Archiwum - Czy zna ktoś hodowlę szczurków double rex?
szczurowata - Śro Sie 22, 2012 19:07
Lavi, napiszę do Nakoty czy ma jakieś łysolki.
Ariska to typowa szczurcia alfa, więc lepiej znaleźć jej drugą alfę, czy szczurzycę, która nie próbuje dominować?
Kasik - Śro Sie 22, 2012 19:09
szczurowata, jakąś uległą. Ale tego się nie dowiesz raczej przed, kiepskie szanse, bo jak weźmiesz malucha, to charakter jest nieukształtowany, a dorosły szczur może się zupełnie zmienić z łagodnego w agresora w nowym domku.
Lux - Śro Sie 22, 2012 19:20
szczurowata, Nakota wyraźnie napisała, że w najbliższych miotach nie przyjmuje rezerwacji ani na fuzzy, ani fuzzorexy, bo prawdopodobieństwo ich wystąpienia jest małe. Z resztą... Skoro krycie miotu D jest zapowiadane na po 9 września, to maluchy będą do odbioru kole listopada, a tam są i tak tylko fuzzy, miot E jest planowany na krycie na przełomie września/października, czyli to już w ogóle. No i jest westia kolejności wyboru etc., więc do momentu rezerwacji czy tak czy siak nie będziesz miała pewności, czy takiego wymarzonego szczurka dostaniesz, czy nie.
Jeśli alfa, to stanowczo uległą. Łatwiej z łączeniem i z ich wspólną egzystencją.
szczurowata - Śro Sie 22, 2012 19:22
Oglądam ogłoszenia adopcyjne, ale sporo młodych panienek jest zajęta..a wolałabym młodą, aby była bardziej uległa, i jednocześnie rozruszała Ariskę
szczurowata - Śro Sie 22, 2012 20:03
Dziewczyny, tu są wolne łysolki! Co myślicie?
Link: http://rats.vipserv.org/na-sprzedaz
Kasik - Śro Sie 22, 2012 20:07
szczurowata, to nie jest hodowla widniejąca na forum. Poczytaj sobie o amusi i sama oceń, czy warto.
szczurowata - Śro Sie 22, 2012 20:08
Kasik, dobrze, poczytam. Takiego zacieszu dostałam, jak ujrzałam łysolki na sprzedaż..
No no, z tego co czytałam, hodowla nie jest polecana..podobno założycielka okłamywała ludzi, i wyłudzała różne rzeczy, nie zna genetyki ogonków, etc.
Na drugim forum znalazłam łysą szczurzycę do adopcji, napisałam pw, jest wolna, i napisałam e-maila do Pani, u której jest na DT..kciukajcie!
szczurowata - Czw Sie 23, 2012 08:53
Nie wiem czy kogoś to interesuje, ale napiszę: nie wiadomo czy łysolka będzie wolna, ponieważ jutro jest wizyta-przed adopcyjna, i dopiero późnym wieczorkiem okaże się, czy będzie "do wzięcia". Jak nie, to po prostu wstrzymam się z łysolkiem, a adoptuję innego ogonka.
Wieczorkiem zaczęłam rozmowę z mamą, zapytałam "A Arisia zostanie sama?", a mama spokojnym tonem odpowiedziała, że sama widzę jak reaguje jak zwierzaczek odchodzi..więc obeszło się bez kłótni, na spokojnie..myślę, że będzie dobrze, a przynajmniej mam taką nadzieję.
Nakasha - Czw Sie 23, 2012 13:19
Cytat: | o po prostu wstrzymam się z łysolkiem, a adoptuję innego ogonka |
Cieszę się, że podjęłaś taką decyzję.
Na double rexa można teraz spokojnie czekać - na adopcję lub rezerwację w hodowli.
szczurowata - Czw Sie 23, 2012 13:55
Nakasha, Wolę nie czekać tak długo, bo Ariska "odzwyczai się" od życia w stadzie, i po długiej przerwie zapomni, że im więcej, tym lepiej, a nie, tak jak teraz - wszystko dla niej.
A mam pytanie (może to nie tu, ale tak przy okazji ) - fuzzy trzeba specjalnie pielęgnować? Słyszałam od jednej osoby, że trzeba je "smarować" jakimś olejkiem.
Cegriiz - Czw Sie 23, 2012 14:03
szczurowata napisał/a: | A mam pytanie (może to nie tu, ale tak przy okazji ) - fuzzy trzeba specjalnie pielęgnować? Słyszałam od jednej osoby, że trzeba je "smarować" jakimś olejkiem. |
Bzdura
Chyba, że faktycznie widać, ze skóra się łuszczy, lub jest w złej kondycji. Tak to nie trzeba
Lavi - Czw Sie 23, 2012 15:16
szczurowata, zajrzyj do tematu z interwencji w hodowli Bardaways. Na zdjęciach widać jakieś szczurki, które mają wygląd double rexów, tylko nie wiem dokładnie czy teraz są na wydanie ale warto się tematem interesować;)
szczurowata - Czw Sie 23, 2012 18:11
Lavi, zajrzę, na pewno.
Cegriiz, okej
Mama powiedziała że sama nie wie czy powinna dać zgodę na drugiego szczurka..ale na 98% będzie drugi w ciągu najbliższych kilku dni, zależy jak się wyrobimy z czasem, itp.
lorelei - Czw Sie 23, 2012 20:05
szczurowata napisał/a: |
A mam pytanie (może to nie tu, ale tak przy okazji ) - fuzzy trzeba specjalnie pielęgnować? Słyszałam od jednej osoby, że trzeba je "smarować" jakimś olejkiem. |
Sporo fuzzów ma problemy z oczami, ponieważ może zawijać im się powieka, wówczas trzeba przemywać oko i odciągać powiekę. Czasem jeśli są zaniedbane może im się wysuszać skóra, wtedy można je smarować maścią z witaminą A. Jednak dobrze karmiony i pielęgnowany fuzz nie powinien mieć takich problemów i należy go traktować jak każdego innego szczura
AngelsDream - Czw Sie 23, 2012 20:18
Lavi napisał/a: | tylko nie wiem dokładnie czy teraz są na wydanie ale warto się tematem interesować;) |
Nie wiadomo, czy w ogóle będą do adopcji, kiedy, a jeśli w ogóle, to muszą trafić do bardzo sprawdzonych domów. Od razu uprzedzam. Żeby nie było rozczarowań.
|
|
|