Archiwum - Psiaki XII
Ninek - Pon Gru 12, 2011 11:26
Ja sie co do ogółu nie wypowiadam Ale te nogi jakieś takie dziwne. Jak brudne/niedogolone - skąd sie bierze taki efekt?
Czy danie okropnie żarłocznemu psu ogromnej michy gotowanego jedzenia, jest dobrym pomysłem? Bo już nie wiem co mam z nim robić. Od pół roku dostaje żarcie 2 razy dziennie w ilościach wystarczających (fajnie przytył a teraz trzyma wage). A on nadal jak widzi miske, dostaje małpiego rozumu. Zastanawiam sie, czy danie mu ilości nie do przejedzenia może dać jakiś efekt... Bo to uciążliwe strasznie Fox dostaje korby jak sie robi cokolwiek w kuchni, a jak sie nakłada ich żarcie, to w ogóle obłęd jest. Zeżarłby wszystko (kota, psa) co sie wtedy zbliży do nakładającego jedzenie.
sachma - Pon Gru 12, 2011 11:47
Cytat: |
Viss, bo przerósł. |
dokładnie Lenny jest po dwóch miniaturach, ale dalej w rodowodzie ma średniaki. Brat Lennego jest toyem, a dwie siostry są miniaturami.
Melody to wspaniała suka, jestem w niej zakochana po uszy - nie wygląda już może super, bo jednak wiek robi swoje, ale charakter cudowny
Viss napisał/a: | Wielka szkoda, zawsze najbardziej mi sie podobał. |
jest łatwiejsza do zrobienia, co jest dla mnie bardzo istotne, bo tnę już sama, a że mam jednego pudla to mało możliwości trenowania... ręka nie jest tak pewna jak być powinna..
Ninek napisał/a: | Ale te nogi jakieś takie dziwne. Jak brudne/niedogolone - skąd sie bierze taki efekt? |
z maszynki za 300zł nie mam kasy na droższą.. teraz przynajmniej - jakbym chciała coś lepszego kupić to muszę wyłożyć przynajmniej 700zł.. Zdjęcia były robione wczoraj, pies był golony przed wczoraj - dobrze będzie wyglądał jak odrobinę odrośnie, czyli za około 2dni
Moja maszynka nie docina tak jak powinna, muszę ją dać do ostrzenia, tylko problem w tym że nie wiem czy się da, bo to ostrze jest jakby nie do ruszenia
No i łapy ma nie rozczesane - nie chciało mi się, a cały dzień latał po dworze, więc zamókł..
Ninek napisał/a: | nie do przejedzenia może dać jakiś efekt... |
da - rzyganko Lenny za szczyla miał okres jedzenia.. ile by nie dostał tyle by zjadł - gotowanego oczywiście bo karma stała.. i ja tak raz mu dokładałam i dokładałam i dokładałam aż skończyło się jedzenie, które zrobiłam z myślą o 3 dniach po kilkunastu minutach pies zaczął piszczeć, brzuch wzdęty, bolący.. i mieliśmy noc rzygania...
Anonymous - Pon Gru 12, 2011 11:48
Ninek napisał/a: | czy danie mu ilości nie do przejedzenia może dać jakiś efekt.. | ależ oczywiście. Efektem będzie sraczka.
Cytat: | Viss, bo przerósł. | znaczy sie miał być mini?
sachma - Pon Gru 12, 2011 11:51
Viss, patrz post wyżej
Anonymous - Pon Gru 12, 2011 12:15
sachma napisał/a: | Lenny jest po dwóch miniaturach, ale dalej w rodowodzie ma średniaki. Brat Lennego jest toyem, a dwie siostry są miniaturami. | no proszę... nie miałam pojęcia, że to tak wygląda w praktyce, choć pamietam już, że u pudli jest coś takiego jak zmiana w papierach klasyfikacji(?) , więc to sie pewnie dość często zdarza.
