Archiwum - Chomiczki
Ninek - Czw Lis 15, 2007 16:39
Daawno temu (no może nie tak dawno ) za radą sprzedawcy, kupiłam dwa chomiki syryjskie, braci. Był to Rudy i Czarny (wiem, bardzo oryginalne imiona ) Przez pierwsze 3 miesiące żyły sobie w zgodzie, ale jak wiadomo, chomiki syryjskie są samotnikami. Zaczęły sie bójki, cała rodzina przekonana, że ustalają hierarchie. Tak było dopóki jakieś 3 tygodnie później nie znalazłam ledwo żywego Rudego i upapranego krwią Czarnego. Czarnemu znaleźliśmy nowy, wspaniały dom w którym dożył lat 4 biegając wolno po domu razem z psem i śpiąc z małą właścicielką w łóżku, na jej poduszce, gdzie miał rozścielony ręcznik
Rudy został przechrzczony na Miśka, blizny po starciu z bratem miał już zawsze. Był wspaniałym chomikiem, na prawde. Nigdy nikogo nie ugryzł, budował wspaniałe gniazda w których gromadził zapasy i spał, całymi nocami biegał w kołowrotku Był wielki i tłuściutki, zawsze dawał sie miziać Umarł we śnie, nic wcześniej mu nie było...
Chomiki może i są głupiutkie, ale mam do nich straszny sentyment przez mojego kochanego Misiaczka
PALATINA - Czw Lis 15, 2007 17:03
Kurcze...
A ja nigdy nie miałam chomiczka
Teraz to już chyba jestem na to za stara
Czasem mi się marzy syryjski chomcio, ale raczej się nie skuszę.
Anonymous - Czw Lis 15, 2007 18:49
Campella są agresywniejsze od mandż. i były KIEDYŚ ich odmianą.Dziś są uznane za oddzielną rasę.
Chom Panda to także umaszczenie ale istnieje rzadka rasa chomik panda(w polsce jej nie ma) nie znane w polsce popularne w USA:)
[ Dodano: Czw Lis 15, 2007 18:53 ]
PALATINA-nie wszystkie chomy są głupiutkie:))))
Ale ogólnie są głupsze od szczurów.
Chomy dożywają zwykle 2 lat (4 lata O.O)
Chomiki są warte polecenia ale trzeba je socjalizować od maluśkiego bo inaczej będą gryzły.
błędy poprawione. marhef
devilline - Sob Lis 17, 2007 16:13
Chomiki...
Miałam tylko jednego, malutkiego chomika roborowskiego o imieniu Karmelek. Długa historia.
Jaka to dzicz była.
Dopiero po śmierci chomika dowiedziałam się, że akurat te szkodniki to zwierzęta stadne.
Nigdy mnie nie ugryzł.
Końcówkę życia spędził na wolności. Ciągle zwiewał z klatki, do dzisiaj nie wiem jak. W końcu przestałam go łapać. Niekiedy siedziałam sobie i on tuptał obok mnie. Dopiero gdy pozwoliłam mu życ jak chciał zaczął mnie lubić.
W końcu odszedł.
[*]
Ps. Genialne zdjęcia na poprzedniej stronie
Anonymous - Sob Lis 17, 2007 19:47
Roborowskie są takie-dzikawe...One zmieniają kolory futra jako jedyne chomiki.Ich max rozmiary to 6-8 cm to gigant...
Anonymous - Sob Lis 17, 2007 20:35
Ania i MM napisał/a: | One zmieniają kolory futra jako jedyne chomiki |
Ja mialam 5 roborkow od 3 do 4 lat i zaden koloru nie zmienial. Za to moje dzungary zawsze na zime robily sie bialawe, lub nawet cale biale.
PALATINA - Sob Lis 17, 2007 21:26
Ania i MM napisał/a: | PALATINA-nie wszystkie chomy są głupiutkie:)))) |
Czy ja coś takiego powiedziałam?
Ania i MM napisał/a: | Ale ogólnie są głupsze od szczurów. |
Więc... się raczej nie skuszę.
