Archiwum - Koty vol. IV
klauduska - Czw Sie 11, 2011 23:41
Alexis, ja za jakieś 6 tyg będę miała 2 kociaki na dt znowu, jakbyś była zainteresowana . na razie mają coś koło 2 tyg dopiero.
chociaż jeżeli wejdziesz na miau i założysz temat, że chcesz adoptować kociaki, to zaraz na twoim temacie się mln linków pojawi do wątków
Alexis - Czw Sie 11, 2011 23:55
na razie tylko teorię ogarniam, kociaków będę szukać dopiero jak nie będę miała szczurów ale na pewno się do Ciebie odezwę. póki co jeszcze mam trochę czasu (mam taką nadzieję, bo mi się dziewczyny do felernej 2 zbliżają powoli).
klauduska - Pią Sie 12, 2011 00:05
Alexis, to daj znać, jak będziesz już szukać, wynajdziemy na pewno coś dla ciebie !
[oby jednak twoje żyły jak najdłużej!]
Eruntale - Nie Sie 14, 2011 09:20
Jestem strasznie dumna, więc i tu się pochwalę: musiałam jechać do Warszawy i zostawić tam koty na czas remontu- bałam się cholernie że zaczną koncert i na 20 kilometrze mnie współpasażerowie wyrzucą oknem. A oto jak koty jeżdżą koleją!
Tygrys - Nie Sie 14, 2011 19:50
Dobra. Za 3-4 tygodnie trafi do mnie Maniek, czarnuszek z błękitnymi oczętami. urodził się 26 lipca.
Pytania:
Karma jaką polecacie na początek i ile kg żeby się nie zmarnowało. ile mu podawać suchej i mokrej (choć wolałabym ograniczyc się do suchej)
Kuweta zamknięta z filtrem to wiem, chciałabym, żeby drapak, kuweta, żwirek, miski i karma poszły jedną przesyłką, więc pytanie - jaki sklep polecacie, żebym nie czekała 100 lat, nie zapłaciła 1000 zł
I tak dalej dla młodej kociary
L. - Nie Sie 14, 2011 20:09
Tygrys, ja kupuje wiekszosc w zooplusie.
na poczatku na pewno taka karma jaką dostawał w rodzinnym domu/schronie/dt bo to bedzie dla niego szok, a zmiana karmy moze mu to tylko spotęgowac. nawet jesli ta karma to jakiś szajs kup jej z 0,5kg straczy Ci pewnie na 2 tygodnie.
ja polecam applawsa kittena - i wtedy proporcjonalnie mu te karme zmieniaj i mieszaj
suche:
ogólnie super karmy jakościowo to: applaws, orijen, acana, taste of wild
chociaz to ostatnie podobno jakiś czas temu lekko sie zrypało.
może jeszcze być royal kitten (kitteny nie są takie złe, ale jak tylko moj kot skonczył rok to w całosci z niego zrezygnowalismy).
co do samych wyżej wymienionych karm charakteryzuja sie one tym, że ich skład jest najbardziej zbliżony do "naturalnych" proporcji zawartości pokarmu kota.
wiem, ze dziewczyny z naszego forum karmią też koty: Sanabelle (Bosch) i Iams.
mokre:
applaws, catessy, almo nature, animoda, cosma, miamor, porta 21
tylko najlepiej sprawdz w zooplusie zdjęcia tych karm tudzież wygooglaj, bo jedna firma jedna nazwa ale są różne karmy. ogólnie czym większy pasztet i zbite kluchy tym większa ilość odpadów czy resztek miesa (mielone kości, odpadki mięsa z rzeźni).
prawdziwa dobra mokra karma to taka w której widać porządne kawałeczki mięska zreszta jak obejrzysz troche fot to zrozumiesz.
ale najlepiej postawić tutaj na normalne mięcho (kurczak, troche podrobów, ryby) i mieszanki al'a barf.
sucha karma - okej, podstawa, ale pamiętaj, że kot to mięsożerca i mięso jeść musi. jeśli nie chcesz wydawać kasy na puszki - kupuj mięcho w sklepie w większej ilości i rób mieszanki krojone czy zmiksowane i mróź
tylko pamiętaj, że jesli chodzi o tego typu pokarm to musi być albo gotowany albo przemrożony przynajmniej 48h. nie dawaj miecha prosto ze sklepu.
