Leczenie - Jądra.Problemy
yes - Pon Kwi 13, 2009 11:57 Temat postu: malec jego jąderko ano tak: jednemu z moich maluchów nie wyszło jedno jądro. teraz ma 5 tygodni. wszystko z nim w porządku, jest żywiołowy, ma apetyt, bawi sie chętnie. ale to jądro jest już całkiem spore, widać je pod skórą na brzuszku. wiem, że moze to sie jeszcze "wykluje" ale ile powinnam czekać, nim pojdziemy z tym do weta? ten maluch ma chętny domek, ale nie chcę go oddawać, nim się to nie wyjaśni
sachma - Pon Kwi 13, 2009 12:23
yes, w tym wieku malce jeszcze potrafią "chować" jąderka ponieważ jest on dobrze wykarmiony, nie jest zagłodzony, to powinien rozwijać się normalnie, ja przeszłabym się do specjalisty od gryzoni już teraz - obmaca, może coś zleci, może coś da.. kto go tam wie... na pewno trzeba się bardzie martwić za tydzień, dwa..
wuwuna - Sob Cze 06, 2009 11:53
Scalone z "Zanik jąder, "Wnętr czy guz?? Operować ?". temat zmieniony na ogólny.
czekoladpodobna - Nie Cze 07, 2009 16:33 Temat postu: Duże jąderka Witam serdecznie wszystkich szczuromaniaków !
Jestem tu nowa, nie znalazłam żadnego tematu przywitalnego więc przedstawiam się tutaj..
Jestem od dzisiaj po raz czwarty lub piąty (pamięć zawodzi) szczęśliwą posiadaczką małych ogonków, Lucyfera i Syfonka
Lucyfer to typowy kapturniczek a Syfonek to śliczny american blue.
W temacie (mam nadzieje że temat w odpowiednim miejscu) mowa o dużych jąderkach Syfonka które jak dla mnie są zbyt duże w tak młodym wieku (4-5tyg.).
Słyszałam że to typowe u american blue i z wiekiem podobno wielkość jąder wyrównuje się co do wielkości zwierzaczka, ale chciałabym upewnić się u was
bo być może wasze młode niebieskie miały to samo
sachma - Nie Cze 07, 2009 16:37
czekoladpodobna napisał/a: | Słyszałam że to typowe u american blue i z wiekiem podobno wielkość jąder wyrównuje się co do wielkości zwierzaczka, ale chciałabym upewnić się u was |
tu kolor nie ma znaczenia, szybciej cecha osobnicza..
Oli - Nie Cze 07, 2009 16:39
czekoladpodobna napisał/a: | Jestem tu nowa, nie znalazłam żadnego tematu przywitalnego więc przedstawiam się tutaj.. | to kiepsko szukałaś http://forum.szczury.biz/viewforum.php?f=53
a o jądrach już jest temat http://forum.szczury.biz/...ghlight=j%B1dra
czekoladpodobna - Nie Cze 07, 2009 16:50
oj kurcze szukałam tylko na górze, muszę bardziej przestudiować forum ; )
a co do jąderek.. czyli nie koniecznie duża wielkość teraz może oznaczać że to coś złego ?
może to taki jego urok
babyduck - Nie Cze 07, 2009 16:56
Scalone
Oli - Nie Cze 07, 2009 16:57
pojęcie "duże" jest dość względne, najlepiej jakby udało Ci się zrobić zdjęcie, chociaż z doświadczenia (mam 9 samców) wiem, że to może być jedynie złudzenie i norma. Jednak jak bardzo się martwisz, to zrób fotę.
czekoladpodobna - Nie Cze 07, 2009 17:49
Powiem tak, jądra nie są ogromne ale wywalone ma je do tyłu jakby ciągnął je za sobą.
sachma - Nie Cze 07, 2009 19:03
tu masz foty szczurów - w różnym wieku, rozmiar jąderek w normie foty nie pokazują tego idealnie, bo nikt nie robi fot specjalnie dla jąder
czekoladpodobna - Nie Cze 07, 2009 19:14
napewno dziwi mnie to tak bo sczurek jest mały, z masa ciałka pewnie wszystko się unormuje , dzięki
Oli - Nie Cze 07, 2009 19:32
czekoladopodobna, jeśli szczurowi jest bardzo ciepło to wysuwa jądra najdalej jak się da, by nie przegrzać plemników (każdy stałocieplny samiec tak "robi"), dodatkowo u młodych szczurów jądra jeszcze nie są porośnięte w większości włosem, co potęguje optycznie ich rozmiary.
Vrah - Pon Lip 13, 2009 13:25 Temat postu: 1 szczur. Witam
Jestem nowy i na forum jak i w hodowli szczurów.
Dzisiaj kupiłem szczurka ( po długim namyśle ). Kupiłem samca.
Mam jedno pytanie: Moj szczur ( samiec ) ma duze jądra ( nie wiem jakie powinny być ale sa stosunkowo duze co do rozmiarów szczurka ) byc może tak ma byc, dlatego pytam.
Czytałem duzo o oswajaniu, ale ten szczurek widzę ze przyjaźnie nastawiony bo po włożeniu go do nowego domku, po jakimś czasie wsadziłem rękę i dal sie nawet pogłaskać lekko.
Proszę o odpowiedz w sprawie tych jąder ( wielkości )
Dziekuje i pozdrawiam.
Mangusta - Pon Lip 13, 2009 13:30
no niestety samce mają to do siebie że mają jaja jak berety.
spraw mu kolegę, będzie się bardzo męczył samotnie a jeden szczur czy dwa to niewielka różnica w kosztach i wielkości klatki.
|
|
|