Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
quagmire - Nie Wrz 11, 2011 12:13
Ale dostawa za darmo jest od 49 euro, czyli 2 razy więcej niż w polskim.
Sorgen - Nie Wrz 11, 2011 13:11
Takie drewienka bukowe to nic innego jak zrębki wędzarnicze. Na allegro można spokojnie kupić. Worek 20kg z wysyłką wychodzi po ok 57zł. Można też na kilogramy kupować. Ja będę końcem miesiąca zamawiać więc jak ktoś z Krakowa jest chętny to odsprzedam
Anonymous - Nie Wrz 11, 2011 13:45
Pyl napisał/a: | czwartek wziąć ze sobą trochę medium |
Pyl napisał/a: | Quag już pisała: w niemieckim zooplusie nie trzeba kupować dwupakow | dzięki i dzięki. Zapomniałam o niemieckim. Sorgen napisał/a: | Takie drewienka bukowe to nic innego jak zrębki wędzarnicze. Na allegro można spokojnie kupić. Worek 20kg z wysyłką wychodzi po ok 57zł. Można też na kilogramy kupować. | wszystko to prawda, ale ja już nigdy nie kupię czegoś, co nie podlega żadnym normom i regulacjom. Może na allegro jest taniej, łatwiej itd, ale nie wiem, jak to pakują, jak przetrzymują i jak zabezpieczają przed pleśnią/robalami/itp. Raz kupiłam takie troty i nigdy więcej. Z wetem kosztowały mnie 4krotnie drożej.
Sorgen - Nie Wrz 11, 2011 14:02
Ja kiedyś już takie brałam od znajomego z odsypki. To są ścinki do wędzarni, nie mogą z pleśnią być bo przecież to by szkodziło podczas wędzenia. Nie może tam być domieszek jakiś "śmieci" ani chemii. Tak przynajmniej mi to tłumaczył kolega co się wędzeniem wędlin zajmuje. Szczury nic nie złapały dziwnego, kolega na tym trzyma węże i też ok jest. W sklepach zoo różnie są towary przechowywane. Ja nie raz miałam robale w karmie dla psa albo ogonów, robactwo w trotach więc z tym też różnie bywa. Nie namawiam nikogo tylko podpowiadam gdzie jeszcze można kupić.
Anonymous - Sob Wrz 17, 2011 11:56
Viss napisał/a: | Na recenzję sciółki Chipsi Extra bukowe XXL jeszcze za wcześnie, tydzień minie w środę, ale póki co cieszy mnie, ze się właściwie nie wysypuje, przez kilka dni może z 5 kawałków wypadło, ponadto nie są na tyle ciężkie żeby odkurzacz bezprzewodowy sobie z nimi nie poradził, plus szczurom się podoba.
Najważniejsze oczywiście, że w ogóle nie pyli i nie jest z iglaków. |
Odnosząc się do powyższego.
Po 10 dniach dziś sprzątnęłam klatkę i dodaję co następuje:
- niemal zerowe wysypywanie się ściółki poza klatkę,
- ściółka pod wpływem moczu i kału nie zbija się w ogóle w jakiekolwiek kupki, grudki, kopce, itp (moje załatwiają się w 1 róg kuwety i tam ściółka lniana/konopna "zbrylała się"), cały czas jest tak samo sypka,
- i chyba dzięki temu zdecydowanie łatwiej się ją sprząta, zarówno wysypując przy sprzątaniu z kuwety do śmieci/worka, jak i wokół klatki. Jest łatwiej,
- po wymianie hamaków, rur itp po 7 dniach ściółka rewelacyjnie chłonęła nadal zapachy, po 10 dniach nie czuć smrodku z kuwety,
- nie zauważyłam żeby rozmiar pojedynczego kawałka jakkolwiek wpływał na szczury (nie jedzą tego, nie przykleja się do łap, nie zniechęca do leżenia w ściółce, nie zniechęca do grzebania w niej, nie powoduje otarć czy jakichkolwiek zmian na łapach) aczkolwiek spróbuję tego drobniejszego - z ciekawości,
- ściółka nie nosi się na hamaki, do rur czy tuneli, myślę też że będzie jej mniej na półkach (aczkolwiek ja nie mam), co istotne dla mnie, nie przyczepia się do materiału, nawet do wszystkołapiącego polara, lniana/konopna była w tym przypadku zmorą,
- z niejakim żalem stwierdzam, że Chipsi Extra bukowe XXL jest lepsza, i z pewnością wygodniejsza w ogólnopojętej obsłudze niż lniana/konopna. Chlip.
