To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XVII

Sorgen - Pią Gru 27, 2013 17:18

Z piłek najbardziej ścierają nie te grube gumowe tylko piłki tenisowe. Mają pełno piachu upchanego w ten zielony meszek na nich i ten piasek koszmarnie zęby ściera. Wniosek na podstawie obserwacji kilku znajomych psów potwierdzony przez weta.

W azylu pojawiła się 2 letnia rottka, cudna, przymilna, nauczona mieszkania w domu, no idealna ;( Ja strasznie rotty kocham, moja mama je kiedyś hodowała. Kurde śni mi się po nocach ta suka ale no nie mogę jej zabrać ;( Miałam w planie jamnika lub yorka bo nie wyrobię w wynajmowanym mieszkanku z dwoma dużymi sukami. Ajj rozsądek swoje a sucza w głowie siedzi ;(

PALATINA - Pią Gru 27, 2013 18:25

Sorgen,
Tenisowych też nie używamy.
Mamy większość tego typu: http://image.ceneo.pl/dat...a-m-mas12-g.jpg
Czata takie najbardziej lubi. Gąbkowe, nasiąkające śliną. Uwielbia je! :]

A na spacery od wielu lat chodzimy z taką piłką (już trzecia - poprzednie się zgubiły, jedna została pływając w jeziorku): http://p.alejka.pl/i2/p_n...we-13cm_0_b.jpg
Są duże, nie trzeba się brudzić biorąc w rękę (blee), żeby psu rzucić, tylko można kopać. ;)
Dość trwałe. Nam starczają dopóki się nie zgubią, ale moje psy nie niszczą żadnych zabawek.

Sysa - Pią Gru 27, 2013 22:50

Dzięki za odpowiedzi. Te psy, których zęby zwróciły moją uwagę dostają jakieś duże kości do łupania (wołowe?). I zęby mają bardzo starte, choć jeden nie miał roku nawet.
Myślę, że warto na to uważać, bo w domu psy żyją długo i warto, żeby zęby miały jak najdłużej ;)

PALATINA - Pią Gru 27, 2013 22:51

Rozmawiałam z babeczką z Armii Zbawienia.
Być może będzie kryła sukę w marcu. JEŚLI znajdzie odpowiedniego psa, a z tym jest problem..
Mówi, że nie ma dobrych psów. W każdym jej coś nie pasuje. Znalazła fajnego w Niemczech, ale boi się, że zaśpiewa sobie za krycie jakąś straszną sumę.. choć to mało utytułowany pies, więc jest szansa, że suma jednak będzie do przełknięcia. :roll:
Dla mnie minusem jest tylko to, że suka jest czarna i pies też jednomaścisty.
Ja wolę mądrego psa niż ładnego, ale jednak serducho bije mocniej do łaciatków. :P

Nakasha - Sob Gru 28, 2013 12:26

PALATINA, przecież to polska rasa i nie ma w Polsce dobrych psów?...

Moje NN to niejadki. :( Shira za to wsuwa wszystko. :) Mięso jedzą chętnie, ale nie mam miejsca, żeby przechowywać kilkadziesiąt kg mrożonek (a im tyle trzeba)...

PALATINA - Sob Gru 28, 2013 13:43

Nakasha,
Nie ma podobno, bo hodowcy zaczęli hodować na wygląd jedynie.
Ważne, żeby włos był do ziemi, a że psychika zrypana, co tam... :roll:
Psy bywają lękliwe, agresywne albo wręcz odwrotnie zbyt miłe i potulne. Ja szukam psa myślącego, z charakterem, nieco krnąbrnego.. bo taki powinien być PON. :twisted:

sachma - Nie Gru 29, 2013 12:02

gdzie najtaniej znalazłyście TOTW? zooplus? szukam paczek 13,6kg, bo tyle będę potrzebowała miesięcznie, więc nie opłaca mi się kupować tych 6,8kg..
Ninek - Nie Gru 29, 2013 14:10

sachma, z cenami różnie to wygląda. Raz taniej dorwałam na krakvecie ale nigdy więcej nie będę się z nimi użerała. Na zooplusie z moim rabatem i darmową przesyłką wychodzi porównywalnie. Taniej nie widziałam.
mmarcioszka - Nie Gru 29, 2013 14:53

sachma, najtaniej wychodzi w zooplusie 2x13,6kg jak jest promocja akurat.
klimejszyn - Nie Gru 29, 2013 16:01

