To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XII

Ninek - Pon Gru 12, 2011 11:26

Ja sie co do ogółu nie wypowiadam :P Ale te nogi jakieś takie dziwne. Jak brudne/niedogolone - skąd sie bierze taki efekt?

Czy danie okropnie żarłocznemu psu ogromnej michy gotowanego jedzenia, jest dobrym pomysłem? :P Bo już nie wiem co mam z nim robić. Od pół roku dostaje żarcie 2 razy dziennie w ilościach wystarczających (fajnie przytył a teraz trzyma wage). A on nadal jak widzi miske, dostaje małpiego rozumu. Zastanawiam sie, czy danie mu ilości nie do przejedzenia może dać jakiś efekt... Bo to uciążliwe strasznie :? Fox dostaje korby jak sie robi cokolwiek w kuchni, a jak sie nakłada ich żarcie, to w ogóle obłęd jest. Zeżarłby wszystko (kota, psa) co sie wtedy zbliży do nakładającego jedzenie.

sachma - Pon Gru 12, 2011 11:47

Cytat:

Viss, bo przerósł.

dokładnie ;) Lenny jest po dwóch miniaturach, ale dalej w rodowodzie ma średniaki. Brat Lennego jest toyem, a dwie siostry są miniaturami.
Melody to wspaniała suka, jestem w niej zakochana po uszy - nie wygląda już może super, bo jednak wiek robi swoje, ale charakter cudowny :)

Viss napisał/a:
Wielka szkoda, zawsze najbardziej mi sie podobał.

jest łatwiejsza do zrobienia, co jest dla mnie bardzo istotne, bo tnę już sama, a że mam jednego pudla to mało możliwości trenowania... ręka nie jest tak pewna jak być powinna..

Ninek napisał/a:
Ale te nogi jakieś takie dziwne. Jak brudne/niedogolone - skąd sie bierze taki efekt?

z maszynki za 300zł :P nie mam kasy na droższą.. teraz przynajmniej - jakbym chciała coś lepszego kupić to muszę wyłożyć przynajmniej 700zł.. Zdjęcia były robione wczoraj, pies był golony przed wczoraj - dobrze będzie wyglądał jak odrobinę odrośnie, czyli za około 2dni :)
Moja maszynka nie docina tak jak powinna, muszę ją dać do ostrzenia, tylko problem w tym że nie wiem czy się da, bo to ostrze jest jakby nie do ruszenia :/

No i łapy ma nie rozczesane - nie chciało mi się, a cały dzień latał po dworze, więc zamókł..

Ninek napisał/a:
nie do przejedzenia może dać jakiś efekt...

da - rzyganko ;) Lenny za szczyla miał okres jedzenia.. ile by nie dostał tyle by zjadł - gotowanego oczywiście bo karma stała.. i ja tak raz mu dokładałam i dokładałam i dokładałam aż skończyło się jedzenie, które zrobiłam z myślą o 3 dniach :shock: po kilkunastu minutach pies zaczął piszczeć, brzuch wzdęty, bolący.. i mieliśmy noc rzygania...

Anonymous - Pon Gru 12, 2011 11:48

Ninek napisał/a:
czy danie mu ilości nie do przejedzenia może dać jakiś efekt..
ależ oczywiście. Efektem będzie sraczka. :]

Cytat:
Viss, bo przerósł.
znaczy sie miał być mini?
sachma - Pon Gru 12, 2011 11:51

Viss, patrz post wyżej :P
Anonymous - Pon Gru 12, 2011 12:15

sachma napisał/a:
Lenny jest po dwóch miniaturach, ale dalej w rodowodzie ma średniaki. Brat Lennego jest toyem, a dwie siostry są miniaturami.
no proszę... nie miałam pojęcia, że to tak wygląda w praktyce, choć pamietam już, że u pudli jest coś takiego jak zmiana w papierach klasyfikacji(?) , więc to sie pewnie dość często zdarza.
sachma - Pon Gru 12, 2011 12:23

