Archiwum - Psiaki XII
Ninek - Pon Gru 12, 2011 16:42
Genialnie
A jak sie zna kogoś, kto pseudo prowadzi, to co z tym fantem robić?
Znam kilka takich osób (pseudo psie i kocie) i z chęcią w styczniu poinformuje o nich kogo trzeba.
sachma - Pon Gru 12, 2011 16:45
Ninek, policja mówisz, że chcesz zgłosić naruszenie ustawy o ochronie praw zwierząt, rzucasz artykułem i nie mają prawa nie przyjąć zgłoszenia Najlepiej iść osobiście, złożyć zawiadomienie.
Ninek - Pon Gru 12, 2011 16:53
sachma, jak miło. Mam sąsiada policjanta
Co prawda sam ma psa z pseudo (beagle), ale może sie nawróci xD
sachma - Pon Gru 12, 2011 17:02
ja znam dwóch policjantów którzy prowadzą pseudo, jeden ONki, drugi maltańczyki.. Zobaczymy czy oni się nawrócą..
Anonymous - Pon Gru 12, 2011 17:16
LunacyFringe, gratki! A jaką rasę wybrałaś?
LunacyFringe - Pon Gru 12, 2011 19:48
Bedzie drugi Border Collie Teraz to już chyba tylko BC bedą w moim zyciu
Tess - Pon Gru 12, 2011 21:04
LunacyFringe, skąd?
http://www.ztylenu.websnadno.cz/ Pyreczki się przeobrażają. Błagam, tylko nie komentujcie warunków, mi samej jest strasznie jak na to patrzę. Ale pyry supcio.
Nakasha - Pon Gru 12, 2011 21:48
Te ciapate są piękne... ale warunki (a przynajmniej wybieg na podwórku) mają okropne.
A w ogóle po co się strzyże pudle?
sachma - Pon Gru 12, 2011 21:53
Cytat: | A w ogóle po co się strzyże pudle? |
to tak jakbyś zapytała, po co się czesze psy pudlowy włos będzie rósł i rósł i rósł...
po za tym strzyże się je tak od początków istnienia rasy, więc to niejako tradycja
Tess - Pon Gru 12, 2011 21:56
Nakasha, no właśnie mi też ciapte się podobają, jestem w szoku, bo nie znoszę tego umaszczenia. Pewnie to kwestia tego, że to słitaśne szczeniaczki, a przynajmniej mam taką nadzieję, że mi to nie zostanie. XD
Kiedyś się pudle strzygło w te różne fryzurki, żeby im pomóc w pracy. Np. pompony w strategicznych miejscach zapobiegały zranieniom i otarciom w haszczach itd, itp. Teraz to kwestia wystaw i wzorca...
Nakasha - Pon Gru 12, 2011 21:58
Czesze się po to, aby się nie robiły kołtuny i dla higieny skóry. Ale po co strzyc do zera? Widziałam kiedyś nieogolonego pudla, takiego z dłuugim włosem, zajebiaszczy był.
sachma - Pon Gru 12, 2011 22:00
Tess, pudle to aportery / grupa psów dowodnych to ich najbliżsi krewniacy np portugalski pies dowodny - taka sama struktura włosa / , pływały w zimnej wodzie gdyby o otarcia chodziło to włos byłby wszędzie podobnej długości i do tego rozmnażane były by psy o włosie bardziej szorstkim. Futro pudla nasiąka i staje się ciężkie, dlatego bez niego lżej, ale i zimno, więc ktoś kiedyś wymyślił - zostawimy futro na stawach, klatce piersiowej, głowie i nerkach a resztę wytniemy później trochę wystawę przerobiono, żeby pies wyglądał efektownie (z kasku na głowie zrobiła się bujna grzywa, uszy zaczęto zapuszczać na długie i zostawiano pompon na ogonie).
teraz to wzorzec tego wymaga, kiedyś względy praktyczne a że historia dobra rzecz i trzeba o niej pamiętać to nikt wzorca nie zmienia, bo i po co? pudlarze kochają fryzury ja nawet nie wystawiając Lennego utrzymywałabym go w lwie
LunacyFringe - Pon Gru 12, 2011 22:51
Tess, LSD
sachma - Pon Gru 12, 2011 23:53
LunacyFringe, gratulacje! hodowla wydaje się super
sachma - Wto Gru 13, 2011 04:15
Dobra, bo ja już jestem z lekka zdesperowana.. długo się zastanawiałam czy napisać, bo to jednak spory problem, który długo bagatelizowałam i zaraz znów wyjdzie że mam niewychowanego i nie normalnego psa..
Co zrobić żeby pies przestał kryć inne psy? Wydaje mi się że robi to z ekscytacji - nie wie jak wyładować emocje, spacery z innymi psami są rzadko a in rzadziej się zdarzają tym więcej krycia a mniej zabawy.. Nie mam pomysłu jak mu pokazać że emocje okazuje się inaczej i że powinien się bawić a nie kryć wszystko co na drzewo nie ucieka.. niedługo nie będziemy mieli z kim spacerować
|
|
|