To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

Oli - Śro Lip 21, 2010 13:03

satanka666, ma zaczerwienioną skórę i chyba się tam ranki pojawiają, według mnie (chociaż przez net i ze zdjęcia to żadna diagnoza) powinien dostać antybiotyk. Może go coś ugryzło. Mnie dzisiaj końska mucha użarła na łące i miałam 1/3 przedramienia spuchnięte.

Viss napisał/a:
ło jezu, no i co z tego? Zrównoważony bulterier nie rzuca się na ludzi z zębami, są przyjaźnie nastawione, więc pracuj nad odwołaniem, jak nie na lince, to chociaż na długiej smyczy i często ją nagradzaj. :)
Mam upartego psa, który dodatkowo prowokuje samce do bójek. Kiedyś zwracałam uwagę tylko na otoczenie, tzn. za wszelką cenę chciałam odpędzić podchodzącego do nas psa, zwracałam uwagę właścicielom, nieraz wydzierałam się na nich, ale to nic nie dawało oprócz nerwów, które potem jeszcze dawały się we znaki w postaci nieposłusznych psów. Stwierdziłam, że coś muszę zmienić i zaczęłam się koncentrować nie na otoczeniu, ale na tym co robi mój pies. Tak jak pies musi nauczyć się koncentracji na nas, tak i my musimy się nauczyć koncentracji na psie. Teraz mam w dupie co mówią/robią właściciele innych psów, czy się krzywi/gapią/cokolwiek innego. Teraz jak widzę psa to przywołuję Duszka do siebie i skupiam się na tym, by ładnie szedł przy nodze i względnie nie zwracał uwagi na zbliżającego się psa, ale by szedł naprzód. Po minięciu na bezpieczną odległość wydaję mu jeszcze jakąś komendę i nagradzam. Efekty były bez porównania. Ja nie miałam poszarpanych nerwów, pies się koncentruje i słucha, nie istotne są (coraz mniej przynajmniej) inne psy. Najważniejsze to mieć wyEBane na innych właścicieli. Oczywiście w miarę rozsądku, ale przede wszystkim należy się skupiać na tym co robi mój pies i jak to robi.
satanka666 - Śro Lip 21, 2010 13:06

Cytat:
satanka666, ma zaczerwienioną skórę i chyba się tam ranki pojawiają, według mnie (chociaż przez net i ze zdjęcia to żadna diagnoza) powinien dostać antybiotyk. Może go coś ugryzło. Mnie dzisiaj końska mucha użarła na łące i miałam 1/3 przedramienia spuchnięte.

dzięki ;) oczywiście do weta pojedziemy, czekam tylko na arka, ale pomyślałam, że może mogę mu to czymś posmarować do tego czasu, ale w takim razie nie dotykam.

edit: obejrzałam i teraz chyba trochę lepiej to wygląda: http://lh5.ggpht.com/_8Q4...4/s720/oko2.jpg

LunacyFringe - Śro Lip 21, 2010 14:02

Gato napisał/a:
kantar jest metodą awersyjną i to bardzo.

Dlaczego ?

AngelsDream napisał/a:
czasem brzmisz, jakbyś czytała tylko to, co jest na forum Wesołej Łapki

A wiesz, ze za bardzo nie czytam tego forum :P Glownie patrze tam na info zwiazane z seminariami i spotkaniami, wiec nie powiedzialabym , ze to sa informacje stamtad ;) Raczej z ksiazek ;) I zgadzam sie, ze czasami pisza tam hmm dziwne rzeczy, zreszta jak wszedzie, nie da sie znalezc zrodla gdzie bylyby same dobre informacje.
Gato napisał/a:
dlaczego piesek momentalnie przestaje ciągnąć po jego założeniu?

Nie wiem czyj, bo moj nie :D Ja nie umiem utryzmac swojego psa jak sie rzuca na inne i kantar pomaga mi bardzo, w calym procesie szkolenia, bo pozwala mi zerwac kontakt wzrokowy z innym psem i skupic uwage spowrotem na mnie. Nie dalabym sobie rady bez kantara, bo nie mam sily utrzymac jej kiedy dostaje takiej furii. Teraz jest juz znacznie lepiej i moja suka jest bardziej zrelaksowana kiedy widzi innego psa, a caly czas pracuje nad rehabilitacja agresji wlasnie w kantarze, dlatego ciekawi mnie to :)
Tez mnie to ciekawi z innego powodu. Prawie wszyscy znani szkoleniowcy uzywaja kantara, szkoleniowcy na 100 % pozytywni. Np. prof. Ian Dunbar, ktory jest dla mnie dosc duzym autorytetem rowniez poleca uzywanie kantara.
Sorgen, powodzenia :D Wazne , zeby sie nie denerwowac ;)

