Archiwum - Psiaki XVI
katasza - Śro Maj 15, 2013 21:49
Tess, jak dla mnie to to wogole corgi nie przypomina
Bel - Śro Maj 15, 2013 21:50
my jutro znowu będziemy mieli jakiegoś małego tymczasa
babyduck - Śro Maj 15, 2013 22:52
Bel, a co z cziłką?
Szura - Śro Maj 15, 2013 22:52
Nakasha, sama do wyglądu długo przywykałam, teraz mi się podoba.
Znam szczeniaki niejadki i mające problemy z samochodem/autobusem/metrem itd - jest głośno, tłum i dzieją się dziwne rzeczy. Podgryza jak to szczenię, pewnie (ale znowu, znam takie, które tego nie robiły). Na szczęście ma wyrobiony miękki pysk, no i zaczyna kumać, że mi się to nie podoba.
Cytat: | A takiego chciałaś? |
Tak, bardzo chciałam ogarniętego i pewnego siebie, a ktoś chce nieogarnięte i lękliwe?
Lavi - Śro Maj 15, 2013 23:08
Corgi to rasa, którą chce mój facet i na pewno będziemy mieli go jako drugiego psa:) Pierwszy pojawi się owczarek australijski
U mnie właśnie w Gdańsku jest duet aussie + corgi i wyglądają obłędnie Gadałam z babką, która ma te psy i chcę się wprosić na spacer z nimi
yoshi - Czw Maj 16, 2013 00:43
ja też w corgi zakochana
Bel - Czw Maj 16, 2013 04:03
babyduck, pojechała dziś do nowego domku do towarzystwa dla drugiej pies cudny z wyglądu niestety skopany z charakteru i jeżeli wszystkie cziłki takie są to moje marzenie o jednym poszło w piz.... poza tym wolę być domem tymczasowym chyba... teoretycznie szczeniak jest, jest super, pomagamy, w praktyce za jakiś czas znajdzie domek i znów jakiemuś można będzie pomóc.. a w azylu mają 29 szczeniorów i w tym mc kolejną akcję interwencyjną na pseudo..
Nakasha - Czw Maj 16, 2013 09:24
Lavi, super.
Szura, ja np. chciałam żeby Shira była pewna siebie, ale nie za bardzo, miała być generalnie uległa a nie władcza. Z psów pewnych siebie i dominujących Nemo mi wystarczy. Yuki jest słodki. Ma swój urok. A jaki charakter i użytkowość ma ta rasa?
Widziałam stado corgi na wystawie, to było zjawisko.
Wzoraj Zbyszek zadzwonił do mnie, że miał doła i zamówił sobie corgiego i jak wrócę ze szkolenia to już będzie. Dostałam 3 zawały zanim mi powiedział, że to żart.
Tosia jest śliczna. Mam nadzieję, że szybko znajdzie dom.
AngelsDream - Czw Maj 16, 2013 10:20
Nakasha napisał/a: | Wzoraj Zbyszek zadzwonił do mnie, że miał doła i zamówił sobie corgiego i jak wrócę ze szkolenia to już będzie. Dostałam 3 zawały zanim mi powiedział, że to żart. |
Wyobraziłam to sobie u nas i Michał byłby biedny.
babyduck - Czw Maj 16, 2013 10:27
Bel, jestem z Ciebie dumna. Cieszę się, że nie uległaś
Corgi są świetne. Czasem miałam pod opieką jednego pembroka - bardzo fajny psiak. Tylko zostawiał góóóry sierści.
Szura - Czw Maj 16, 2013 11:08
Nakasha, Yuki nie jest władczy w żadnym wypadku. Dominujący też nie bardzo. Być może będzie - w końcu to samiec terriera, zobaczymy, co z niego wyrośnie. Ale jego rodzice również nie przejawiają tych cech. Na pewno nie zapowiada się na psa 'przepraszam-że-żyję' czy 'nie-wiem-co-robić-dopóki-mi-nie-powiesz'. Jest samodzielny, ale bardzo kontaktowy. I bardzo dobrze.
