Klatki i wyposażenie - Impregnacja drewna
Ratata - Czw Lip 12, 2007 20:20
Nie słyszałam nigdy o tym sposobie z woskiem, zdradzisz jakieś szczegóły?
Ile kosztuje taka rura ?
myszka145 - Czw Lip 12, 2007 20:26
...rurka to jakas groszowa sprawa , nie wiem 15-18zł no może aż 20zł, ale napewno nie więcej . Mąż rurkę wyginał na gorąco w deseczce zrobił otworek wycinarką i zainstalował , no...
A jeśli chodzi o "tajemnicza metodę woskową" to wosk z białych podgrzewaczy (takich małych "świeczuszek") został opalarką roztopiony i taki gorący wosk został rozlany po deseczkach - świetnie się w nie wtopił. Nic w nie nie wsiąka .
Asaurus - Pią Lip 13, 2007 01:12
myszka145, ciekawi mnie czy szczury nie obgryzają takich zawoskowanych półek ? I czy na dłuższą metę nie zaszkodzi im jeżeli się tego najedzą.
Ratata - Pią Lip 13, 2007 06:47
No właśnie, bo po takiej ilości stearyny na pewno miałyby jakieś sensacje żołądkowe
myszka145 - Pią Lip 13, 2007 09:22
Hmm, klatka ma już około roku, a ja sensacji nie zaobserwowałam ! Dziewczyny raczej nie wcinaja deseczek - może sa poprostu dobrze wychowane .
Tak sobie myślę,że może im ten wosk poprostu nie smakuje. Nadgryzają teoszkę deseczki - schodki , ale one nie są zalane woskiem .
LunacyFringe - Pią Sie 10, 2007 17:12
Sorry, ze odkopuje temat, ale mam pytanie co do tej farby akrylowej.
Czy to rzeczywisice nie zaszkodzi ogonkom ?
I jesli ktos sie orientuje, to mniej wiecej jaka jest cena tego sprzetu, bo kompletnie sie nie znam w tej dziedzinie, nawet nie wiem czego szukac.
[ Komentarz dodany przez: Viss: Pią Sie 10, 2007 18:17 ]
Proszę używać znaków interpunkcyjnych. I zapoznać się z Regulaminem.
1. Na forum funkcjonują podstawowe zasady „netykiety” – nie używaj wyrazów wulgarnych, nie wyzywaj innych. Traktuj wszystkich tak, jak sam chciałbyś być traktowany. Nie pisz też WIELKIMI LITERAMI – traktowane jest to bowiem jako krzyk. Na forum rozmawiamy, nie krzyczymy. Szanuj język polski - staraj się pisać zgodnie z jego zasadami: zwracaj uwagę szczególnie na ortografię i interpunkcję wypowiedzi.
Matrix - Śro Paź 03, 2007 22:07
Czy pokost szybko wietrzeje z tych drewnianych części?mam pomalowane 5 warstwami no i trochę czuć..Czy nie powinno teraz przepuszczać moczu?No i niestety już widzę że od tego drewna odchodzą drzazgi..:(
Skarga - Wto Kwi 15, 2008 19:03
Wszyscy piszą o pokoście lnianym, jednak z tego co wiem nie jest to najlepszy impregnat, ponieważ może gnić po dłuższym czasie.
Ja swoją klatkę zaimpregnowałem woskiem rozcieńczonym tempertyną balsamiczną, kilka argumentów "za":
- zarówno wosk i tempertyna są w 100% naturalne i nieszkodliwe (tempertynę otrzymuje się z żywicy drzewnej)
- wosk jest bardzo trwały i wytrzymały, nic się z nim nie dzieje
- po odparowaniu tempertyny (co następuje bardzo szybko) wosk ładnie pachnie i nadaje drewnu bardziej złocisty kolor
nutaka - Wto Kwi 15, 2008 19:36
ja równiez nie polecam pokostu lnianego, po ppierwsze jak dla mnie smierdział nizmiernie, i nie wiem jak szczury mogły by siedziec na tych połeczkch a po drugie nie wygladało to tak jakby miało chronic przed wsiąkaniem.Obiłam półeczki linoleum samoprzylepnym i jest ok;p
ratpal - Sob Sie 09, 2008 12:23
Istnieją również lakiery i impregnaty nietoksyczne,wodorozcieńczalne.Dostępne są w każdym markecie budowlanym np. w Obi.Odpada wtedy problem z benzyna,czy też jakimkolwiek rozcieńczalnikiem,który mógłby budzić wątpliwości co do nietoksyczności .Są kompletnie bezzapachowe.Ja osobiście użyłem lakieru.Pozostawił nieprzepuszczalną warstwę,wystarczy wytrzeć szczoszki papierowym ręcznikiem i po sprawie .Mocz,jak również inne płyny mogą leżeć na desce co najmniej kilka godzin i z pewnością nie wsiąkną.
Matrix - Sob Sie 09, 2008 12:25
Szczerze powiedziawszy, mimo pomalowaniu kilkoma warstwami pokostu drewno nie było całkiem nieprzesiąkalne i trudno było je czyścić także użyłam jeszcze lakieru i teraz jest dużo lepiej
Zołza - Nie Sie 10, 2008 15:14
A ja, z racji tego iż jestem niesamowitym leniem i nie chce mi się biegać po sklepach budowlanych, wykombinowałam, żeby półki drewniane obtoczyć w całości folią spożywczą, grubą warstwą. Sprawdza się świetnie, bo tak czy siak klatkę sprzątam często, więc co trzeci dzień wymieniam również folię i zakładam nową. Dziury się nie robią, szczury jej nie gryzą. Na dodatek nad folią są szmatki.
Oluś - Śro Kwi 11, 2012 22:06
Odkopuję temat, bo przy okazji kupna nowej klatki mam zmartwienie jak zainpregnować drewniane półki. Szukałam w miarę prostego i taniego rozwiązania, aż w końcu poradziłam się wujka stolarza. Ten podsunął mi, żebym nasączyła drewno najzwyklejszym olejem roślinnym. Ponoć jak drewno całkiem nasiąknie to na siuśki już miejsca nie będzie Nie do końca jestem do tego przekonana, ale na jednej spróbuję, jakby co mam jeszcze dwie na zapas
Myślałam też żeby okleić półki grubą warstwą taśmy izolacyjnej.
mmarcioszka - Śro Kwi 11, 2012 22:10
olus_165, mnie pomogł pokost lniany, ale wkońcu i tak wymieniam na plastikowe
kszysiek - Czw Gru 11, 2014 22:35 Temat postu: Zabezpieczyć półki Witam .
Czytałem już kilka postów w których mogła by się znajdować odpowiedź którą chciałbym usłyszeć .
Otóż mam klatkę , lecz chciałbym kupić drewno i zrobić z nich półki ( Nie plastikowe - taki temat już istnieje... )
Ok , mam już odpowiednie wymiary co będą pasować , lecz jak je mogę zabezpieczyć przed wsiąknięciem moczu ... . Niektóre farby zabezpieczają tylko przed wodą , ale mocz je rozpuści co mogą wydzielać szkodliwe opary dla naszych ogonków ... .
Zastanawiam się nad farbą chlorokauczukową , co myślicie o niej ?
Albo jaką farbę wy stosujecie bądź inny środek który wytrzyma mocz szczurka ?
Thx za info .
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Czw Gru 11, 2014 23:01 ]
Scaliłam z istniejącym tematem. Staramy się na forum nie zakładać nowych wątków, jeśli jest już taki, w którym można zadać pytanie.
|
|
|