Primo dresiarz:

i uśmiechnięty Edi:

:lol:

Nakasha - Nie Gru 29, 2013 16:17

klimejszyn, Edi wygląda jak fretka. :lol:

PALATINA, to jak z ONkami, rasa nie polska, ale i tak hodują tylko po to, żeby zady były jak najniżej... charakter i użytkowość leżą i kwiczą. :(

wilczek777, aussie są bardzo inteligentne i jak dla mnie mają "to coś", chociaż oczywiście nie wszystkie. ;) Nie są wylewne do obcych - do obcych powinny być nieco nieufne lub ignorujące. Shira jest z tych ignorujących, chyba, że ja do obcego zagadam, wtedy obcy jest ok. :D Shirka wita się jak jest taka potrzeba, ale oswojenie się z obcymi zajmuje jej kilka minut i dopiero po tym czasie zaczyna się swobodnie bawić i zaczepiać. A i tak nie ma porównania do tego, jakie ma wybuchy radości przy nas. :) :) Widać, że obcy ludzie jej nie interesują, ale "swój" człowiek jest dla niej wszystkim. :serducho:

To zupełnie co innego niż Nala, która boi się ludzi i niż Nemo, który ich ignoruje, chyba, że ktoś do niego słodko zagada, a wtedy wylewnie się wita, skacze, liże, ociera się, itp. ;) Większość obcych nie spodziewa się, że owczarek niemiecki z poziomu "nie istniejesz" przejdzie po dwóch miłych słowach do "będę się z ciebie cieszyć i skakać i lizać i ukochiwać i przytulać i skakać i lizać". :P

Dzisiaj byliśmy na 3-godzinnym spacerze w Puszczy Knyszyńskiej. :serducho: Jest wspaniale, idealnie piękna. :serducho: A gęsty, sosnowy las porośnięty mchem cudownie pachniał. :serducho:

Spotkaliśmy ludzi i już tradycyjnie.... na Nemo: "ooo jaki piękny wilczur! pierwsza klasa!", na Nalę: "jaki duży kundelek!", na Shirę: "a to co jest? szkocki? border collie??" :P :P I tak dobrze, że tym razem ludzie celowali w psy chociaż trochę podobne do aussie, bo ostatnio padały propozycje rzędu nowofundlanda. :lol:

Nakasha - Nie Gru 29, 2013 16:36

Sorgen, czemu nie wyrobisz z 2 dużymi psami w mieszkaniu? Szczególnie jeśli ta rottka byłaby spokojna? ;)
Ninek - Nie Gru 29, 2013 17:31

Ja bym nie wytrzymała z zapachem dwóch dużych psów w małym mieszkaniu.
Znajoma miała dwa rottki na 40m i miejsca im nie brakowało ale czuć je było od progu mimo dobrej karmy i zadbania.

rudziak - Nie Gru 29, 2013 17:39

sachma zobacz też na allegro, ja tam kupuje tańszy RC z darmową dostawą. Taste też chyba za mniej niż w zooplusie widziałam.

Tak na marginesie RC Obesity jest cudowne! Moja suka wreszcie chudnie i nie jest tak masakrycznie wygłodniała.

klimejszyn - Nie Gru 29, 2013 17:58

Ninek napisał/a:
Ja bym nie wytrzymała z zapachem dwóch dużych psów w małym mieszkaniu.
Znajoma miała dwa rottki na 40m i miejsca im nie brakowało ale czuć je było od progu mimo dobrej karmy i zadbania.

fakt, mój wujek miał 3 belgi, które trzymał w przedsionku domu - wchodząc do domu najpierw się przez ten przedsionek przechodziło, dopiero za następnymi drzwiami wchodziło się do części mieszkalnej.
w tym przedsionku taki smród... psy zadbane, karma dobra, wyczesane, rodowodowe, więc i wystawy. ale mimo wszystko, po kilku latach, kiedy psy tam śpią, zapach jest okropny..