Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Niamey - Nie Wrz 18, 2011 15:23
Cieszę się, że bukowe tak zaskoczyły, czuję się ściółkową trendsetterką Ale uwaga, uwaga, przymierzam się powoli do wypróbowania czeskiej ściółki produkowanej z odpadów produkcyjnych po pieluchach, podkładach higienicznych itp. Jak już zamówię, to zdam relację
agacia - Nie Wrz 18, 2011 21:25
Mowisz o tej co czeskie swinki mialy?
Niamey - Nie Wrz 18, 2011 22:38
tak tak - niektóre czeskie szczury też to miały
Tess81 - Pon Wrz 19, 2011 10:56
co do zwirku bentonitowego, to uzywam benka od ok 2 tygodni- nie pochlania zapachow, tak jakbym sobie tego zyczyla, musze zmieniac co 2 dni - co najmniej, i niestety , ciezko sie usuwa z kuwety, zbryla sie i przykleja takze- nic specjalnego
Anonymous - Pon Wrz 19, 2011 12:31
Tess81, zbrylającego nikt nie poleca. Jeśli szczur połknie taki żwirek, to spęcznieje mu w żołądku i może byc tragedia.
Gadom - Pon Wrz 19, 2011 15:53
Tess81, co do zapachu to się zgodzę ze nie pochłania,chociaż moja mama twierdzi ze już nie śmierdzi teraz jak w stajni , ale ja codziennie wybieram kupy
Viss, jest ryzyko,ale to trza zaobserwować, bo nasze szczury nie są głupie i jak im coś się przyczepi to tez umieją oskubać, ja i tak przyznam ze ostatnio odkąd mam benka wole dać mokre jedzenie na wybiegu, ale ja np musiałem zmienić z pinio które uczulał mi szczury. Ja się na początku bałem o jedzenie czegokolwiek,ale jak niektórzy piszą ze w narożnej kuwecie maja benka i szczur biegnie tam jeść to stwierdziłem ze po co ta panika
Anonymous - Pon Wrz 19, 2011 17:05
Gadom, każdemu według potrzeb, aczkolwiek przy takim wyborze ściółek jest kilka lepszych i tańszych. I bezpieczniejszych.
Gadom - Pon Wrz 19, 2011 17:32
Viss, no mi była potrzebna jak najszybciej ina ściółka polecono mi taka pojechałem do zoologa była to kupiłem .
Tess81 - Pon Wrz 19, 2011 19:15
mi polecono benka wlasnie tu na forum, jedna z uzytkowniczek go polecila, wiec kupilam.
karola - Pon Wrz 19, 2011 19:21
Tess81, ja poleciłam Benka Wiele osób go używa i szczury żyją, ziarenek nie jedzą. Więc nie demonizowałabym aż tak. Owszem, jeśli szczur naje się Benka, granulatu drewnianego czy tego ze słomy to może stać mu się coś złego, może zachorować albo i umrzeć, bo "zatka" mu się przewód pokarmowy. Trociny mogą szczura uczulić albo być przyczyną pojawienia się pasożytów. Większość popularnych ściółek ma swoje plusy i minusy
Gadom - Pon Wrz 19, 2011 19:26
karola napisał/a: | Większość popularnych ściółek ma swoje plusy i minusy |
o właśnie zgadzam się w 100% A tez zależy od szczura czy będzie jadł ściółkę i czy oskubie z niej sobie jedzenie. Ja się na początku przeraziłem jak kupiłem benka ze go próbują w sensie skubali,ale pewnie przednimi zębami i wypluwali. Teraz to schodzą tam tylko żeby kupkac, nieraz sobie pokopać I jedno co jakoś ich ciągnie żeby tam karmę jeść:P
Niamey - Pon Wrz 19, 2011 19:46
bukowej na pewno nie zostanie zjedzona, a nawet gdyby, to nie zaszkodzi, tylko zęby elegancko zetrze
Tess81 - Pon Wrz 19, 2011 20:05
karola napisał/a: | Tess81, ja poleciłam Benka Wiele osób go używa i szczury żyją, ziarenek nie jedzą. Więc nie demonizowałabym aż tak. Owszem, jeśli szczur naje się Benka, granulatu drewnianego czy tego ze słomy to może stać mu się coś złego, może zachorować albo i umrzeć, bo "zatka" mu się przewód pokarmowy. Trociny mogą szczura uczulić albo być przyczyną pojawienia się pasożytów. Większość popularnych ściółek ma swoje plusy i minusy |
wiem
co do zjedzenia- tego sie nie obawiam, nie jedza ale zapach niestety- ciagle wyczuwalny
karola - Pon Wrz 19, 2011 20:12
Tess81, a może ogony leją po jakichś innych elementach wystroju klatki i stąd zapach. Bo Benek niweluje nawet zapach kilkudniowej kociej kuwety, a co dopiero dwóch małych szczurów.
Tess81 - Pon Wrz 19, 2011 20:50
leja na sciolke tylko i wylacznie a o bobkach to juz nie wspomne masakra
|
|
|