Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
jolaada - Pią Paź 21, 2011 19:55
Większość (według głosów) używa żwirku drewnianego i większość z nas pewnie kupuje go w hurtowych ilościach 60l.przesyłka gratis
Z jakością tego żwiru jest bardzo różnie ( mamy różne doświadczenia) ale może polecimy sobie tutaj sprzedawców, którzy nie podsyłają zmielonych mebli.
Karena - Pią Paź 21, 2011 19:57
Jestem pod wrażeniem trocin bukowych
Na strasznie długo wytrzymują i nie lądują poza klatką ani trochę . ogólnie same zalety zero wad
jolaada - Pią Paź 21, 2011 20:08
Karena dodaj jeszcze gdzie, ile, za ile i na jak długo przy ilu.
Legenda:
Gdzie kupujesz, ile płacisz, za ile litrów, na jak długo wystarczy przy ilu ogonach.
Drogowit - Pią Paź 21, 2011 20:15
Zwykłe trociny ze sklepu zoologicznego. Potwory wydają się nie mieć z tym problemów.
Karena - Pią Paź 21, 2011 20:36
Cytat: | Karena dodaj jeszcze gdzie, ile, za ile i na jak długo przy ilu.
Legenda:
Gdzie kupujesz, ile płacisz, za ile litrów, na jak długo wystarczy przy ilu ogonach. |
z zooplusa, zakup na spółę próbny więc połowę worka 15kg mam, na 3 szczury na razie tydzień leży i nie czuć zapachu wcale jeszcze (zdążyłam wymienić hamaki a ściółki nie trzeba było . po raz pierwszy tak )
Bardzo fajna ściółka, szczury nie kichają (przerobiłam mnóstwo trocin i widocznie tylko na te uczulenia nie mają) , nie wywalają poza klatkę, bukowe w przeciwieństwie do pozostałych nie przyczepiają sie do polarowych hamaków więc szczurze łapki nie roznoszą ich po całej klatce, jak spadnie jakieś jedzonko na dół to nie jest obklejone farfoclami z trocin, nie pyli. Za tą cenę (4,65 zł / kg) rewelacja! opłaca się bo wydajna i wytrzymała. w tym czasie inne bym już conajmniej raz wymieniała.
Rewelka!
jolaada - Pią Paź 21, 2011 20:45
Karena ja jestem chyba obok. Widzę chipsi i jakieś wielkie dla koni. Te trociny mają jakąś nazwę? Podrzuć link bo nie widzę.Przekonałaś mnie i chcę przetestować. Używam żwirku drewnianego, który waży tonę.
Karena - Pią Paź 21, 2011 21:04
jolaada, http://www.zooplus.pl/sho..._roslinne/30855 jest w dziale gady i ptaki jakoś w gryzoniach wyjątkowo nie widzę więc pełne prawo do nie znalezienia masz
W 100% polecam z czystym sumieniem!
jolaada - Pią Paź 21, 2011 21:08
Dzięki wielkie!
Nashi - Pią Paź 21, 2011 21:10
jolaada, bo to chipsy jest w gadach http://www.zooplus.pl/sho...ium/rozne/30855
Ja póki co w ściółkę zaopatrzyłam się tylko raz.
Kupiona na allegro, o tutaj http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=6215077 - jedyny żwirek z drewna liściastego, jaki znalazłam (nie jest zrobiony z mebli ), 60 l, mam od maja, a zostało mi jeszcze jakieś 12-13 l przy 3 ogonach.
W żwirku cenię sobie wydajność, ale kuszą mnie te drewienka bukowe. Choć i tak pewnie nie będą tak wydajne, jak żwirek.
Edycja - siem spóźniłam.
Karena - Pią Paź 21, 2011 21:15
Nashi, a powiedz mi jak z chłonnością zapachu i resztą ?
jolaada - Pią Paź 21, 2011 21:16
Drewienka widziałam ale one chyba nie chłoną wcale. To bardziej dla ozdoby i zapachu. Ale nie próbowałam i nie wiem. Czy węże w ogóle sikają?
quagmire - Pią Paź 21, 2011 21:17
Nashi, myślę, że przy trzech ogonach będą bardzo wydajne.
Są świetne. Aczkolwiek jak miałam je w klatce z maluchami i one je jakoś strasznie przesikały, to szybko zaczęło śmierdzieć. Normalnie jest bardzo fajnie.
Karena - Pią Paź 21, 2011 21:17
Off-Topic: | jolaada napisał/a: | Czy węże w ogóle sikają? |
Tak. a skąd to pytanie w ogóle xD ? |
quagmire - Pią Paź 21, 2011 21:18
jolaada, i tu się mylisz.
Nie wyglądają, ale sprawdzają się naprawdę rewelacyjnie. Z resztą w tym temacie (chyba w tym) można przeczytać wiele pozytywnych opinii na temat tej ściółki.
jolaada - Pią Paź 21, 2011 21:19
U Justyna729 też już kupowałam. Ładnie pachnie, dobrze zapakowane, dobrze chłonie ale dość szybko się rozpada i tworzy sporo pyłu.
[ Dodano: Pią Paź 21, 2011 21:20 ]
Chodzi o to,że te drewnienka sprzedawane są jako ściółka dla gadów
|
|
|