Archiwum - Psiaki XVII
Sorgen - Pią Gru 27, 2013 17:18
Z piłek najbardziej ścierają nie te grube gumowe tylko piłki tenisowe. Mają pełno piachu upchanego w ten zielony meszek na nich i ten piasek koszmarnie zęby ściera. Wniosek na podstawie obserwacji kilku znajomych psów potwierdzony przez weta.
W azylu pojawiła się 2 letnia rottka, cudna, przymilna, nauczona mieszkania w domu, no idealna Ja strasznie rotty kocham, moja mama je kiedyś hodowała. Kurde śni mi się po nocach ta suka ale no nie mogę jej zabrać Miałam w planie jamnika lub yorka bo nie wyrobię w wynajmowanym mieszkanku z dwoma dużymi sukami. Ajj rozsądek swoje a sucza w głowie siedzi
PALATINA - Pią Gru 27, 2013 18:25
Sorgen,
Tenisowych też nie używamy.
Mamy większość tego typu: http://image.ceneo.pl/dat...a-m-mas12-g.jpg
Czata takie najbardziej lubi. Gąbkowe, nasiąkające śliną. Uwielbia je!
A na spacery od wielu lat chodzimy z taką piłką (już trzecia - poprzednie się zgubiły, jedna została pływając w jeziorku): http://p.alejka.pl/i2/p_n...we-13cm_0_b.jpg
Są duże, nie trzeba się brudzić biorąc w rękę (blee), żeby psu rzucić, tylko można kopać.
Dość trwałe. Nam starczają dopóki się nie zgubią, ale moje psy nie niszczą żadnych zabawek.
Sysa - Pią Gru 27, 2013 22:50
Dzięki za odpowiedzi. Te psy, których zęby zwróciły moją uwagę dostają jakieś duże kości do łupania (wołowe?). I zęby mają bardzo starte, choć jeden nie miał roku nawet.
Myślę, że warto na to uważać, bo w domu psy żyją długo i warto, żeby zęby miały jak najdłużej
PALATINA - Pią Gru 27, 2013 22:51
Rozmawiałam z babeczką z Armii Zbawienia.
Być może będzie kryła sukę w marcu. JEŚLI znajdzie odpowiedniego psa, a z tym jest problem..
Mówi, że nie ma dobrych psów. W każdym jej coś nie pasuje. Znalazła fajnego w Niemczech, ale boi się, że zaśpiewa sobie za krycie jakąś straszną sumę.. choć to mało utytułowany pies, więc jest szansa, że suma jednak będzie do przełknięcia.
Dla mnie minusem jest tylko to, że suka jest czarna i pies też jednomaścisty.
Ja wolę mądrego psa niż ładnego, ale jednak serducho bije mocniej do łaciatków.
Nakasha - Sob Gru 28, 2013 12:26
PALATINA, przecież to polska rasa i nie ma w Polsce dobrych psów?...
Moje NN to niejadki. Shira za to wsuwa wszystko. Mięso jedzą chętnie, ale nie mam miejsca, żeby przechowywać kilkadziesiąt kg mrożonek (a im tyle trzeba)...
PALATINA - Sob Gru 28, 2013 13:43
Nakasha,
Nie ma podobno, bo hodowcy zaczęli hodować na wygląd jedynie.
Ważne, żeby włos był do ziemi, a że psychika zrypana, co tam...
Psy bywają lękliwe, agresywne albo wręcz odwrotnie zbyt miłe i potulne. Ja szukam psa myślącego, z charakterem, nieco krnąbrnego.. bo taki powinien być PON.
sachma - Nie Gru 29, 2013 12:02
gdzie najtaniej znalazłyście TOTW? zooplus? szukam paczek 13,6kg, bo tyle będę potrzebowała miesięcznie, więc nie opłaca mi się kupować tych 6,8kg..