Bedle były używane do polowań, przede wszystkim jako norowce, choć nie tylko. Podobnie jak foksy, pracowały też jako płochacze, dzikarze, tropowce, jednak przez wielu były preferowane nad foksteriery, bo były bardziej opanowane. Poza tym używano ich do wyścigów, w których rywalizowały nie tylko między sobą, ale również z whippetami. Były ulubieńcami górników, w kopalniach nie tylko tępiły gryzonie, ale ponoć również przewidywały burze. O charakterze już tu pisałam, ale znając na żywo 3 bedle nie ocenię, na ile opisy są dobre (do tej trójki pasują). Za rok chętnie opowiem, jaki charakter ma mój.
indiana jones - Czw Maj 16, 2013 12:16
agacia napisał/a: | U nas coś czuje, że następna będzie akita inu, ale to za ładnych kilka lat |
Akitki fajne są Mi też się podobają bardzo Ale to wymagająca rasa jest bardzo
wilczek777 - Czw Maj 16, 2013 12:29
Szura, śliczne foto - psiak wygląda jak owieczka.
... Stało się - Mailo ON sąsiada wyskoczył przez płot wprost na gościa z UPC. Usłyszałam tylko "Ku...!". Gość schował się, wyszła sąsiadka obok i zawołała psa zanim poleciałam na dół. Zamknęła go u siebie i zadzwoniła po właściciela. Jak on przeskoczył? Do wyboru ma 1,7m płot. Wyłamaną pergolę od skakania a potem niski płot sąsiadki (raczej by się nie przecisnął) ewentualnie śmietniki obok (niżej ale murek szeroki i jednym susem nie da rady). Wychodzi na to, że pokonał 1,7m płot o.0 Cały czas mówiłam, że ta bramka kumuluje taki instynkt obronny, że dojdzie do wypadku. Na szczęście nikomu nic się nie stało. Ba! Lepiej. Przed chwilą podjechał sąsiad odebrać psa, podjechała też listonoszka i Mailo znowu wykonał susa w górę jak jakiś kangur. Powiedziała, że często tak się dzieje ale ją zna od maleńkości i tylko podskakuje i szczeka. Gościa z UPC potraktował jako zagrożenie i obronił bramkę jak umiał. Szkoda tylko, że potem panika bo wskoczyć z powrotem już nie tak łatwo. Sąsiad załamany bo musiał psiaka zamknąć w domu. Czekam aż postawi zabezpieczenia i okopy Mailo to świetny, przyjazny pies ale instynkt stróżowania ma jak nikt.
Pytanie do znawców ONków - da się jakoś takiego stróża nauczyć "bezpiecznego" stróżowania? Tzn. na ile można ujarzmić ten instynkt? Rodzice myśleli o ONku (przeprowadzają się - duża działka - duży pies) i mógłby sobie ganiać dookoła i obszczekiwać każdego ale wyskakiwanie tudzież atakowanie przy bramce jest wykluczone. Da się to wyuczyć czy jednak podstawą dla ONka jest dobre ogrodzenie?
Nakasha - Czw Maj 16, 2013 12:29
Mi się akity szalenie podobają z wyglądu, ale podobno mają trudny charakter i nie dogadują się z innymi psami. Ciekawe, na ile faktycznie tak jest.
Nakasha - Czw Maj 16, 2013 12:36
wilczek777, oczywiście, że się da. Bez żadnego problemu. Mój ON w ogóle nie skacze na ogrodzenie. Tylko trzeba: pracować z psem. A potem pracować z psem. A potem jeszcze trochę pracować z psem. Ogóle posłuszeństwo i konkretnie nauka zachowania przy bramie.
Jeśli pies już skacze, to oduczenie go tego będzie cięższe, ale też możliwe. Tylko trzeba włożyć w to wysiłek.
I nie ma co liczyć, że płot 1,5 m w czymś mu przeszkodzi. Musi być wyższy.
|
|
|