Zmiana przynależności rasowej w PL jest możliwe od zeszłego roku - na świecie nigdy nie było kłopotów, więc importy mają po prostu namieszane w rodowodach ;) teraz już i polskie psy będą miały namieszane :P Bo ostatnio pojawiły się (a to nie duży światek :P ) na forum pudlowym dwa kolejne przerosty :P oba z mini na średniaki jeden morela i jeden srebrny ;) kiedyś takie psy szły na peta, albo sędzia przymykał oko na ten jeden czy dwa cm (Melody jest przerostem np. na moje oko ma jak nic 2-3cm za dużo, ale jako że nie można jej było przepisać to chodziła w miniaturach ;) )
Ninek - Pon Gru 12, 2011 12:44

No właśnie sie zastanawiam, czy takie rzyganko z przejedzenia by mu nie pomogło. Chociaż pies pewnie tego 'nie połączy' :?
Strasznie to wnerwiające. Jest paskudnie żarłoczny. Jak był na suchym, to po jakimś czasie już potrafił troche zostawić, a na mokrym ni cholery. Zje swoje w dwie minuty i czai sie na miske Majki...

Anonymous - Pon Gru 12, 2011 13:38

Pudle w ogóle mają dziwny wzorzec, nie ma wyraźnie zaznaczonych granic dla danej odmiany. Wszędzie jest chyba od do a u pudla nie.
Kasik - Pon Gru 12, 2011 14:35

Mój jamnik w 1997r. był przekwalifikowany z miniaturowego na króliczego z tego co pamiętam... :drap:
sachma - Pon Gru 12, 2011 15:14

Kasik, nie wiem jak to jest w jamnikach - ja cały czas o pudlach mówię ;) dopiero w 2010r powstało rozporządzenie zezwalające na zmianę przynależności rasowych u pudli i jeszcze kilku innych ras - ustala się to po 9 miesiącu życia szczenięcia i można zrobić tylko raz w życiu.

u pudli jest to bardzo jasne :

Pudle toy: Powyżej 24 cm do 28 cm (pożądany ideał: 25 cm)
Pudle miniaturowe: Powyżej 28 cm do 35 cm.
Pudle średnie: Powyżej 35 cm do 45 cm.
Pudle duże: Powyżej 45 cm do 60 cm, z tolerancją 2 cm powyżej

Kasik - Pon Gru 12, 2011 15:30

Napisałaś
sachma napisał/a:
Zmiana przynależności rasowej w PL jest możliwe od zeszłego roku

dlatego myślałam, że piszesz ogólnie :P

sachma - Pon Gru 12, 2011 15:47

to było w kontekście tego :

Viss napisał/a:
choć pamietam już, że u pudli jest coś takiego jak zmiana w papierach klasyfikacji(?)

:) dlatego tak napisałam :)

LunacyFringe - Pon Gru 12, 2011 15:51

Dzisiaj na świat przyszedł mój wymarzony szczeniak :)
Ninek - Pon Gru 12, 2011 15:54

Znajoma napisała coś takiego:
"Od pierwszego stycznia 2012 roku JEST PRAWNIE ZABRONIONE SPRZEDAWANIE ORAZ KUPOWANIE PSÓW POZA ZAREJESTROWANYMI (w ogólnokrajowych organizacjach kynologicznych) HODOWLAMI PSÓW .

Nie wolno również kupować ani sprzedawać psów na targowiskach, targach, sklepach i giełdach ani gdziekolwiek jak poza miejscami ich chowu lub hodowli (USTAWA z dnia 16 września 2011)."

Faktycznie tak jest, czy jak zwykle ona rozumie przepisy po swojemu?

sachma - Pon Gru 12, 2011 16:27

http://orka.sejm.gov.pl/p...tawy/4257_u.htm

Cytat:
Art. 10a. 1. Zabrania się:

1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;

2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;

3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.

2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.

3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.

4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.

5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.

6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.

Art. 10b. 1. Zabrania się nabywania:

1) zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;

2) psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.

2. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy nabycia psów i kotów od podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.”;