L. - Wto Sie 16, 2011 16:01
my mamy nowe foty
z wypadu na domek.
a'la Marilyn Monroe - podwiewa mu grzywe ;d

domowe.

Cola - Wto Sie 16, 2011 16:08
no ładny kotek
ale jego różowy nosek mnie powala na kolana
Tygrys - Wto Sie 16, 2011 16:56
L., dzięki
Jednak odbiorę go pod koniec września, bo w wieku miesiąca to chyba zbyt wcześnie zabierać go od mamy, a dwa to wystarczy chyba?
Kastrować też go chcę i różne opinie są na ten temat, a ja chcę żeby nie zaczął znaczyć w domu po prostu...
jak mi kumpela wyśle zdjęcia to wstawię, ma obłędne oczyska.
Ale dzięki mnie kotka zostanie wysterylizowana, bo zjechałam koleżankę od stóp do głów dlaczego nie pomyślała wcześniej...
L. - Wto Sie 16, 2011 17:04
Tygrys, w hodowlach koty oddają dopiero po 3 miesiącu, nie ma szansy aby dostać kociaka wcześniej. koty potrzebują dłuższego okresu socjalizacji z matką i rodzeństwem. poza tym jeszcze szczepienia, kontrola. a nawet na wystawach miot można wystawić dopiero jak skończy 3 miesiąc.
więc miesiąc to O WIELE za wcześnie.
co do kastracji ryzyko powikłań jest takie samo przy wczesnej jak i "normalnej".
tylko wczesną kastracje trzeba wykonać do 4 miesiąca. "normalną" w momencie gdy mocz przejawia intensywniejszy zapach i oleistą konsystencje, a także ogon przy odbycie zaczyna się przetłuszczać tj. 7-9 miesięcy. aczkolwiek bliżej 9 miesiąca.
czasami ludzie czekają do pierwszego znaczenia.
edit: mój Muffin jest wczesnym kastratem i jak widać niczego mu to nie ujęło
a jak jakby nie patrzeć miałam już to z głowy. kocurki po kastracji już na 2 dzień mogą trafić do domu, aczkolwiek Asia od której mam Muffiastego chcąc mieć pewność, że wszystko jest okej oddaje dopiero tydzień po.
Tygrys - Śro Sie 17, 2011 10:14
L.,
Planuję odebrać go ok 3 miesiąca jego życia, i od razu kastrować, czyli wyjdzie przed 4 miesiącem.
Drapak, kuwetę, żwirek mam upatrzone, nad karmą jeszcze myślę. zobaczymy, która mu spasuje
ile pokarmu je taki kociak? suchej i mokrej? myslę, że ok 100 g mokrej to dość czy za dużo dla małego? a suchej?
A tu fotki maluszka
Anonymous - Śro Sie 17, 2011 13:34
nie znam sie, i moze on mieszka na dworze, ale jak nei to nie za wczesnie na spacery?
Manta - Śro Sie 17, 2011 13:38
Jak juz sie tu wkrecam, to przedstawie mojego sercowca, ktory na szczescie poki co nie bierze lekow i jest ok
to taki koto-pies z charakteru, jest niesamowity
a akurat nie mam pod reka fotek drugiego kota, ale innym razem sie pochwale
Tygrys - Śro Sie 17, 2011 13:40
katasza, nie mieszka na dworze i nie był na spacerze, koleżanka mieszka w domu jednorodzinnym i wyszła z nim dosłownie na 3 minuty przed wejście tylne do domu, żeby dobre zdjęcia zrobić.
A i psa nie mają, na ten trawnik wychodzi tylko z mamą kociaków.
L. - Śro Sie 17, 2011 13:43
Tygrys, mój Muffin jak do nas przyszedł to jadł około 40g suchej i 2x50g mokrej.
musisz zobaczyć ile Twój kociak bedzie jadł.
|
|
|