Archiwum - Koty vol. II
pituophis - Wto Lis 24, 2009 16:34
Chleb jest bardzo szkodliwy dla kotów, wędliny zresztą też, zwłaszcza, kiedy są przyprawione. Wywieś gdzieś tabliczkę "NIE KARMIĆ KOTA!".
sachma - Wto Lis 24, 2009 17:33
pituophis, jeśli pracodawca mówi "nie karmić kota bo łby pourywam".. a od 3 lat tego kota podkarmiają, to jakoś wątpię że karteczka coś da.. na razie wszyscy widzą że kot ma wiecznie pełną miskę, więc mam nadzieję że z czasem przestaną go dokarmiać..
tego kota pewnie dawno by nie było gdyby go nie karmili.. a tak - ma schronienie i jedzenie i zawsze go ktoś pogłaszcze - to został..
Anonymous - Wto Lis 24, 2009 19:34
Wlasnie to jest wkurzajace Mowi sie cos ludziom, a oni i tak swoje. Pamietam, ze jak bylam ze szczurami u tesciow to raz patrze, a u nich babka w klatce, raz ciasto, raz ciastko, raz czekoladka A mowilam, ze dla nich to jest trujace...
Boje sie, ze teraz tez beda kota z talerza karmic mimo zakazow i beda mu od stolu rzucac ludzkie jedzenie i dawac mleko (Bo kot musi pic mleko ) i wrocimy do domu z kotem ze sraczka, zebrajacym i wlazacym do talerza...
Anonymous - Śro Lis 25, 2009 10:57
ile w przybliżeniu kosztuje miesięczne wyżywienie kota? od kilku miesięcznego, do kilkulatka.
Anonymous - Śro Lis 25, 2009 11:12
Zalezy czym chcesz karmic. My kupujemy Acane Grasslands 2.5 kg, ktora starcza na 1.5 miesiaca i kosztuje od 70-80 zl plus puszki gimpet, ktore za dwie malutkie kosztuja 9 zl 2 razy w miesiacu. Czyli okolo 100 zl miesiecznie.
Kilkulatek pewnie je mniej, ale to moze inni niech sie wypowiedza. Nasz ma 5 mies.
Jesli bedzie chciala miec ksiazeczke zdrowia itd. i np. przygarniesz kota z jakiegos zrodla innego niz schronisko no to musisz sie liczyc ze sporymi wydatkami na weta.
My w ciagu 1.5 mies wydalismy ok 200-300 zl na weta, a to jeszcze nie koniec, bo kot dalej ma robale i nie mozemy go zaszczepic no i na zabawki i inne sprzety tez poszlo 200 zl, a jeszcze planujemy drapak.
sachma - Śro Lis 25, 2009 20:01
tamiska napisał/a: | Jesli bedzie chciala miec ksiazeczke zdrowia itd. i np. przygarniesz kota z jakiegos zrodla innego niz schronisko no to musisz sie liczyc ze sporymi wydatkami na weta. |
my kota mamy z ulicy, co prawda na ulicy zostaje, ale szczepienie to 50zł + tabletki na odrobaczenie to 5zł za sztukę (ale to u mojej wetki, u której mam zniżki z uwagi na częste wizyty ze szczurami.. no po prostu stałym klientem jestem.. bo co najmniej raz w miesiącu ją odwiedzam.. ) , kotka waży 2kg i dostaje pół tabletki, po 2 tyg kolejne pół.
Fanta na szczęście robaków nie miała - zrobiła mi kupę w transporterze w drodze do weta - obejrzałyśmy z wetką przy okazji - była śmierdząca ale bez robaków..
przy szczepieniu została założona książeczka.
karmy super nie dajemy - miesięcznie wychodzi około 50zł - puszki + suche + podroby - 25zł/2.5kg suchego i puszki kitkata - puszka na tydzień.
wyprawki nie mamy, bo i po co.. kot korzysta ze szczurzego transportera, na posłanie dostał stare ręczniki i koszyk - łatwiej wyprać i odkazić..
Anonymous - Śro Lis 25, 2009 22:06
sachma napisał/a: | zrobiła mi kupę w transporterze w drodze do weta - obejrzałyśmy z wetką przy okazji - była śmierdząca ale bez robaków.. |
To nie znaczy, ze nie ma. Nasz kot po lekach tez nie mial w kupie robakow, a nagle zaczal nimi zwracac, ogolnie one nie zawsze wychodza z kalem...
