Archiwum - Psiaki vol.VII
sachma - Sob Kwi 17, 2010 21:28
babyduck, jak można tak męczyć psa śliczna jest
LunacyFringe - Sob Kwi 17, 2010 22:11
Oli napisał/a: | LunacyFringe napisał/a:
ale uważam jej metody za milion razy lepsze, niż to co robi Millan z psami.
tylko, że Victoria Stilwell używa całkowicie innych metod niż Millan, tego nie da się porównać. |
Ja nie porównuję, ja pisze, że metody Millana są imo do bani, więc nie ma czego porownywać.
Oli napisał/a: | no proszę Cię, to całkowicie chybione porównanie. Zastanów się jak to wygląda w stadach zwierząt, jakichkolwiek. |
No się zastanawiałam i nie słyszałam jakoś o tym, żeby inny pies psa podduszał, kopał, czy przyciskał z wielką siłą do ziemi. Psy wobec siebie nie używają wiele siły. Większość "dominowania się" dzieje się bez bezpośredniego kontaktu . Nie mówię, że wszystkie. Bywa , że i siły używają ok. Ale człowiek to nie pies, nie jest w stanie zachowywać się jak pies, pokazać wielu sygnałów jak pies, więc nie powinien bawić sie w psa. Sa inne metody, bardziej humanitarne. Jeśli komuś odpowiadają takie metody to ok. Ja tylko mówie, że DLA MNIE są beznadziejne.
Oli napisał/a: | Jak napisała sachma i ja z resztą wcześniej też - na Millana trzeba spojrzeć przez pryzmat psów jakie szkoli. Niemal każdy z nich wykazuje agresję czy to w stosunku do innych zwierząt, czy do ludzi. To nie są psy, choćby jak mój Duszek, który ma zaczątki na dominanta i agresora, ale są to psy, które już się nimi stały. |
A ja już też napisałam , że dla agresywnego psa to są moim zdaniem totalnie chybione metody. Może cośtam się z jego metod da wyciągnąć, nie przeczę, nie śledzę jego poczynań aż tak, ale z tego co widziałam nie podobało mi się nic. Da się pracować z agresywnymi psami pozytywnymi metodami, sama to widziałam, nie trzeba używac do nich przemocy. Wg mnie dzięki metodom Millana można więcej zaszkodzić , zwłaszcza, że to komercyjny program, ludzie mogą próbować tego w domu i nie zdziwię się jak ktoś skończy bez reki.
To:
http://www.youtube.com/watch?v=bi3ve9sWslI , to nie są wg mnie żadne metody.
Swoją drogą już ktoś pozwał Millana za uszkodzenie psa podczas "szkolenia"
sachma - Sob Kwi 17, 2010 22:32
Wyprawka Lennego .. Pani Viola mówi że za dużo.. a ja nadal myślę że o czymś na pewno zapomniałam..
Tess - Sob Kwi 17, 2010 22:51
O, tego nie widziałam. Ja ę, co za kretyn. Dziwię się, że w dobie, gdzie odchodzi się od metod siłowych, stawia się na pracę i kontakt z psem, puszczają coś takiego w tyvy, a koleś robi karierę, serio. Szczególnie, że nawet z obroży elektrycznej nie potrafi korzystać.
Nie mówiąc już o tym, że pies absolutnie nie powinien kojarzyć kary ze swoim właścicielem, sorry Oli, ale się z Tobą pod tym względem nie zgodzę.
Ja pracuję z trenerką, która jest bardzo kontrowersyjna i setki osób uważają, że używa za mocnych metod itd, a jakoś potrafi się dopasować. I nigdy nie słyszałam z jej ust takich herezji, nawet przy rozmowach o karceniu i ciężkich przypadkach, gdyby spróbowała cokolwiek zrobić mojemu psu, bardzo szybko byśmy się pożegnały. I żeby nie było, potrafi mojego psa skarcić i to ostro, ale w zupełni inny sposób i ma to psu włączyć lampkę w mózgu, a nie zaszkodzić.
