To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Mangusta - Pon Sie 09, 2010 19:02

sory że nie tylko gady, ale nie mam siły się rozdrabniać na kilka tematów. Berlin Zoo i Tierpark.

mamuśka Helmutów - jak widać znowu coś się święci

kobra królewska (chyba)

Morelia

Mokasyn

Goniosoma

jakaś kobra

python curtus

czarna mamba (wierciła się więc i zdjęć dobrych nie ma...)

żółwie... jak widać sałata nadal w diecie.

jaszczurka tęczowa (dobrze mówię?)

krokodyl krótkopyski

pseudogawial

siufka

toperz

tygrysy się miziają

puma

mangusty pregowane

jedno akwarium
i drugie
rybocosie

Hatteria

a to jedno z moich ulubionych fot - żółw depcze po legwanie. obie strony wyszły z tego z kompletną olewką.

ziufie

coś

Helodermy i legwaniki obrożne

terrarium agam brodatych i kołnierzastych

viviarium dla dendrobatesów

mieszkaniec

terrarium dla karaluchów

terra dla ptaszników wydrążone w ławie

terra dla mrówek. tą rurką mrówki sobie robiły rundkę po całym piętrze aż wracały drugą stroną z powrotem.

strefa "wolnych lotów" dla krokodyli, choć latają głównie motylki

z bajerów... takie małe filtry zewnętrzne

maluszki v.mertensi urodzone w niewoli

nephila - jedna z wielu jakie pałętały się po całym poddaszu

ziuuuf wonny

ptoki

i nie-ptok

uf, no i to by było na tyle z tej części.

zalbi - Wto Sie 10, 2010 11:11

wczoraj Luksus wyskoczył z akwarium - nie wiem jakim cudem, bylo przykryte /może odsunąl - ale i tak nie wiem jak../ znalazłam go na podłodze, musiał leżec tam dosc długo bo nie bylo mnie przedtem w pokoju... miał posklejane skrzela.. trafił do lodówki. martwię się bardzo. :(
kenereri - Wto Sie 10, 2010 21:05

nezu, są absolutnie przepiękne :mrgreen: mogłabym się godzinami gapić na te zdjęcia x3
Anonymous - Śro Sie 11, 2010 10:42

chcę tą żabe!
Niamey - Czw Sie 12, 2010 00:13

http://wiadomosci.gazeta....al_kokainy.html ale to chyba nie jest zbyt mądry artykuł ;)
Mangusta - Czw Sie 12, 2010 01:03

ja ten "artykuł" już w kilku miejscach obficie skomentowałam. ogólnie to moim zdaniem ten sredaktor powinien wylecieć za szerzenie tak wierutnych pierdół.
Mangusta - Sob Sie 14, 2010 14:29

http://www.youtube.com/watch?v=6GNXeNGLfHM Głupek daje się miziać. Hit nad hitami, pierwszy raz to widzę.
kameliowa - Pon Sie 16, 2010 20:23

kurcze, słyszeliście/ pamiętacie może tą aferę co była jakiś czas temu o legwanach? Że były sprzedawane bez papierów i policja je zarekwirowała i przez to padły? wiecie może jak to się skończyło ?
Mangusta - Pon Sie 16, 2010 20:36

okazało się że gościu miał na nie papiery i został uniewinniony, ale czy zadośćuczynienie za straty otrzymał to nie wiem. ogólnie była to jedna z największych klap policyjnych akcji ostatnich czasów.
kameliowa - Pon Sie 16, 2010 20:50

po raz kolejny gratulujemy policji.
chcieli dobrze wyszło jak zawsze.

zalbi - Śro Sie 18, 2010 00:22

ludzie potrzebuję pomocy. czy ktoś z okolic katowic itd wybiera się na giełdę terrarystyczną w rudzie śląskiej?
będą tam dwa moje smoki do odebrania, ja akurat w ten dzień wyjeżdzam do niemiec, wracam 4 września i nie będzie komu odebrac smoczysk...

nezu - Śro Sie 18, 2010 01:19

zalbi może spróbuj poprosić kogoś z tcp?...
zalbi - Śro Sie 18, 2010 11:14

już szukałam. i jest jedna osoba, ale z rybnika - a stamtąd (nie wiedziałam, że to się tak pisze... kurcze, człowiek się uczy...) jest właśnie hodowca aksów, który też może mi je przetrzymac. szukam kogos bliżej, gdzie mogłabym bez problemu dojechac autobusem, w max godzinę.
dudzia - Śro Sie 18, 2010 12:06

