To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki X

Sysa - Pią Kwi 29, 2011 15:44

Oli, taki mamy plan z obrożą, żeby był też efekt odstraszania, bo jak pisałam Yarpen to magnes na kleszcze i sprawdzamy go w domu co pół godziny, a i tak nie wszystko da się w ciemnym futrze wyłapać.
Tylko czy stosować jednak dawkę M czy S?

Bo on ma bardzo gęsty podszerstek i przy największych staraniach na pewno część środka zostaje na włosach. Ogólnie szetlandy mają gęsty włos, a Yarpen ma linię amerykańską w rodowodzie, gdzie futra są jeszcze gęstsze...
Musimy się nieźle namęczyć, zeby dotrzeć do skóry przez hordy sierści, a jak go kąpiemy, to też sto lat trwa dotarcie do skóry, bo robi się nieprzemakalny pancerz z warstwy okrywowej...

U hodowczyni weterynarz wygląda to tak dokładnie: "My naszym psiakom dajemy dawkę jak dla psów 10-20 kg, jeśli ważą już 7-8 kg i maja dużo gęstego włosa. X i Y, które waża ok. 6 kg dostaja Frontline dla psów do 10 kg - całą pipetę."

Yarpen waży 8kg mniej więcej z tendencją do ważenia więcej.

P.S. Oli, ja wiem, ale "dwukrotna dawka" to dla mnie nie "do 10kg", ale właśnie "10-20kg" ze świadomością, że częśc i tak pójdzie na zmarnowanie.

Oli - Pią Kwi 29, 2011 15:48

odważyłabym mu się maksymalnie dać na 12 kg, no ekstremalnie na 15 kg, ale na pewno nie na 20. :]
Sysa - Pią Kwi 29, 2011 16:19

Oli, Ty masz chyba ustawioną opcję automatycznego dodawania tej emotikonki do każdej wypowiedzi... :twisted:

Znalazłam takie pierwsze z brzegu informacje, że nawet trzykrotne przedawkowanie może nie dać objawów. Więc jak na moje to dość bezpieczny środek.
http://internet.hovet.pl/...waru&id_smb=463

Oli - Pią Kwi 29, 2011 16:23

Sysa napisał/a:
Oli, Ty masz chyba ustawioną opcję automatycznego dodawania tej emotikonki do każdej wypowiedzi... :twisted:
lubię tę zblazowaną buźkę, a nierzadko mam taką minę jak czytam coś nieprzemyślanego przez innych ;)

Sysa napisał/a:
nawet trzykrotne przedawkowanie może nie dać objawów
wiem co jest w ulotce, ale pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa to po co w takim razie ustalone dawki dla poszczególnych wag?
Sysa - Pią Kwi 29, 2011 16:25

Oli, myślę, że to są minimalne dawki jakie działają, a producenci słusznie uważają, ze lepiej podać minimalną działającą niż ryzykować jakiekolwiek przedawkowanie nawet przy bardzo dużej tolerancji danego środka.
Tak ja to sobie tłumaczę. :P

Dimishka - Pią Kwi 29, 2011 17:20

Mój mały Gamoń :mrgreen: już przynajmiej nie wygląda jak goryl :)

Oli - Pią Kwi 29, 2011 17:22

Pani Zmarszczka i Różowy Pazur :serducho:

co z jutrzejszym spacereeem? jakieś pomysły, ustalenia, konkrety?

Dimishka - Pią Kwi 29, 2011 17:33

Oli w sumie to Pani ;)
Oli - Pią Kwi 29, 2011 17:36

Dimishka, ah przepraszam, już poprawiłam :wink: :mrgreen:
Mika29 - Pią Kwi 29, 2011 17:52

Gdzie mogę kupić długie smycze [nie elektryczne] tak z 10m ? Najlepiej w pobliżu Ursynowa Bo kaganiec nie wypali, Shaggy w kagańcu to jeden wielki obrażony pies :P
Sysa - Pią Kwi 29, 2011 17:59

Mika29, 10m smycze są w Kakadu chociażby do kupienia. :)
Dimishka - Pią Kwi 29, 2011 18:14

Mika29, a nie prosciej Ci porpostu kupić linke w żeglarskim, chyba taniej wyjdzie ;)
Ninek - Pią Kwi 29, 2011 18:18

Zwykły sklep budowlany i linka na metry :P karabińczyk na koniec, uchwyt zawiązać i jest. A taka linka kosztuje 2-3zł za metr, u mnie są w przeróżnych kolorach.
Sysa - Pią Kwi 29, 2011 18:21

Ja się do linek zraziłam. Są niewygodne, a jak pies taką linką przejedzie po kostce czy dłoni w biegu to masakra...
Ninek - Pią Kwi 29, 2011 18:42

Sysa, dla mnie przede wszystkim wadą jest to, że taka linka sie ciąga po ziemi. A jak wyglądają polskie trawniki każdy wie :P