To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIV

Nakasha - Śro Lis 28, 2012 16:23

rudziak, też mi się tak wydawało. A jednak czytając posty i te opinie mocno się zniechęciłam do AM jako stadnych psów. :(
AngelsDream - Śro Lis 28, 2012 16:27

Nakasha, w sumie, patrząc na to, na jakim poziomie stoi hodowla niektórych ras modnych, na AM ja bym się nie zdecydowała, mając już psy.
rudziak - Śro Lis 28, 2012 16:34

Mnie szokuje i przeraża jeszcze to, że hodowca z długoletnim doświadczeniem mówi takie rzeczy. Przecież hodowla to doskonałe narzędzie aby eliminować cechy niepożądane a wzmacniać te które są dobre! Jego słowa świadczą o nim samym (czyli, że rozmnaża psy nie patrząc na ich psychikę).
Nakasha - Śro Lis 28, 2012 16:35

rudziak, całkiem możliwe. Akurat ta hodowla skupia się na tym, aby psy dobrze ciągnęły. Do ludzi są super, do innych psów tej samej płci niekoniecznie.
Journey - Śro Lis 28, 2012 16:50

rudziak napisał/a:
Mnie szokuje i przeraża jeszcze to, że hodowca z długoletnim doświadczeniem mówi takie rzeczy. Przecież hodowla to doskonałe narzędzie aby eliminować cechy niepożądane a wzmacniać te które są dobre! Jego słowa świadczą o nim samym (czyli, że rozmnaża psy nie patrząc na ich psychikę).

Dobrze to ujęłaś. Zawsze zastanawia mnie to po co ktoś hoduje psy, z którymi sam sobie nie radzi oraz to, że często tacy ludzie mają najwięcej do powiedzenia o rasie.

Nakasha, hodowla nastawiona na ciągnięcie? Ja znam tylko dwie hodowle malamutów, które pracują w zaprzęgu i nie wydaje mi się, byś rozmawiała z jedną z tych osób. Mogłabyś powiedzieć, kto opowiadał Ci takie rewelacje o malamutach?

sachma - Śro Lis 28, 2012 17:47

Nakasha napisał/a:
Zastanawiam się, na ile to wynik frustracji (psy raczej nie są wyprowadzane na spacery i nikt z nimi nie ćwiczy...), a na ile instynkt stróżowania i ostrzegania

Moje oba obszczekują wszystko co przechodzi przed bramą - a Lenny to jednak rasa myśliwska, Odie w sumie też, bo to spanielo pudel.

Sorgen napisał/a:
Delta ciągle coś pierdzieli pod nosem, mruczy, jęczy, chrumka, stęka, mlaska, sapie, czka i beka :lol:

Lenny to samo... non stop wydaje z siebie jakieś dźwięki, oddzielny pisk ma na "nie ma wody", inny na "idziemy na spacer" a inny na "no popatrz na mnie chociaż!"... a Odie się od niego uczy i też próbuje gadać :/ więc mam dwa wiecznie rozgadane psy.

Journey napisał/a:
Drugi owczarek, który trafił do nas kilka ładnych lat temu był szkolony w policji. Jest agresywny i niewiele mu trzeba, aby atakować.

ONek rodziców, jest TYLKO po psach policyjnych.. linia psów pracujących w policji. Ciężko było go ustawić, próg pobudzenia, agresji i nakręcanie się oraz samonagradzanie samym chociaż pozorowanym atakiem były niesamowite. Czasem się dziwiłam, jak można z takimi psami pracować i jak fusze mogą z nimi mieszkać - nie odważyłabym się zabrać Dina do domu w którym są dzieci, mimo że dużo nad nim pracuję, nadal nie zdecydowałabym się żeby mieszkał z rodziną, to pies, któremu po prostu czasem odwala, ma jednego przewodnika a resztę za krzywe spojrzenie gotowy jest zagryźć...

Lavi - Śro Lis 28, 2012 17:50

http://www.dogomania.pl/f...d-border-collie

Tu jest ciekawie wytłumaczone czym się różni Aussie od Collie, najlepsza jest pomoc na podstawie zdjęcia :mrgreen: :twisted:

Tess - Śro Lis 28, 2012 21:50

Lavi, ale Nakasha zastanawia się pomiędzy aussie, a szkockim collie, a nie borderem. ;)
Lavi - Śro Lis 28, 2012 22:14

Tess, ja wiem, tylko czytając tematy rzuciła mi się ,,wielka" różnica między borderem a aussie i dałam nie ogólnie do tematu dla Nakashy a dla ogółu, żeby mógł zobaczyć jak odróżnić te dwie rasy :lol:
Szura - Śro Lis 28, 2012 22:20

A weź, ja ich nie rozróżniam. Jak tylko myślę, że już załapałam, to widzę bordera wyglądającego jak owsik, albo owsika wyglądającego jak border. Niech je gęś kopnie. :lol:
Tess - Śro Lis 28, 2012 22:35

Szura, po lewej jest owsik. ;)

Lavi, spoko. :D No niektóre są bardzo podobne, to prawda, ale zazwyczaj widać na pierwszy rzut oka różnicę.

Szura - Śro Lis 28, 2012 22:44

Ja wiem po której jest owsik, poznałam po łbie, wielkości, łapach. Co nie zmienia faktu, że nie byłabym tak pewna swojej oceny, gdybym dostała zdjęcie tylko jednego psa i nie miała do czego porównać. ;)

Co do nierozróżniania to chodziło mi nie o zdjęcie, tylko o osobniki na żywo. :D

Lavi - Śro Lis 28, 2012 22:54

Tess, ja miałam problem z odróżnieniem owsika od bordera, kiedy widziałam tylko jednego z tych psów. Jak widzę samego bordera tri albo bicolor z długim ogonem to nie umiem ocenić, czy jest masywniejszy czy nie, kiedy nie mam drugiego psa obok do porównania :lol:
Sorgen - Czw Lis 29, 2012 12:04

Dziewczyny się przejadły Markus Muhle a worek się kończy i staję przed dylematem co kupić :?
Podajcie proszę jakimi chrupkami karmicie bo ja w tym natłoku karm nie mam pomysłu nawet jakie karmy sprawdzać a tak to sobie trochę zawężę poszukiwania :wink:

Anonymous - Czw Lis 29, 2012 12:19

Sorgen, to zależy czym chcesz karmić (bez zbóż czy wszystko jedno) i za ile. :)