sachma - Pon Gru 12, 2011 12:23
Zmiana przynależności rasowej w PL jest możliwe od zeszłego roku - na świecie nigdy nie było kłopotów, więc importy mają po prostu namieszane w rodowodach teraz już i polskie psy będą miały namieszane Bo ostatnio pojawiły się (a to nie duży światek ) na forum pudlowym dwa kolejne przerosty oba z mini na średniaki jeden morela i jeden srebrny kiedyś takie psy szły na peta, albo sędzia przymykał oko na ten jeden czy dwa cm (Melody jest przerostem np. na moje oko ma jak nic 2-3cm za dużo, ale jako że nie można jej było przepisać to chodziła w miniaturach )
Ninek - Pon Gru 12, 2011 12:44
No właśnie sie zastanawiam, czy takie rzyganko z przejedzenia by mu nie pomogło. Chociaż pies pewnie tego 'nie połączy'
Strasznie to wnerwiające. Jest paskudnie żarłoczny. Jak był na suchym, to po jakimś czasie już potrafił troche zostawić, a na mokrym ni cholery. Zje swoje w dwie minuty i czai sie na miske Majki...
Anonymous - Pon Gru 12, 2011 13:38
Pudle w ogóle mają dziwny wzorzec, nie ma wyraźnie zaznaczonych granic dla danej odmiany. Wszędzie jest chyba od do a u pudla nie.
Kasik - Pon Gru 12, 2011 14:35
Mój jamnik w 1997r. był przekwalifikowany z miniaturowego na króliczego z tego co pamiętam...
sachma - Pon Gru 12, 2011 15:14
Kasik, nie wiem jak to jest w jamnikach - ja cały czas o pudlach mówię dopiero w 2010r powstało rozporządzenie zezwalające na zmianę przynależności rasowych u pudli i jeszcze kilku innych ras - ustala się to po 9 miesiącu życia szczenięcia i można zrobić tylko raz w życiu.
u pudli jest to bardzo jasne :
Pudle toy: Powyżej 24 cm do 28 cm (pożądany ideał: 25 cm)
Pudle miniaturowe: Powyżej 28 cm do 35 cm.
Pudle średnie: Powyżej 35 cm do 45 cm.
Pudle duże: Powyżej 45 cm do 60 cm, z tolerancją 2 cm powyżej
Kasik - Pon Gru 12, 2011 15:30
Napisałaś sachma napisał/a: | Zmiana przynależności rasowej w PL jest możliwe od zeszłego roku |
dlatego myślałam, że piszesz ogólnie
sachma - Pon Gru 12, 2011 15:47
to było w kontekście tego :
Viss napisał/a: | choć pamietam już, że u pudli jest coś takiego jak zmiana w papierach klasyfikacji(?) |
dlatego tak napisałam
LunacyFringe - Pon Gru 12, 2011 15:51
Dzisiaj na świat przyszedł mój wymarzony szczeniak
Ninek - Pon Gru 12, 2011 15:54
Znajoma napisała coś takiego:
"Od pierwszego stycznia 2012 roku JEST PRAWNIE ZABRONIONE SPRZEDAWANIE ORAZ KUPOWANIE PSÓW POZA ZAREJESTROWANYMI (w ogólnokrajowych organizacjach kynologicznych) HODOWLAMI PSÓW .
Nie wolno również kupować ani sprzedawać psów na targowiskach, targach, sklepach i giełdach ani gdziekolwiek jak poza miejscami ich chowu lub hodowli (USTAWA z dnia 16 września 2011)."
Faktycznie tak jest, czy jak zwykle ona rozumie przepisy po swojemu?
sachma - Pon Gru 12, 2011 16:27
http://orka.sejm.gov.pl/p...tawy/4257_u.htm
Cytat: | Art. 10a. 1. Zabrania się:
1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.
3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.
4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.
5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.
Art. 10b. 1. Zabrania się nabywania:
1) zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2) psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
2. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy nabycia psów i kotów od podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.”; |
|
|
|