Moja siostra miała 2 dżungary. Samiczka gryzła. Samiec był kochany!
Też się robiły białawe na zimę.
Nisia - Pon Lis 19, 2007 12:13
Mam pytanie.
Babka z pracy kupiła sobie chomika dżungarskiego. Sprzedawca (taaaaa....) powiedział jej, że może żyć sam. Już się dała przekonać, że sprzedawca nie miał racji, ale czy ktoś wie na pewno, czy choniki dżungarskie mogą żyć z towarzyszem tej samej płci? Bo ona rozumie potrzebę kolegi dla chomika, ale nie chce dzieci.
Layla - Pon Lis 19, 2007 12:45
Nisia, chomiki dżungarskie są stadne, ale samiec lepiej, żeby był sam, no, chyba, że z bratem. Samice mogą żyć w grupach.
Anonymous - Pon Lis 19, 2007 13:34
Moga byc problemy z laczeniem, ale u mnie nigdy nie bylo. Najlepiej pojsc do sklepu i wziac wlasnie tak jak pisze Layla rodzenstwo itp. z tego samego akwarium w ktorym on byl (moze jeszcze nie zapomnial )
PALATINA - Pon Lis 19, 2007 13:37
Moja sis miała 2 - samca i samiczkę. Miały to być dwa tej samej płci, ale tak jakoś nam sprzedali
Przez miesiąc żyli w zgodzie, a potem masakra!
Samiczka atakowała samca, ale jak!!!! Poraniła go całego i to był koniec stadnego zycia chomiczków dzungarskich mojej siostry.
pituophis - Pon Lis 19, 2007 16:10
http://www.rodent-info.ne...mster_fotos.htm - ktoś prosił o fotki myszochomików.
Ja Palatino, polecam Tobie chomiki chińskie z charakteru, a z behawioru zdecydowanie Calomyscus
Moja parka kiedyś zwiała - przez 3 dni wolności przeniosła za szafę 6 kg granulatu, aż dziw, że nikt nie zauważył, że się wysypuje bokami spod szafki i z wora gwałtownie ubywa... Żeby oddać skalę - myszochomik waży ok. 12 -`15 g.
Anonymous - Wto Lis 20, 2007 17:37
Layla napisał/a: | Nisia, chomiki dżungarskie są stadne, ale samiec lepiej, żeby był sam, no, chyba, że z bratem. Samice mogą żyć w grupach. |
Samce jeżeli są braćmi mogą zyć razem i połączenie samców też nie jest niemożliwe-trzeba czasu.
Nisia napisał/a: | Mam pytanie.
Babka z pracy kupiła sobie chomika dżungarskiego. Sprzedawca (taaaaa....) powiedział jej, że może żyć sam. Już się dała przekonać, że sprzedawca nie miał racji, ale czy ktoś wie na pewno, czy choniki dżungarskie mogą żyć z towarzyszem tej samej płci? Bo ona rozumie potrzebę kolegi dla chomika, ale nie chce dzieci. |
Możesz mu kupić samca towarzysza ale ostrzegam tylko 50% przypadków się oswaja!Ze sobą!
PALATINA napisał/a: | Ania i MM napisał/a: | PALATINA-nie wszystkie chomy są głupiutkie:)))) |
Czy ja coś takiego powiedziałam?
Ania i MM napisał/a: | Ale ogólnie są głupsze od szczurów. |
Więc... się raczej nie skuszę.
Nie powiedziałam że TY tak powiedziałaś...
Moja siostra miała 2 dżungary. Samiczka gryzła. Samiec był kochany!
Też się robiły białawe na zimę. |
Zależy od choma
Robory się robią piaskowe i szare na zimę.Nie WSZYSTKIE zależy od rodziców chomika.
pituophis - Śro Lis 21, 2007 18:07
Robory maści nie zmieniają.
Anonymous - Śro Lis 21, 2007 18:15
Owszem niektóre zmieniają.Byłam posiadaczką 2 samic.Jedna zmieniała kolor na zimę(z piaskowego na szaro-biały)
a druga nie zmieniała.
Nie wciskaj mi kitu specjalisto...
|
|
|