mikanek - Sob Wrz 17, 2011 16:20
A ja wreszcie odważyłam się na zmianę i zakupiłam Benka, taki drobny granulat ...Jak dla mnie bomba, nic nie śmierdzi (poza trochę dziwnym zapachem samego żwirku, ale póki co testowałam neutralny, podobno leśny jest dużo przyjemniejszy), nie przenosi się na futerku, jest bardzo wydajny , gdyż wystarczy za pomocą łopatki powybierać same nieczystości, u mnie w kuwecie stoi już z tydzień, codziennie tylko usuwam boby i jest naprawdę higienicznie Dziewczyny lubią sobie w nim pogrzebać, ale nie zjadają go. Generalnie na 5-tkę
karola - Sob Wrz 17, 2011 17:21
mikanek napisał/a: | Generalnie na 5-tkę | Zgadzam się Leśnego nie próbowałam, ale lawendowy jest w porządku, pachnie bardzo delikatnie.
Anonymous - Sob Wrz 17, 2011 17:49
karola napisał/a: | pachnie bardzo delikatnie. | ale nie dla szczurów. Ja jestem przeciwna wszelkim zapachowym poza trocinami chipsi, bo one wietrzeją w kilka godzin.
Bel - Sob Wrz 17, 2011 18:38
a ja jestem przeciwna żwirkom innym niż drewniany. Do dziś mam przed oczami Assama dławiącego się silikonowym. Żwirek koci (czy bentonitowy-ten beznadziejnie się z kuwety usuwa jak jest zasikany, czy silikonowy) w dodatku potrafi doprowadzić do łez osobę, która w nocy bosą stopą na niego stanie. Ponad to +10 do porysowanej podłogi.
Karena - Sob Wrz 17, 2011 18:40
a ja sypię silikonowy na spód i na to trociny
teraz testuje trociny z konopii i jakoś mniej ich poza klatką niż normalnych np chipsi zapachowych.
Na dniach będę testować bukowe bo widzę, że sporo pochwał nazbierały
Anonymous - Sob Wrz 17, 2011 19:03
Karena napisał/a: | teraz testuje trociny z konopii i jakoś mniej ich poza klatką niż normalnych np chipsi zapachowych.
Na dniach będę testować bukowe bo widzę, że sporo pochwał nazbierały | bo to moim zdaniem dokładnie tak jest jakościowo: 3. troty chipsi, 2. lniana/konopna i numero uno, najlepsza bukowa.
Karena - Sob Wrz 17, 2011 19:12
Viss, dlatego zgodnie z postępem kupuje coraz lepsze
Anonymous - Sob Wrz 17, 2011 19:15
Bardzo roztropnie. Napisz potem coś o lnianej i bukowej.
Karena - Sob Wrz 17, 2011 19:19
Viss, Ależ oczywiście
karola - Nie Wrz 18, 2011 10:49
Viss napisał/a: | Ja jestem przeciwna wszelkim zapachowym poza trocinami chipsi, bo one wietrzeją w kilka godzin. | Jak jeszcze używałam chipsi cytrynowych to ja się dusiłam od ich zapachu i wyczuwałam go przy cotygodniowym wymienianiu ściółki.
Bel napisał/a: | a ja jestem przeciwna żwirkom innym niż drewniany | U mnie drewniany Hilton był przyczyną wszołów w stadzie (3? worki, każdy kupowany gdzie indziej) i do tego tylko te drewniane pellety szczury rozgryzały. Bentonitowego nie ruszają.
|
|
|