Sorgen - Śro Lip 21, 2010 14:18

Oli do bullterriera zbierałam się ponad 8 lat. Na tą konkretną sukę czekałam pół roku. Chciałam takiego psa bo wiedziałam jak pracuję i wiedziałam że mogę jej poświęcić czas na jeden solidny spacer z gonitwami, sznurkami do ciągania, piłeczką i psim kumplem. Na pozostałych spacerach suka ma rzucaną piłkę 10 minut i jej to wystarcza żeby z ozorem na wierzchu wracać do domu i iść spać.
Teraz pracuję więcej, psują mi się relacje w domu więc może przez to jestem bardziej nerwowa co niestety odbija się m.in. na psie. Staram się nad tym panować ale nie zawsze się udaje. Obiektywnie w tym momencie żaden pies nie byłby dla mnie dobry bo życie mi się pierdzieli no ale pies już jest, lubię go bardzo więc go nie oddam bo mi nie po drodze z nim teraz.
Mam niedaleko kilka miejsc gdzie suka może biegać, jestem już umówiona z kumplem żeby uczyć Deltę odwołania od innych psów.
Wczoraj wieczorem 2 spacerki zaliczam do bardzo udanych, sucz tylko raz się zawiesiła, smaki działają. Powoli ale już widać że coś tam jej się w główce przestawia, zaczyna chyba kumać komendę "do mnie".
Pozostaje mi tylko nadzieja że TZ na swoich spacerach z nią nie spierdziela tego co ja z Deltą ćwiczę.

LunacyFringe - Śro Lip 21, 2010 14:21

Sorgen, bardzo sie ciesze :D Cos czulam ze szybko zalapie ;) Gratki :)
yoshi - Śro Lip 21, 2010 16:42

Sorgen :) nić się nie bój :) Delta mi nie straszna :D Szczególnie że już jeden spacer z nią mam za sobą :D i poznałam jej osiołka (tyle że ja jej zrobiłam tak że podeszłam na jej tyły, i ją popchnęłam ;) Bullemy zresztą robiłam tak samo, ręce na zad i do przodu ;) ) z resztą i tak nie mogę się jej doczekać :mrgreen:
AngelsDream - Śro Lip 21, 2010 19:57

LunacyFringe napisał/a:
Dlaczego ?

Bo działa na kufę i kark?

Kantar wygląda milej od kolczatki, ale to wciąż metoda awersyjna. I Baaj umiał ciągnąć także na nim, ale znam psy, które w kantarze człapią się pięć kroków za człowiekiem, ze zwieszoną głową. :roll:

Oli - Śro Lip 21, 2010 22:18

Sorgen napisał/a:
Teraz pracuję więcej, psują mi się relacje w domu więc może przez to jestem bardziej nerwowa co niestety odbija się m.in. na psie. Staram się nad tym panować ale nie zawsze się udaje.
Mnie zawsze pomaga powtarzanie sobie, że pies lepiej zrozumie mój spokój niż nerwy, ale ja spacery z psami traktuję jako odprężenie, to są chwile dla mnie i tych, których kocham i oni mnie kochają bez względu na sytuację. Taka mini terapia. ;)
sachma - Śro Lip 21, 2010 22:31

ja dziś coś odkryłam.. czytam psa.. szok dla mnie.. wydawało mi się że sygnały które wysyła są tak oczywiste, że reszta domowników też je widzi..
Dziś gotowałam, Lenny przyszedł, popatrzał..
mówię mamie "wyjdz z Lennym na spacer bo chce siku"
mama do mnie "no przecież nie dawno był.."
ja "no ale zobacz, znów prosi o spacer"
mama "no przecież siedzi."
wyszła z psem a ten jakbym miał motorek w dupie poleciał na trawnik siku.. dla mnie to jego patrzenie było tak oczywiste, że wiedziałam że on chce siku, a nie po prostu żebra o jedzenie.. dla mamy nie różniło się niczym od żebrania czy czekania na zabawę..
:shock:
a później się dziwią że on nie sygnalizuje sikania.. :roll:
Jak jak jestem w domu, pies nigdy się nie zleje, jak zostaje z nimi przynajmniej jeden wypadek jest normą..

