Archiwum - Koty vol. III
pituophis - Nie Lip 03, 2011 14:07
Przepraszam
klauduska - Nie Lip 03, 2011 20:58
http://www.youtube.com/watch?v=DfE_eW1uk6I ;D
Wakacja nie lubi być karmiona poza kojcem
H. - Pon Lip 04, 2011 00:56
Jaka mała
zuuzuushii - Pon Lip 04, 2011 01:11
na ile prawdą jest to, że syberyjskie koty nie uczulają?
moja dziewczyna jest uczulona, ale nie umiera od razu tylko powiedzmy po trzech dniach spędzonych z kotem w tym samym pomieszczeniu.
Po dniu tylko się dusi parę godzin jest w stanie bez problemu spędzić z kotem.
Ciekawi mnie czy dałaby radę z dwoma kotami tej rasy...
Tak bardzo chciałabym mieć kota
klauduska - Pon Lip 04, 2011 01:50
Erato, no już nie takie małe . Od przybycia do mnie w czw wiecz urosły o 40g [chłopiec] i 28g [dziewczynka] .
Niestety mają zawalone drogi oddechowe, najprawdopodobniej przez kk i są na antybiotykach.
Od wt wieczorem będą na tdt przez tydz, bo mam egz licencjacki a opieka nad nimi zajmuje mi cały czas [dosłownie!], a na naukę już nic nie zostaje. Właśnie idę kolejne karmienie robić..
Nie myślałam, że ze sztucznym odkarmianiem jest tyle roboty. Totalny hardkor, ale z drugiej strony ile satysfakcji i radości przynosi
Już im się ząbki wyżynają
Generalnie to ja nie wiem jak ja je oddam, jestem tak w nich zakochana
H. - Pon Lip 04, 2011 10:15
klauduska, nie oddawaj Tyją w takich liczbach jak szczury Ale dobrze, że tyją
klauduska - Pon Lip 04, 2011 10:21
Erato, pytałam, czy nie za mało tyją, ale mogą tyć nawet o 1g, byleby waga nie stała. Są chore, więc to, co jedzą też na walkę z chorobą idzie, więc w sumie cieszę się, że przybierają i tak w miarę dobrze
Biję się z myślami o oddawaniu, ale nie mam wyjścia. Jak nie oddam, to nie zdam egz i 3lata nauki pójdą się walić i nie skończę tego durnego licencjata
Ale za to, jak je będę w nd na wizytę brała, to pewnie będę w szoku jakie są duże
A to ich mruczenie
L. - Pon Lip 04, 2011 16:27
zuuzuushii,
Cytat: | Kot syberyjski idealnym kotem dla alergika
W kociej ślinie znajduje się białko o nazwie FEL D-1. Kiedy kot czyści się,
białko wtedy wysycha na futrze. Pozostawione cząsteczki białka są małe i filtry powietrzne nie mogą usunąć ich z powietrza.
Kot syberyjski posiada niewielkie ilości FEL D-1 i często osoby uczulone nie odczuwają dyskomfortu w jego pobliżu. Niemniej zawsze w przypadku podejrzenia o alergię i chęci posiadania kota należy zwrócić się do hodowcy
z prośbą o umożliwienie odwiedzenia kotów w hodowli i przekonania się o tym na własnej skórze. Zapraszam do nas serdecznie.
żródło:http://koty.syberyjskie.warmia.net/
|
tylko pytanie czy Aga jest uczulona na sierść sierść czy właśnie na to białko?
zuuzuushii - Pon Lip 04, 2011 16:47
no właśnie tego nie wiemy, raczej na wydzielinę.
Eh... te koty specjalnie mi się nie podobają, ale jeżeli okaże się, że nie byłaby na nie uczulona to chyba się kiedyś skuszę.
Nakasha - Pon Lip 04, 2011 19:18
szyszula, Twój kot nie był gruby. Moja Dianka jest...
Nakasha - Śro Lip 06, 2011 20:09
No wiedziałam, że Was zamuruje jak ją zobaczycie.
zuuzuushii, czytałam kiedyś posty na forum miau hodowczyni sybiryjskich i pisała, że uczulają jak inne koty, może trochę mniej. Najlepiej po prostu pojechać to takiej hodowli, pobyć z tymi kotami i zobaczyć jak będzie.
nezu - Śro Lip 06, 2011 20:15
Ja jestem na kocie wydzieliny uczulona mocno, na syberyjczyki z którymi miałam styczność nie byłam i nie jestem uczulona wcale... (a miałam styczność z wieloma).
Mogę sobie nimi dosłownie wytrzeć twarz i nic, a na inne koty muszę uważać i mieć w pogotowiu leki antyhistaminowe, wapno czy sterydy.
Według mnie coś w tym jednak jest, chociaż w pełną hypoalergiczność wierzyć nie ma co.
zuuzuushii - Śro Lip 06, 2011 20:17
no zamurowało, zamurowało osobiście nie znoszę grubych kotów, pewnie mam uraz po wrednym kocurze mojej ciotki po za tym zawsze kojarzą mi się z siostrą Agi (szczególnie białe - wyglądają identycznie jak ona w dresach na kanapie )
Nakasha, no właśnie wiem , na stronach hodowli też piszą o tym, że to może być bardzo różnie. Problem w tym, że Aga umiera dopiero po około trzech dniach. Niby hodowcy mają więcej kotów więc i poziom natężenia alergenów powinien być większy, ale z nią to nie wiadomo
Musiałabym chyba pożyczyć takiego kota
edit/ a to samo tyczy się odmiany Neva Masquerade ? ? ? Bo ja się już pogubiłam w tym czy to tylko odmiana kolorystyczna czy może coś więcej.
nezu - Śro Lip 06, 2011 20:25
Neva to też syberyjczyk, w FiFe po prostu nie krzyżuje się już nevek z solidami, ale jak rodzi się nevka w miocie solidów to i tak jest po prostu na nevke przemianowana i już.
Jako taka nie różni się od "zwykłych" sibów niczym poza kolorem futra i oczu.
Nakasha - Śro Lip 06, 2011 20:26
A nasza Mawu chuda.
I nie wiem co zrobić, aby Diana schudła, a Mawu utyła. Mawu została niedawno wykastrowana, może zacznie tyć, wtedy je wszystkie przerzucimy na karmę dietetyczną...
|
|
|