Leczenie - Udławienia, pierwsza pomoc, "wymioty"
Anonymous - Sob Lut 23, 2008 20:00
Nie będę się powtarzać, też uważam jak Oli. Rtg powinno pomóc w rozpoznaniu ewentualnych zmian. Pomyślałam też o usg, gdyby rtg nie wykazało dość dokładnie stany tkanki.
Justka1 - Sob Lut 23, 2008 20:03
Rozumiem.Czy sprawa jest bardzo powazna,jezeli ona je normalnie inne rzeczy i nie dzieje sie nic?
Czy moge poczekac do poniedzialku,az kolo mnie bedzie wet-bo ten nie jest 24h??
Oli - Sob Lut 23, 2008 20:10
A jej się tak tylko robi przy marchewce? Może ona jest na nią uczulona. Moja mama się dusi jak zje/wypije marchew.
Justka1 - Sob Lut 23, 2008 20:28
Oli-watpie,bo gerberka zjada z marchewka-deser+jablko i nic
Oli - Sob Lut 23, 2008 20:35
Wiesz jak to jest z marchewką w marchewce w takich produktach? Mojej mamie też się nic nie dzieje jak wypije karotkę, a po wypiciu jednodniowego soku lub zjedzeniu marchwi dusi się.
Co do RTG to jeśli nie masz możliwości pójścia jutro do jakiegoś dobrego rentgenologa to bym poczekała. Dodatkowo jeśli się objawy duszności/wymiotów nasilą to wiadomo że wtedy na ostry dyżur z małą.
Justka1 - Sob Lut 23, 2008 20:47
W tej chwili jest ok.Zjadla troche ziarna z kolby(nie dalam sypkiego ziarna juz zmieszanego z dodatkami,bo tam jest rowniez ta goopia marchewka,grysik ,bo zmieszalam wczesniej).
Ona nie raz jadla marchewke tylko,ze gotowana i naprawde nie dzialo sie nic..
Pare dni temu dalam jej marchewke gotowana,taka z mrozonek kupną.
Obecnie je groszek konserwowy bonduelle.
Nie ma juz wymiotow,nie wiem co jest z tym grysikiem
Dobrze,ze mam zwykle kolby,bo tak to bym musiala jej dac to ziarno juz zmieszane..
Anonymous - Sob Lut 23, 2008 21:37
Justka1, z twoego opisu moim zdaniem wynika, że gardło/przełyk jest podrażniony (może boli) i reaguje zwracaniem tylko na konkretny rodzaj/konsystencję pokarmu. Gerber wchodzi łatwo, suszona marchew, ziarna drażnią.
Justka1 - Sob Lut 23, 2008 21:40
Ziarna nie zwraca ,wcina je normalnie..
PALATINA - Sob Lut 23, 2008 22:05
Dziwne to jest...
Ja się z czyms takim nie spotkałam.
A co do RTG. To potrzebny byłby naprawdę dobry radiolog, bo przełyk mizernie wychodzi na zdjęciach (chyba że z kontrastem).
A może jakies węzły chłonne powiększona na coś uciskają..?
Sama nie wiem...
Tylko czemu ziarno je? Może ziarno sobie gryzie drobno, a tą suszona marchewkę nie (zjada ja zachłanniej) i ją to podrażnia?
Justka1 - Sob Lut 23, 2008 22:09
PALATINA napisał/a: | Tylko czemu ziarno je? Może ziarno sobie gryzie drobno, a tą suszona marchewkę nie (zjada ja zachłanniej) i ją to podrażnia? |
No dla mnie tez to wszystko dziwne
Wszystko je normalnie,nie zwraca,a ta marchewke???
Moze faktycznie zachlannie polyka albo nie tyle zachlannie co po prostu ona jest tak rozdrobniona i moze za duzo wcina jej na raz,ze sie przelyk zapycha,potem marchewka pecznieje i szczur probuje to zwrocic
Sama nie mam pojecia.
A co do radiologa,chyba najlepszy byl by w Oazie w Wawie.Niestety nie stac mnie teraz na taka wyprawe tyle km..
U nas nie znam nikogo,kto by sie az tak dobrze znal.
Rtg kregoslupa Buffci [*] 2 moich wetow zle zdiagnozowalo..
PALATINA - Sob Lut 23, 2008 22:14
W takim razie odstaw tą marchewkę na kilka dni i obserwuj, czy po czymś jeszcze to się powtórzy.
To chyba teraz najprostsze, co mozna zrobić.
Justka1 - Sob Lut 23, 2008 23:22
Tak Aniu wlasnie chcialam zrobic
A wiec odstawiona marcheweczka w postaci grysiku juz jest .
Kciukajcie za Emi,zeby wszystko bylo dobrze,bo przeciez ona juz ma ponad 1,5 roku ,a nie chciala bym aby mojemu trollkowi vel tyrranosaurowi rexowi cos sie stalo
Anonymous - Nie Lut 24, 2008 13:28
Justka1 napisał/a: | Tak Aniu wlasnie chcialam zrobic
A wiec odstawiona marcheweczka w postaci grysiku juz jest .
Kciukajcie za Emi,zeby wszystko bylo dobrze,bo przeciez ona juz ma podac 1,5 roku ,a nie chciala bym aby mojemu trollkowi vel tyrranosaurowi rexowi cos sie stalo |
Przeczytałam wszystko, naprawdę to dziwne, ale dobrze, że już w porządku, zaciskam kciuki!
gratis - Nie Lut 24, 2008 20:16
To mówisz o marchewce z Hp z grysiku witaminowego z algami?
Off-Topic: | Kciukamy za małą! |
Justka1 - Nie Lut 24, 2008 21:00
gratis napisał/a: | To mówisz o marchewce z Hp z grysiku witaminowego z algami?
Off-Topic: | Kciukamy za małą! |
|
Tak ,dokladnie o tym grysiku
Ale nie masz co sie stresowac jezeli chodzi o swoje szczury,cala moja reszta to je i jest w porzadku.
Od wczoraj z Emi wszystko dobrze,je normalnie,zjada wszystko,nie ma problemow.
|
|
|