To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Myszki

Bernadeta - Czw Wrz 15, 2011 22:23

aneczka1-13 napisał/a:
A może mi ktoś powiedzieć czy badylarki dają się tak dość łatwo oswoić?? Czy są raczej tylko do patrzenia??

Przychodzą na rękę owszem ,na moją chętnie wchodziły :) ,ale to zwierzęta raczej do obserwacji ,miło się na nie patrzy,żywe iskry z nich ,ale łatwo mogą zwiać gdy ich się nie przypilnuje.Poza tym są przyjacielskie w stosunku do człowieka, natomiast w stosunku do siebie bywają, delikatnie mówiąc ,mało sympatyczne.W każdym razie ja na badylarki więcej bym się nie skusiła,to nie na moje nerwy. :niie:

Bursztynowa - Wto Wrz 20, 2011 23:27

o fajny wątek i widzę tu nawet znajomych z forum PMC :lol1:
mini - Pią Wrz 23, 2011 00:12

Nie wiem jak z Waszymi mycholami ale z moim Panem współpracuje się idealnie, robienie mu fotek to sama przyjemność :)
Cookie:

I moje ulubione :D

karola - Pią Wrz 23, 2011 07:31

Ha, mini, na miniaturkach wygląda jak młody szczur :D Śliczny! :serducho:
Bernadeta - Wto Wrz 27, 2011 21:23

Bursztynowa napisał/a:
o fajny wątek i widzę tu nawet znajomych z forum PMC :lol1:

He ,he ,jaki to świat jest mały :D

Nowe lokum moich myszek pigmejskich :)

https://picasaweb.google.com/Bernadeta01/MyszkiPigmejskie#5657121098028244850

I jedno z ujęc :

https://picasaweb.google.com/Bernadeta01/MyszkiPigmejskie#5657119496630985106

karola - Wto Wrz 27, 2011 22:06

Bernadeta napisał/a:
Nowe lokum
Jakie to akwa wydaje się olbrzymie w porównaniu do myszorka w misce :shock:
mini - Wto Wrz 27, 2011 22:33

karola napisał/a:
Bernadeta napisał/a:
Nowe lokum
Jakie to akwa wydaje się olbrzymie w porównaniu do myszorka w misce :shock:

Dokładnie!

Samy myszki przepiękne :) Czy ich zachowania różnią się od tych 'typowych' myszy?

Bernadeta - Śro Wrz 28, 2011 07:49

mini napisał/a:
Czy ich zachowania różnią się od tych 'typowych' myszy?

A konkretnie o jakie zachowania ci chodzi ? :)
Są stadne jak myszy ,są nieufne i właściwie nieoswajalne w odróżnieniu od "typowych myszy.Jedzą karmę bazującą w głównej mierze na karmie ptasiej - małe ptaszki typu zeberki,kanarki itp .Nie mozna ich wypuścic na tzw spacerki" nawet po kanapie czy po stole,bo zwieją.Raczej sa nocnymi stworzeniami,ale widzę je i tak częściej niż chomika. :mrgreen: I nie wiem co jeszcze miałaś na myśli pytając o zachowania.

mini - Śro Wrz 28, 2011 11:13

Czyli sporo się różnia. O to własnie mi chodziło - ich współpracę z człowiekiem. Czyli wyrobienie u nich nawyków jest właściwie niemożliwe?

I jeszcze jedno pytanie: Kiedy przychodzi do sprzątania czy podania jedzenia, to nie uciekają?

Bernadeta - Śro Wrz 28, 2011 16:09

mini napisał/a:
Czyli wyrobienie u nich nawyków jest właściwie niemożliwe?

Nie wiem za bardzo co masz na myśli pytając o nawyki :) .Jeśli chodzi o przychodzenie do właściciela gdy podchodzi do klatki,albo wbieganie na ramię ,czy wchodzenie do rękawa ,co zdarza się nie tylko szczurkom ale i myszkom także,to w przypadku pigmejek nie doczekam się takiego zachowania.To zwierzęta wyłącznie do obserwacji. :)

mini napisał/a:
I jeszcze jedno pytanie: Kiedy przychodzi do sprzątania czy podania jedzenia, to nie uciekają?

To zależy ,bo niektóre nie uciekają,"grozi" to nawet postawieniem miski na głowie takiej nie wystraszonej delikwentki. :) Dodam,że oprócz karmy dla ptaszków daję im gamarus i zioła,od czasu do czasu karmę suchą kocią,te mniejsze kawałki,kawałek banana suchego .Można też podawac mokrą karmę ,surowe warzywa ,owoce itp,ale ja raczej tego nie podaję,obawiam się,że zapleśnieje zanim zjedzą.
Uwielbiają proso senegalskie to w całości ,tak potrafią zjeśc ziarenka,że całośc kolby prosa wygląda jak niezjedzona.
Jeśli chodzi o sprzątanie i związane z tym przeniesienie myszek do faunboxu na czas sprzątania .Najlepszy jest chwyt za skórę na plecach,złapanie do ręki jak "typową" myszkę i trzymanie jej luzem na ręku jest niemożliwe- zwieje.

Anonymous - Pon Paź 03, 2011 18:36

dziewczyny, są jakieś hodowle myszaków w Poznaniu?
bo przeglądam forum hodowców myszowych i nic nie widzę aktywnego :/

Vaco - Wto Paź 04, 2011 22:31

Ja swoim Panom zrobiłam nową klatkę :DD Brakuje im jedynie kołowrotka, który mam nadzieję, będzie niedługo u nas :) Wystrój trochę w szczurzym stylu, ale chłopakom się podoba :)

To jest całość, myślę jeszcze nad jakimiś innymi zabawkami, żeby im się nie nudziło. Całośc ma wymiary około 60/37/65 (dłg/szer/wys)
Myślę nad adopcją/zakupem jeszcze 2 samczyków, ale nie wiem jak by to było z łączeniem :(

Colorado
Lacosta i Omorox robią buzi-buzi :serducho:

mini - Śro Paź 05, 2011 00:20

mataforgana, była mohanah. Ale jest juz zawieszona (chyba). Ostatnio sporo hodowli się zawiesiło, głównie z powodu nowotrowrów u myszy.
karola - Śro Paź 05, 2011 06:56

Vaco, fajnie klaciora wygląda.
Bernadeta - Śro Paź 05, 2011 07:24

mataforgana napisał/a:
dziewczyny, są jakieś hodowle myszaków w Poznaniu?

A planujesz zakup myszek?

Ja mam myszki m.in. z hodowli poznańskiej, działającej w ramach PMC.
A to moja szczęśliwa trzynastka :)

https://picasaweb.google.com/Bernadeta01/MouseParadise102#