Oli - Sob Kwi 17, 2010 23:48
tego też nie widziałam i faktycznie niefajne, ale szczerze przyznam, że większą dla mnie kretynką jest ta babka, która chce do siebie przekonać ewidentnie na "nie" nastawione dwa zwierzaki. widziałyście jak ten kot zareagował na psa?
Tess - Sob Kwi 17, 2010 23:58
Oli, babka też jest kretynką, ale wielu ludzi jest, a światowej klasy trener bynajmniej nie powinien.
Oli - Nie Kwi 18, 2010 00:05
Tess napisał/a: | a światowej klasy trener bynajmniej nie powinien | na podstawie jednego filmiku to oceniasz? to już teraz rozumiem skąd ta opinia o mnie...
Biała - Nie Kwi 18, 2010 00:08
Moje dziecko:)
http://www.pedigreedataba...lery/14147.html
http://www.pedigreedataba...ree/655153.html
Tess - Nie Kwi 18, 2010 00:13
Tak samo jak Ty oceniasz babkę.
A jego oceniam po oglądaniu na jutubie, wizycie na jego stronie i przeczytaniu tego tematu. No i cóż - dla mnie jest kretynem, nie chodzi nawet o dobór metod, ale chociażby to, że NIE POTRAFI korzystać z obroży elektrycznej. Ja tam za nią nie jestem, trenerem nie jestem, a korzystać potrafię, nie mówię, że trener musi umieć z takowej korzystać, ale skoro jej używa to powinien, nie?
Poza tym, do czego pijesz? Bo szczerze mówiąć nie bardzo rozumiem. To, że nie zgadzam się z Tobą w niektórych kwestiach, jak Milan czy teoria dominacji, chyba nie znaczy, że uważam, że jesteś zła i niedobra, bo myślisz inaczej niż ja? Przynajmniej mi się tak wydaje.
Oli - Nie Kwi 18, 2010 00:17
Tess napisał/a: | To, że nie zgadzam się z Tobą w niektórych kwestiach, jak Milan czy teoria dominacji, chyba nie znaczy, że uważam, że jesteś zła i niedobra, bo myślisz inaczej niż ja? | wiele osób tu tak myśli moja wypowiedź była tylko małą nieznaczącą zbyt wiele dygresją.
Tess napisał/a: | nie mówię, że trener musi umieć z takowej korzystać, ale skoro jej używa to powinien, nie? | niewątpliwie
Szura - Nie Kwi 18, 2010 00:25
Cytat: | na podstawie jednego filmiku to oceniasz? to już teraz rozumiem skąd ta opinia o mnie... |
Kochasz prowokować, prawda?...
Muszę przyznać, że jestem zaskoczona, jak po polsku niewiele można znaleźć o pudlach! A także jak trudno przez internet skontaktować się z hodowcą (chodzi mi o stronki - nawet jak są, to zazwyczaj całkiem nieaktualne). Sachma, poleciłabyś jakąś stronę o pudlach?
Oli - Nie Kwi 18, 2010 00:27
Off-Topic: | Szura, moja wypowiedź nie byłą skierowana do Ciebie. |
Szura - Nie Kwi 18, 2010 00:30
Off-Topic: | Rozumiem, że na forum mogę odpowiadać tylko na słowa skierowane bezpośrednio do mnie? |
Tess - Nie Kwi 18, 2010 00:31
Off-Topic: | Była skierowana do mnie, a też się nie dowiedziałam, o co chodzi, więc cóż... |
Oli - Nie Kwi 18, 2010 00:32
Tess, Cytat: | moja wypowiedź była tylko małą nieznaczącą zbyt wiele dygresją. |
[ Dodano: Nie Kwi 18, 2010 00:33 ]
Szura, sama starasz się sprowokować, więc Ci odpowiadam, że to nie było do Ciebie, grzecznie.
|
|
|