To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Pyl - Wto Sie 30, 2011 11:27

Pająk, tutaj masz fotkę w porównaniu z drzwiami (sorki za jakość, fotka robiona po nocy komórką).
Wymiary paczki to ok. 20*40*65 (liczone do czubka wiórków, a nie torby). Wczoraj na wypełnienie kuwety od quadrixa (czyli quadry lub XLki) zużyłam ok. 1/3 opakowania (być może można ograniczyć się do 1/4, bo ja lubię sypać sporo).
W drugiej klatce testuję wersję medium - wygląda milej (bo mniejsze kawałki), ale aktywne szczury potrafią ją trochę rozrzucać (XXL nie dały rady, przynajmniej po jednej nocy).

quagmire - Wto Sie 30, 2011 11:32

Pyl, można się ograniczyć do 1/4, ja potrafię, możliwe, że nawet mniej im wsypałam.
Moi rozrzucają, ale chyba leci ściółka z kuwety na górze raczej niże jest wysypywana ta na dole. Nie jest tego znowu aż tak dużo.

Pająk - Wto Sie 30, 2011 11:45

Pyl, baaardzo dziękuje. Widzę teraz, że objętościowo wychodzi podobnie do Timy Natury.
Pyl - Wto Sie 30, 2011 12:00

Pająk, proszę bałdzo :) Trzymam kciuki, żeby nie uczulała.

quagmire, są tacy co potrafią... mi tej 1/3 było mało, ale się opamiętałam :roll:

Tess81 - Śro Sie 31, 2011 18:23

witajcie, mam w klatce zwirek drewniany ale podejrzewam,ze uczula on moja Lune. Chcialabym zmienic sciolke, pomyslalam o trocinach, ale logicznie myslac, jesli zwirek drzewny uczula to trociny tez powinny uczulac? Co sadzicie?
karola - Śro Sie 31, 2011 18:49

Tess81 napisał/a:
logicznie myslac, jesli zwirek drzewny uczula to trociny tez powinny uczulac? Co sadzicie?
Myślę, że może tak być. Od siebie polecam żwirek bentonitowy. Sama używam od dłuższego czasu Benka i jestem bardzo zadowolona.
Tess81 - Śro Sie 31, 2011 19:32

karola, a moze to byc zwirek da kota, czy jest jakis specjalnie dla malych zwierzat przeznaczony?
karola - Śro Sie 31, 2011 22:03

To jest zwyczajnie ten dla kotów, możesz sobie wybrać którykolwiek Ci pasuje. Ja miałam już ten antybakteryjny i lawendowy, używam obu na zmianę i oba sobie chwalę.
Tess81 - Czw Wrz 01, 2011 16:14

karola, dzieki, bede jutro w Opolu , to wejde po pracy do zoologa i fundne moim dziewczynom zwirek:D
Gadom - Nie Wrz 04, 2011 19:55

Ja używałem Pinio : http://www.zoo-dragon.home.pl/img/pinio.jpg ale okazuje się nie na 100% ale ta ściółka ich uczula, do wczoraj od 17 są na ręcznikach papierowych i kichanie słyszę tylko na wybiegach, ale wiadomo w pokoju jest wiele zapachów itd. W klatce cisza , raz na jakiś czas któryś kichnie,ale nie jest jak wcześniej. Teraz zobaczę może ściółkę Benek pomarańczowa, ale teraz się boje żeby ona ich nie uczulała
Tess81 - Wto Wrz 06, 2011 21:37

kupilam zwirek benek ale nie psze na nim ze jest bentonitowy :roll: Luna pokichuje dalej :cry: moze faktycznie jest podziebiona :oops: co do wydajnosci- nie pochlania w pelni zapachow z siuskow :? co najlepsze, moje szczurzyce odsuwaja zwirek i spia na samej kuwecie, jedynie podart recznik papierowy podsuwaja sobie do spania :wink:
Gadom - Wto Wrz 06, 2011 21:46

No ja kupiłem tez benka, dla mnie ogólnie mniej kichają,ale coś tam nieraz kichają. Co do zapachu chyba już się przyzwyczaiłem ogólnie bo nie wyczuwam nic:P A moje tez odgarniają żwirek,nieraz jakieś kupki układają,zabawę se znaleźli, na szczęście nie śpią w nim.
Tess81 - Wto Wrz 06, 2011 21:48

moje to totalne balaganiary, kupki leza wszedzie :evil: a zapach, choc zwirek wymieniam codziennie :| jest bardzo wyczywalny :roll:
Lavi - Wto Wrz 06, 2011 21:52

Ja używam Pinio i strasznie pyli po rozmoczeniu w siuśkach. Poza tym capi :evil: Czekam teraz na chipsi bukowe i zobaczmy czy coś zmienią :mrgreen:
Gadom - Wto Wrz 06, 2011 21:55

Off-Topic:
Tess81, no u moich tez leży,ale z tej ściółki wybieram łopatka te kupy, bo bym zbankrutował codziennie wymieniając