Ninek - Nie Gru 29, 2013 14:10
sachma, z cenami różnie to wygląda. Raz taniej dorwałam na krakvecie ale nigdy więcej nie będę się z nimi użerała. Na zooplusie z moim rabatem i darmową przesyłką wychodzi porównywalnie. Taniej nie widziałam.
mmarcioszka - Nie Gru 29, 2013 14:53
sachma, najtaniej wychodzi w zooplusie 2x13,6kg jak jest promocja akurat.
klimejszyn - Nie Gru 29, 2013 16:01
Primo dresiarz:
i uśmiechnięty Edi:
Nakasha - Nie Gru 29, 2013 16:17
klimejszyn, Edi wygląda jak fretka.
PALATINA, to jak z ONkami, rasa nie polska, ale i tak hodują tylko po to, żeby zady były jak najniżej... charakter i użytkowość leżą i kwiczą.
wilczek777, aussie są bardzo inteligentne i jak dla mnie mają "to coś", chociaż oczywiście nie wszystkie. Nie są wylewne do obcych - do obcych powinny być nieco nieufne lub ignorujące. Shira jest z tych ignorujących, chyba, że ja do obcego zagadam, wtedy obcy jest ok. Shirka wita się jak jest taka potrzeba, ale oswojenie się z obcymi zajmuje jej kilka minut i dopiero po tym czasie zaczyna się swobodnie bawić i zaczepiać. A i tak nie ma porównania do tego, jakie ma wybuchy radości przy nas. Widać, że obcy ludzie jej nie interesują, ale "swój" człowiek jest dla niej wszystkim.
To zupełnie co innego niż Nala, która boi się ludzi i niż Nemo, który ich ignoruje, chyba, że ktoś do niego słodko zagada, a wtedy wylewnie się wita, skacze, liże, ociera się, itp. Większość obcych nie spodziewa się, że owczarek niemiecki z poziomu "nie istniejesz" przejdzie po dwóch miłych słowach do "będę się z ciebie cieszyć i skakać i lizać i ukochiwać i przytulać i skakać i lizać".
Dzisiaj byliśmy na 3-godzinnym spacerze w Puszczy Knyszyńskiej. Jest wspaniale, idealnie piękna. A gęsty, sosnowy las porośnięty mchem cudownie pachniał.
Spotkaliśmy ludzi i już tradycyjnie.... na Nemo: "ooo jaki piękny wilczur! pierwsza klasa!", na Nalę: "jaki duży kundelek!", na Shirę: "a to co jest? szkocki? border collie??" I tak dobrze, że tym razem ludzie celowali w psy chociaż trochę podobne do aussie, bo ostatnio padały propozycje rzędu nowofundlanda.
Nakasha - Nie Gru 29, 2013 16:36
Sorgen, czemu nie wyrobisz z 2 dużymi psami w mieszkaniu? Szczególnie jeśli ta rottka byłaby spokojna?
Ninek - Nie Gru 29, 2013 17:31
Ja bym nie wytrzymała z zapachem dwóch dużych psów w małym mieszkaniu.
Znajoma miała dwa rottki na 40m i miejsca im nie brakowało ale czuć je było od progu mimo dobrej karmy i zadbania.
rudziak - Nie Gru 29, 2013 17:39
sachma zobacz też na allegro, ja tam kupuje tańszy RC z darmową dostawą. Taste też chyba za mniej niż w zooplusie widziałam.
Tak na marginesie RC Obesity jest cudowne! Moja suka wreszcie chudnie i nie jest tak masakrycznie wygłodniała.
klimejszyn - Nie Gru 29, 2013 17:58
Ninek napisał/a: | Ja bym nie wytrzymała z zapachem dwóch dużych psów w małym mieszkaniu.
Znajoma miała dwa rottki na 40m i miejsca im nie brakowało ale czuć je było od progu mimo dobrej karmy i zadbania. |
fakt, mój wujek miał 3 belgi, które trzymał w przedsionku domu - wchodząc do domu najpierw się przez ten przedsionek przechodziło, dopiero za następnymi drzwiami wchodziło się do części mieszkalnej.
w tym przedsionku taki smród... psy zadbane, karma dobra, wyczesane, rodowodowe, więc i wystawy. ale mimo wszystko, po kilku latach, kiedy psy tam śpią, zapach jest okropny..
|
|
|