 23:28

Do krycia jeszcze kilka dni, miejmy nadzieję że już się nic nie będzie zmieniać :P
gratis - Wto Maj 10, 2011 00:45

Vaco, ja również. :P

Dodam tylko, że Voldemort był w piątek na badaniu EKG - serduszko zdrowe, wyniki bardzo dobre. :)

Vaco - Wto Maj 10, 2011 00:51

no to super, teraz tylko kciuki trzymać za zaciążenie w najbliszym czasie :DD
a do tego czasu jakieś ładne zdjęcia rodziców by się przydały :P

Maqshanta - Wto Maj 10, 2011 12:22

Przepraszam, że się wtrącę, ale zgodnie z tym, co pokazuje rodowód miotu - Fiona Beris ma obecnie 2 lata i 2 miesiące.
Z informacji zawartych na zagranicznych stronkach hodowcy radzą dopuszczać samiczki, które mają maksymalnie rok - późniejsze ciąże są niewskazane.
Czy nie uważacie, że istnieje ogromne ryzyko (zarówno dla przyszłej mamy jak i kluseczek) w dopuszczaniu jej w tak późnym wieku? :shock:

quagmire - Wto Maj 10, 2011 12:27

Fiona urodziła się 23.04.2010, czyli właśnie skończyła rok. To będzie jej drugi miot.
Nikt nie pozwoliłby na krycie ponad dwuletniej samicy.

gratis - Wto Maj 10, 2011 12:27

Maqshanta, Fiona Beris to mój szczur, urodzona 23.04.2010, wkradł się jakiś podły chochlik do rodowodu (mój błąd - to ja wypełniałam te tabelki).

Spokojnie, dwuletniej szczurzycy nie dopuściłybyśmy do krycia.

Swoją drogą dzięki - nie wyłapałabym błędu pewnie do momentu wystawiania rodowodów.

gratis - Wto Maj 10, 2011 12:39

Dodam jeszcze, że wszelkie sprawy związane z miotami są regulowane przez Stowarzyszenie i jego Regulaminy. Dla zainteresowanych - można zaglądnąc do regulaminu Hodowli Stowarzyszenia Hodowców Szczurów Rasowych w Polsce. Tam wszystko jest jasno wypisane.
Zarząd SHSRP zgodził się na przedłużenie Fionie praw hodowlanych o miesiąc - nie jest to żadnym ryzykiem dla samicy, gdyż będzie to jej drugi miot, żadnych problemów (i odpukac na przyszłośc) z porodem i odchowaniem miotu Magicznego nie miała. Jest zdrowa, w świetnej kondycji, regularnie rujkuje.

To taka mała informacja - nie trzeba zaglądac na strony zagraniczne, bo te dane są zawarte w regulaminach. Z pewnością starszej samicy byśmy nie rozmnażały - powtarzam, to tylko (i aż) błąd w cyferkach w rodowodzie wstawionym tutaj w temacie. :)

Maqshanta - Wto Maj 10, 2011 12:56

W takim układzie gorąco przepraszam za "sianie paniki" i serdecznie dziękuję za wyjaśnienia :)
Po planowanej zmianie przyszłej mamy zerknęłam w link z rodowodem - według niego Fiona urodziła się "21.03.2009" (na szczęście to tylko błąd) - stąd moje wątpliwości :)

mmarcioszka - Wto Maj 10, 2011 15:31

BESy standardowo sierstne :serducho: :serducho: :serducho:

Teraz pozostaje tylko kciukać za krycie :kciuki:

klauduska - Czw Maj 12, 2011 23:37

cudowny miot się zapowiada.. BESy na dodatek mogą być russian blue.. ach gdyby jeszcze dumbo miały uszne <marzyciel>
już kciukam za mamusię i za to, żeby się przyszły tatuś dobrze sprawił na kryciu. i zazdroszczę przyszłym domkom cudownych/przepięknych dzieciaczków!

AngelsDream - Pią Maj 13, 2011 09:11

Off-Topic:
klauduska, niektóre przyszłe domki są stołeczne, można będzie oglądać dzieciaki. :DD

klauduska - Pią Maj 13, 2011 09:28

Off-Topic:
AngelsDream dla przyszłych domków stołecznych, to lepiej będzie, jak do nich nie zajrzę, bo jeszcze im "magicznie" znikną te szczurasy po mojej wizycie ;) ;)

wushu - Pią Maj 13, 2011 09:28

AngelsDream, lubię to i mam nadzieję, że moja koleżanka załapie się na samca :)
quagmire - Pią Maj 13, 2011 10:33

klauduska, powodzenia w zabieraniu szczurów Baajowi :lol:
AngelsDream - Pią Maj 13, 2011 10:36

quagmire, toś dziewczynę zgasiła. xD Ja wiem, że on sprawdza, kto wychodzi i kto wchodzi ze szczurami i czasem szczeka i patroluje, ale bez przesady... A może, quagmire, Ty masz jednak rację? ;)

Ja wiem, że to nieładnie molestować, ale jakby tak się złożyło, że byłyby zdjęcia, to ja bym była bardzo radosna. :mrgreen: