Archiwum - Psiaki XVII
sachma - Pon Maj 20, 2013 13:38
Sorgen,
http://www.bati-bell.pl/ - Krystian ma zdrowe podejście, jego psy latają w agility, nie zawodowo, a rekreacyjnie, ale gadałam z nim kilka razy i podoba mi się podejście.
http://www.morelowaradosc.republika.pl/ - Lilka młoda dziewoja, trochę przewrażliwiona, ale ma fajne charakterowo psy.
http://meeganius.manifo.com/ - Magda bardzo fajna otwarta osóbka, nie znam na żywo ale gadałyśmy przez tel i fb i myślę że twardo stoi na ziemi, do tego ma zdrowe podejście.
nie polecam już Nontiscordardime, bo jakiś czas temu sprzedali chorego szczeniaka, mimo że na pierwszy rzut oka było widać, że coś z nim nie tak, wmawiała kupującemu, że wszystko jest ok, jak szczenie zdechło, mimo badań itd nadal twierdziła, że to wina właściciela - sprawa w sądzie przegrana, więc zaczęła robić wszystko, żeby zdyskredytować kupującego.. ogólnie smrodu narobili, a domek chciał tylko kolejnego szczyla za free albo zwrot kosztów zakupu, bo przecież szczenie wyszło chore już z hodowli (jakaś choroba genetyczna, wg wetów do wykrycia już w pierwszych tyg życia...)
Musisz też patrzeć na psy, bo te z Nontiscordardime są wielkie i jak dla mnie dość masywne - nie wszystkie, ale jednak.. a prawda taka że wszystko co duże i czarne w PL jest właśnie z Nontiscordardime..
edit.
a i jeszcze
http://www.pudelblackdignity.republika.pl/
chociaż jak dla mnie Chica jest zbyt masywna, ale to może przez grooming - nie widziałam jej na żywo, tylko na foto od szczyla w sumie Badania ma porobione.
Ninek - Pon Maj 20, 2013 14:57
Nie wiem jak mam uczyć Foxa dogtrekingowania.
Na obroży ciągnie sam z siebie a na szelkach idzie grzecznie na luźnej smyczy
Vaco - Pon Maj 20, 2013 15:30
Zna ktoś jakiś internetowy sklep z mocnymi, ale niezbyt drogimi szelkami? Chodzi mi o szelki skórzane (i czy dostanę gdzieś skórzane kantarki? Bo znajduję same parciane, a takich nie chcę).
Muszę też kupić kenela, ale nie wiem jaka firma najlepsza
Nakasha - Pon Maj 20, 2013 15:59
Vaco, a nie lepiej kupić na zamówienie?
Szura - Pon Maj 20, 2013 16:31
A propos szelek, macie pomysł, gdzie zamówić małe norwegi z regulowanym przodem? Szczeniakowi by się przydały.
Vaco - Pon Maj 20, 2013 16:42
Nakasha, a nie wiem, jak gdzieś robią taniej na zamówienie, to może być na zamówienie
Sorgen - Pon Maj 20, 2013 16:43
sachma dzięki wielkie, będę czytać, jak się zbiorę w sobie to napiszę do hodowcy W sumie na wyglądzie mi mało zależy bo na wystawy raczej jeździć nie będziemy Choć planujemy przynajmniej kilka razy w wystawowym lwie go mieć bo jak pudel to już na wypasie Przynajmniej puki nam siły starczy na taki fryz a jak nie to puppy clip.
sachma - Pon Maj 20, 2013 19:10
Sorgen napisał/a: | Przynajmniej puki nam siły starczy na taki fryz a jak nie to puppy clip. |
hehe to chyba na odwrót! Puppy clip to więcej roboty, więcej futra i więcej czesania Lew jest "łatwiejszy w obsłudze"
Najłatwiejszy jest federał
Lavi - Wto Maj 21, 2013 08:58
A ja mam pytanie jak odstraszyć agresywne psy, które rzucają się do ataku?
Ostatnio wyszłam z Roksem na mojej wsi na spacer z ciocią i siostrzenicą. Oczywiście Roks na lince, chodziliśmy po polach i po naszych drogach osiedlowych.