Oli - Śro Lip 21, 2010 22:48

sachma, ja to uwielbiam u moich psów. :serducho: Najfajniejsze jest jak jestem w domu, coś robię i przychodzi do mnie Kora, staje i patrzy. w 99% wiem o co jej chodzi, a możliwości jest wiele - jestem głodna, nudzi mi się, czas na spacer, zamknij mi okno, kabluję na Duszka, pogłaszcz mnie itp. :mrgreen:
sachma - Śro Lip 21, 2010 22:58

Oli napisał/a:
kabluję na Duszka

lol :lol: a to kablara jedna :P

Ja ostatnio wyłapałam nawet udawanie że go coś boli.. :roll:
najśmieszniejsze jest to że nie umiem opisać tego spojrzenia, po prostu patrzę i wiem, mimo że dla innych spojrzenie jak spojrzenie - nie różni się niczym..

Oli - Śro Lip 21, 2010 22:59

sachma napisał/a:
lol :lol: a to kablara jedna :P
on jest nieziemskim rozrabiaką, a ona jest damą i wie, że nie wolno rozrabiać, to kabluje. :serducho: :lol:
babyduck - Czw Lip 22, 2010 09:18

Chcę zobaczyć kablującą Korę :serducho:
Badoha - Czw Lip 22, 2010 09:27

Oli, Twoje zwirzaki są fantastyczne :serducho:
babyduck - Czw Lip 22, 2010 11:45

Który ze składów uważacie za lepszy?

Cytat:
Świeże mięso z kurcząt, mięso z renifera, suszone mięso mielone, kiełki kukurydzy, otręby pszenne, pszenica, mączka drobiowa, tłuszcz zwierzęcy, bulion drobiowy, mączka kostna, tłuszcz zwierzęcy, hemoglobina, proteiny z ziemniaków, składniki mineralne, witaminy, włókna buraczane (pulpa buraczana), siemię lniane, drożdże piwne.

Cytat:
Mączka jagnięca, ryż, tłuszcz drobiowy, tran z łososia, naturalne składniki smakowe, suszona pulpa buraczana, drożdże browarnicze, suszone jajka, Yucca Schidigera, suszone jabłka, minerały, glukozamina, siarczan chondroityny, DL-melatonina, L-lizyna, manooligosacharydy, fruktooligosacharydy, Niacyna, Wapń, kwas foliowy, biotyna.

Cytat:
mączka jagnięca (21%), mączka ryżowa (21%), kukurydza, mąka kukurydziana, kwasy tłuszczowe, olej słonecznikowy, melasa buraczana, hydrolizat wątroby, suszone jabłka (1,5%), sproszkowane jaja, chlorek sodu, suszone drożdże, chlorek potasu, sfermentowane ziarna jęczmienia (0,2%), suszone mięso z małż (0,05%), algi morskie (0,15%), siemię lniane (0,2%), karczoch, mniszek lekarski, imbir lekarski, liście brzozy, pokrzywa, szałwia, kolendra, rozmaryn, tymianek, lukrecja, rumianek, wiązówka, czosnek niedźwiedzi (łączna zawartość ziół: 0,16%)

Cytat:
Jagnięcina (19%), ryż (8%), kukurydza, odwodnione proteiny drobiowe, gluten kukurydziany, tłuszcz zwierzęcy, mąka kukurydziana, digest, pulpa buraczana, olej rybny, fosforan wapnia, chlorek potasu, chlorek sodu, węglan wapnia, minerały, L-Lizyna. Miedź (jako siarczan miedzi) 14 mg/kg, bentonit 5000mg/kg, Witamina A 15000 j.m./kg, witamina D3 750 j.m./kg, witamina E 500 mg/kg, witamina C 100 mg/kg. Przeciwutleniacz: tokoferol pochodzenia naturalnego

Cytat:

Mączka z jagnięciny, brązowy ryż, ziemniaki, mąka ryżowa, mączka owsiana, suszona pulpa buraczana, tłuszcz jagnięcy (naturalnie konserwowany mieszanina tokoferoli), kasza owsiana, aromat naturalny, olej roslinny, mielone siemię lniane, lecytyna, DL-Metionina, L-Lizyna, olej rybny, fosforan sodu, chlorek choliny, sól morska, chlorek potasu, kwas propionowy, ekstrakt z yukki Schidigera, Lactobacillus Acidophilus, glukozamina, kwas askorbinowy ( Wit. C ), Witamina E, Biotyna, Niacyna, Pantotenian D-Wapnia, Witamina A, Rybofawina, Witamina B12, jednoazotan tiaminy, Chlorowodorek pirydoksyny, menadion, kwas cytrynowy, Witamina D3, kwas foliowy, siarczan żelaza, siarczan cynku, proteinian cynku, proteinian żelaza, tlenek cynku, siarczan miedzi, siarczan manganu, proteinian manganu, proteinian miedzi, tlenek manganu, selenit sodu, jodek wapnia.