Hej :) Fajnie że istnieje tutaj taki temat bo mam parę pytań. Mój chłopak wymarzył sobie jakiegoś gada. bardzo chciał kameleona ale z tego co wyczytałam nie jest to łatwy zwierzak dla kogoś początkującego więc już mu odradziłam. w drugiej połowie września ma imieniny i chcę mu sprawić prezent z tym związany. Czytałam trochę na ten temat i wg mnie najodpowiedniejszy byłby gekon lamparci na początek.
Czy sądzicie że to dobry wybór?
W jednym miejscu wyczytałam że to stadne zwierzeta (tylko nie samce), a w drugim że wręcz odwrotnie :/ myślicie że lepiej zakupić jednego czy dwie samiczki? Czy sam będzie czuł się komfortowo czy wręcz odwrotnie?
Na oku mam dwa terraria (tutaj też co do wielkości wyczytałam różne rzeczy), jedno 50x30x40 a drugie 40x30x30. osobiście jestem za tym pierwszym i tu pytanie czy jakby były dwie samiczki to im wystarczy? to drugie wypatrzyłam w przypadku 1 osobnika, bo wyczytałam że na początek terrarium nie powinno być zbyt duże, a winno rosnąć ze zwierzakiem (choć dla mnei to trochę dziwne dlatego pytam). Czy terrarium początkowe może być już terrarium właściwym czy faktycznie trzeba miec na poczatek mniejsze?
Z ogrzewaniem też były spory. generalnie z tego co widziałam ze zdjęć były dwie żarówki w tym jedna imitujaca światło księżyca. Czy takie terraria też mają pod spodem kabel grzewczy? bo czytałam że ciepło z tych żarówek starczy, ale nie jestem pewna bo widziałam też zamontowany na jednym zdjęciu kabel grzewczy...
No i gdzie najlepiej nabyć takie zwierzątko? czy ludzie ogłaszający się na forum terrarystycznym to dobry wybór?
jakbym miała jeszcze pytania to bede pisać :)

zwierzę nie będzie niespodzianką, dlatego chcę w miarę wcześnie się sprecyzowac co będzie miał, by mógł zdobyc odpowiednią wiedzę do opieki :)

Mangusta - Śro Sie 18, 2010 14:01

Ludzie mówią, że można je trzymać w grupach ale ja jestem jednak przeciw i większość profesjonalistów trzyma oddzielnie. Dodatkowo przekonałam się z własnego doświadczenia że trzymanie lampartów razem to pomyłka która może sporo kosztować. Samice wcale nie są do siebie takie przyjazne, jednego dnia mogą sobie siedzieć razem a drugiego jedna ugryzie drugą w oko bo tamta jej będzie chciała podebrać robala z miski. Rany goją się ciężko i długo, gad szybko traci siły, łatwo wdają się zakażenia.

Jeden lampart daje tyle samo frajdy co dwa, a do tego sam siebie nie pogryzie, bo u nich żadnych skonkretyzowanych zachowań społecznych nie uświadczyłam. To jest kontakt tylko na zasadzie tolerowania obecności, a i tak bardzo chwiejna ta tolerancja. Już zbożówki są bardziej stadne.

pierwsze terrarium będzie ok dla dorosłego, dla malucha musi być mniejsze (stres). właściwie to dla gnojka wystarczy duży faunabox z ręcznikiem papierowym, kryjówką i miseczkami, wręcz jest to zalecane żeby młody nie zżerał przypadkiem ściółki.

dudzia napisał/a:
Czy takie terraria też mają pod spodem kabel grzewczy? bo czytałam że ciepło z tych żarówek starczy, ale nie jestem pewna bo widziałam też zamontowany na jednym zdjęciu kabel grzewczy...
dużo zależy od tego jaką masz ciepłotę w domu. u mnie w pokoju gadzim standardowo jest około 25 stopni w dzień i w nocy, więc ja dużo nie dogrzewam. w dzień zamontuj pojedynczą żarówkę dopasowaną mocą do wielkości terra, na noc podepnij kabelek z czujką termoregulatora by się nie przeziębił i bedzię git.

a, no i radziłabym od razu kupować podrostka, maluchy są bardzo delikatne w obsłudze. Kupuj gdzie chcesz, tylko sie upewnij wcześniej czy to nie jakiś idiota sprzedaje lub gówniarz, bo dostaniesz gada w stanie agonalnym. osobiście polecam sklep Gekon.lublin.pl ale głównie dlatego, że znam tych ludzi osobiście i wiem że podchodzą racjonalnie do swojej 7000 hodowli ;P