Poza tym sachma bez badania kalu i bez sprawdzenia dokladnego, czy kot ma robaki wet nigdy w zyciu nie powinien go szczepic tym bardziej, ze wiedzial iz kot jest podworkowy. Samo stwierdzenie, ze w kupie nie ma robakow to ogolnie nie ma jest dla mnie nie do pomyslenia. Ja bym zmienila weta. Kota zarobaczonego nie powinno sie szczepic.
sachma napisał/a: | my kota mamy z ulicy, co prawda na ulicy zostaje, ale szczepienie to 50zł + tabletki na odrobaczenie to 5zł za sztukę |
Moj kot mial koci katar i dostawal antybiotyki przez 10 dni codziennie kazdy po 10 zl zastrzyk, zostal odpchlony (calego babka go spryskala srodkiem), odrobaczony, obciete pazury mial itd. i 90 zl bo to byla pierwsza wizyta. Pozniej okazalo sie, ze zwraca robalami, wiec znow odrobaczenie 20 zl i 10 dni antybiotyku plus katosal, bo nic nie jadl... Pozniej badanie kalu 20 zl i znow odrobaczanie 20 zl bo wzielismy tez tabletke dla kota tesciowej.
sachma - Śro Lis 25, 2009 23:01
tamiska, mojej wetce ufam. kot został odrobaczony, później zaszczepiony, ciężko zbadać kał u kota który do kuwety się nie załatwia kot nie wymiotuje, ma apetyt, czyste oczka, został obadany i był całkowicie zdrowy więc został zaszczepiony, to że wasz kociak miał robaki i 2 dawki leku mu nie pomogły nie oznacza że trzeba za każdym razem na takiego trafić
agacia - Czw Lis 26, 2009 00:15
Cytat: | Jesli bedzie chciala miec ksiazeczke zdrowia itd. i np. przygarniesz kota z jakiegos zrodla innego niz schronisko no to musisz sie liczyc ze sporymi wydatkami na weta. |
Nie mogę się zgodzić z tym, że schroniskowe kociaki są zdrowe. Może sie takie trafiają, ale znam trochę przypadków, gdzie ludzie trochę pieniędzy zostawili u weta po wzięciu kociaka ze schronu.
Fea - Czw Lis 26, 2009 06:41
Nie chodzi o to, zwierzęta adoptowane ze schroniska często mają dożywotnią opiekę współpracujących ze schronem wetów.
Anonymous - Czw Lis 26, 2009 06:44
sachma napisał/a: | kot nie wymiotuje, ma apetyt, czyste oczka, został obadany i był całkowicie zdrowy więc został zaszczepiony, to że wasz kociak miał robaki i 2 dawki leku mu nie pomogły nie oznacza że trzeba za każdym razem na takiego trafić |
No ok. Nasz kot przez dwa tyg. po odrobaczaniu byl zdrow jak ryba, az nagle zaczal nimi zwracac, bo dopiero sie wykluly z jaj. Bylo wszystko ok itd. i w sumie babka tez moglaby stwierdzic, ze robali nie ma i zaszczepic.
Layla - Czw Lis 26, 2009 07:48
tamiska, tylko że kot, o którym mówi sachma, jest kotem półdzikim i nie żyjącym w domu i ciężko jest obserwować z przeproszeniem jego kupy
Anonymous - Czw Lis 26, 2009 08:03
Layla, no wiem, tylko chcialam zaznaczyc, ze nie wiadomo na podstawie tego co zaobserwowala sachma czy kot ma robale czy nie. Ogolnie ja z gory zakladam ze tak, bo zyje na dworze i na pewno poluje itd
W ogole fajnie, ze ktos dba o zdrowie tego kotka
My namowilismy tesciowa na odrobaczanie kota W ogole Lucjan szybko nam dorasta. W ciagu miesiaca przytyl ponad kilogram mimo chorob i wazy ponad 2kg i wciaz rosnie. Juz nie jest tak fajnie jak chce sie go podniesc Lapska ma grubasne i dlugie. I przyrodzenie juz nie wyglada bardziej jak u kotki, a juz odznacza sie co nieco . Stracha mam juz przed znaczeniem terenu, wyciem pod oknem itd.
3 dni temu mu ostatni mleczny kiel chyba wpadl i teraz ma male zabki, ale szybko rosna
sachma - Czw Lis 26, 2009 09:17
tamiska, to jest kotka 3 letnia, gdyby była straszliwie zarobaczona to nie wyglądała by tak dobrze, jako że to kot dorosły mogę podejrzewać że dostała mocniejsze tabletki na odrobaczenie, niż kociak, zwłaszcza że zaznaczałam że to kot dziko żyjący od 3lat na dworze.
Anonymous - Czw Lis 26, 2009 09:46
możecie mi dać link do jakiejś strony (koniecznie nie forum) w której znajdę prawdziwe podstawowe informacje o kotach? jak karmić, czym karmić, ile razy dziennie, jak wygląda kocie dojrzewanie, czy kot linieje, jak zabezpieczyć dom, co kupić przed kotem, etc? takie info dla totalnego laika?
|
|
|