W pewnym momencie zaczął do nas biec labrador z podniesionym ogonem, widać było, że biegnie do ataku. Roksa wzięłam od razu do nogi i zaczęłam krzyczeć na labradora. Zero efektu, podbiegł i chciał zaatakować Roksa. Ten mój przygłup od razu zaczął szczekać. Oczywiście Roksa wzięłam na ręcę i odwróciłam się plecami do labradora, bo by mi się rzucił na psa. Dobrze, że nie byłam sama, bo ciocia wzięła kija i go odegnała ale gdyby nie to to labrador by mnie zaatakował...
Oczywiście u nas na wsi nic nie daje mówienie sołtysowi o problemie puszczania psów luzem, u właściciela też byliśmy i stwierdził, że to niemożliwe, bo to labrador i on kocha wszystkich
Ten sam pies kiedyś zaatakował moją 12 letnią siostrę i rozerwał jej kurtkę. Odpowiedź właścicieli taka sama, sołtys nie reaguje na mówienie czy pisanie do niego.
Zastanawiam się, czy musi stać się komuś krzywda, żeby w końcu zaczęli zamykać te swoje psy? Wcześniej po wsi biegał owczarek niemiecki i ludzie się wkurzyli otruwając wszystkie owczarki które były na naszej wsi, bo oczywiście nie wiedzieli który to a prośby nic nie robiły W tym ucierpiał też mój owczarek który nigdy luzem poza teren naszej posesji nie wyszedł.
Zastanawiałam się nad jakimś gazem, którym mogłabym psiknąc psu w nos albo oczy, ale żeby mu nie zrobił krzywdy na dłużej, tylko chwilowo, żeby go odstraszyć.
Co ja mogę zrobić w tym wypadku? Nie mogę z własnym psem na spacer wyjść
Bel - Wto Maj 21, 2013 09:22
http://www.joemonster.org...a_psow_od_zaraz
sachma - Wto Maj 21, 2013 09:46
Lavi, a dzwonienie na policję nic nie daje? Bo w sumie sołtys to nie od tego..
Niektórzy rzucają agresorom pod łapy kolczatki/łańcuchy czy butelki z wodą - chodzi o hałas. Szkoda, że nie poszliście na policję, kiedy pies zaatakował twoją siostrę - chociażby po to żeby zgłosić i móc domagać się odszkodowania.. ataki na ludzi są bardziej "honorowane" niż ataki na inne psy.
Możesz kupić gaz pieprzowy w żelu - bezpieczniejszy, bo wiesz, że nie poleci na ciebie jak wiatr zawieje, po jednym psiku psu nie powinno się nic stać, a na pewno dwa razy pomyśli zanim znów zaatakuje.
Nakasha - Wto Maj 21, 2013 10:12
Tak, sołtys to nie to. Policja - i domagać się spisania protokołu i mandatu dla właściciela.
Lavi - Wto Maj 21, 2013 11:57
A co policja zrobi jak facet powiedział, że to nie mógł zrobić jego pies, to raz a dwa to wiocha i ja bym chętnie zadzwoniła na policję ale rodzice już mniej. Właściciel powiedział że on chciał się bawić i pewnie przy zabawie kurtkę mógł porwać. A jak mama powiedziała że to na pewno nie była zabawa to stwierdził że to nie jego pies. Gdzie moge taki gaz w zelu kupić?
Ninek - Wto Maj 21, 2013 12:02
Lavi, macie jakieś sprawnie działające schronisko? Skoro właściciel taki mądry to odłów psa i powiedz, że szlajał się po wsi atakując okoliczne psy.
Na jednych upierdliwych ludzi u mnie podziałało Musieli psa odbierać ze schroniska płacąc przy okazji mandat za psa puszczonego luzem.
sachma - Wto Maj 21, 2013 12:38
Lavi napisał/a: | powiedział że on chciał się bawić i pewnie przy zabawie kurtkę mógł porwać. |
ale to nie ma znaczenia - pies NIE MA PRAWA biegać luzem - nawet jeśli chciał się bawić, mandat nie za to że zaatakował, bo wersje różne, ale za to że BIEGAŁ LUZEM. Właściciel ma obowiązek tak zabezpieczyć teren żeby nikt obcy nie mógł wejść i żeby pies sam nie mógł wyjść. Jak nie zamkniesz furtki na klucz, a ktoś przez nią wejdzie na Twój teren i pies na niego choćby skoczy, to dostajesz mandat, bo źle zabezpieczyłeś teren.. a jak pies pogryzie to o wiele większe kłopoty...
Lavi napisał/a: | Gdzie moge taki gaz w zelu kupić? |
w sklepach z militariami (przynajmniej u nas w takich są) + internet.
|
|
|