To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Tess81 - Wto Wrz 06, 2011 21:57

ja tez wybieralam ale ostatnio nie chce mi sie bawic , wrzucam wszystko do kosza i po robocie 8)
Kasik - Wto Wrz 06, 2011 22:59

Ja tam mam zwykły granulat drewniany z alledrogo i jestem zadowolona, chociaż w sumie chyba zmienię, bo jednak to drewno iglaste... :( ale siuśkami nie śmierdzi nic a nic, jedynie kupy czasami walą, ale jak rzucę na wierzch trociny jabłkowe chipsi (dosłownie 2 garści), to mam wrażenie, że one maskują smród kupek (ale za to czuć, jak nasikają w róg). No i rozsypane w koło wióry... :x Coś za coś :D

Mam pytanie - widzę, że wiele osób używa żwirku bentonitowego. Ja czytałam, że nie wolno go absolutnie używać, bo szczur może go zjeść, a ma on tendencje do zbrylania się i może zbrylić się w przewodzie pokarmowym. To jak to w końcu jest? Czy to jest bezpieczne?

Nashi - Wto Wrz 06, 2011 23:07

Też mam taki żwirek, tyle, że z drewna liściastego - nie wiem, czy jest jeszcze dostępny. I fakt, osiusiany i przesuszony pyli, ale moje panny załatwiają sie w kilku strategicznych miejscach, głównie w podwieszonej najwyżej misce, więc żwirek wymieniam tam częściej. Tyle, że w domu rodzinnym mama i brat mówili, że coś czuć szczury na tej ściółce (ja nie czułam).
Swoją drogą - Pino też chyba jest z drewna iglastego, czyż nie? (Pytam z ciekawości, bo Pinus [sosna] i Pino się kojarzą. ;) )

Gadom - Wto Wrz 06, 2011 23:23

Kasik, jedna osoba mówiła mi ze jej weterynarz mówił żeby nie dawać mokrego jedzenia na takiej ściółce właśnie z tego powodu, niby jak jeden kawałek żwirku zje i się zbryluje to nic się nie stanie, ale z czasem w końcu może zaszkodzić, wiec unikać mokrego jedzenia na takiej ściółce
valhalla - Śro Wrz 07, 2011 07:57

Kasik, wiele osób używa go tylko jako żwirku do kuwet (mają szczury-anioły, które bobczą i sikają w jedno miejsce... marzenie ;) ), a tam szczury nie jedzą i raczej nie zanoszą sobie jedzenia. Więc o ile to w ten sposób wygląda, to jest całkowicie bezpieczne.
Gadom - Śro Wrz 07, 2011 13:51

A ja benka mam w całej kuwecie klatki jako żwirek do podłoża i unikam teraz dawania im mokrego jedzenia w klatce,teraz jak coś wieczorem na wybiegu,.
Vaco - Śro Wrz 07, 2011 14:14

Moi czasem mają genialne pomysły i podjadają trociny albo pinio, więc bym nie ryzykowała, to zależy wszystko od szczurów :)
Gadom - Śro Wrz 07, 2011 14:26

Moje tylko podgryzały z ciekawości co to , a tak to zauważyłem ze maja frajdę ze da się w tym kopać, chociaż może jak dorwę wielki koszyk to zamontuje w róg klatki jako kuwetę a reszta będzie pusta
valhalla - Śro Wrz 07, 2011 14:42

Vaco napisał/a:
Moi czasem mają genialne pomysły i podjadają trociny albo pinio, więc bym nie ryzykowała, to zależy wszystko od szczurów :)

Dlatego ja się przerzuciłam na Timę Natur, ze słomy to nawet jak zjedzą, to im nie zaszkodzi ;)

Gadom - Śro Wrz 07, 2011 14:45

Off-Topic:
Tak czytam jak wasz szczury jedzą ściółkę ze aż się wystraszyłem, ze zaraz będę szukał po sklepach dużego koszyka żeby zrobić z niego kuwetę :P

Vaco - Śro Wrz 07, 2011 14:46

Gadom, a z kuwety to wyjadać nie będą? :P
edit: valhalla z zooplusa zamawiałaś? Na ile Ci starcza ten wór?

Gadom - Śro Wrz 07, 2011 14:50

Off-Topic:
Vaco, w sumie tez racja jak by miały wyjadać to by wyjadały :P Chociaż ogólnie kupiłem benka uniwersalnego dla kotów i gryzoni, może on tak szkodliwy nie jest :P

valhalla - Śro Wrz 07, 2011 15:56

Vaco napisał/a:

edit: valhalla z zooplusa zamawiałaś? Na ile Ci starcza ten wór?

Tak, z zooplusa. Nie wiem, na ile wystarczy, pod koniec lipca otworzyłam i wydaje mi się, jakby prawie nie ubyło :P Dam znać, jak się skończy :)

Pająk - Śro Wrz 07, 2011 16:00

Mi Tima Natura starczała na 3-4 miesiące.
Kasik - Śro Wrz 07, 2011 19:08

valhalla, zakładasz, że szczury mogą się najeść żwirku, jak wezmą go przez przypadek z jedzeniem. A mnie właśnie mocno zastanawia nie to, ale fakt, że szczury jak to szczury, potrafią (jak wiemy ;) ) zjadać różne rzeczy, pomijając ewentualną chorobę i spaczone łaknienie. No i zapytałam też dlatego, że kilka osób tutaj stosuje ten żwirek i chciałam usłyszeć, czy ktoś nie miał jakichś niemiłych przygód z tym związanych.