To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

Devona - Czw Lis 13, 2014 12:11

Ninek napisał/a:
W jaki sposób ogranicza bieganie? Przecież chomik po tym normalnie pomyka, ja mały motorek.
Chomiki to zwierzęta mieszkające w norach i jeśli tylko mają możliwość - kopią nory. Mniejsza ilość ściółki na to nie pozwala.
Zgadzam się, musi być dużo trocin. Chomiki lubią też tunele w podłożu (ja je robiłam z rolek po papierze toaletowym wewnątrz trocin, bo trochę się bałam zasypania chomika przez same trociny, to jednak nie jest naturalne podłoże dla tych zwierząt).
Ninek napisał/a:
Ja bym tylko się bała plastiku u chomika.
Terrarium podlinkowalam tylko, żeby pokazać, o co mi chodzi, lepiej coś takiego zrobić samodzielnie z akwarium i dopasowanej rozmiarem klatki.
Ninek - Czw Lis 13, 2014 15:17

Ja trociny mieszałam z dużą ilością siana, wtedy chomikowi łatwiej robić nory i tunele się tak łatwo nie zapadają :) Syryjki mi się niestety do standardowych rolek nie mieściły i musiałam szukać większych - bardzo lubiły.
Ja bym ogólnie wolała plastikową klatkę - bo jest lekka ;) Ale wiedząc jak destrukcyjne potrafią być chomiki i mając koty - nie zaryzykowałabym. Inna sprawa, że akwarium nie ma potrzeby nigdzie nosić, wystarczy przetrzeć ściereczką i jest czyste. To nie to co ze szczurzą klatką, że trzeba szorować.

Ebia - Czw Lis 13, 2014 21:15

Ninek, miałam chomiki głównie na trocinach i jednak 15 cm na całej kuwecie to za dużo :P No i jak wcześniej wspominałam - dla mnie trociny za mocno pylą, żeby pozwalać się chomikowi w nich tarzać
Przekonuje mnie piasek, przekonują mnie np. łatwo wymienne tunele z kory. Wysuszyć, wypalić w piekarniku i do klatki. Takie styl ostatnio mi się podoba - piaskowo - drewniany z nutką ocieplanej, polarkowej norki na chłodniejsze dni :)

Ninek - Pią Lis 21, 2014 13:55

Ebia, można kupić trociny, które nie pylą... Dopóki jest to możliwe zawsze będę za tym, żeby zwierzak miał możliwość robienia tego, co robi w naturze. Chomiki kopią nory i tyle.

Będzie chom. Dżungar tym razem. Już zaklepany, powinien dojechać w przyszły weekend (z Trójmiasta, przez Wawe aż do Wrocławia).
Na razie będzie musiał przebidować w klatce 64x44x34 aż nie znajdę jakiegoś fajnego akwarium w przystępnej cenie.

Ebia - Sob Lis 22, 2014 23:01

Ninek, każdy ma swoje czymś uzasadnione zdanie i bez sensu się przukupywać które jest mojsze a które Twojsze ;)

A nowego domownika gratuluję :)

Kos - Nie Lis 23, 2014 11:30

Ebia, piszę to z sympatycznym nastawieniem, widać, że chcesz dla zwierzaka dobrze :) , ale warunki mieszkaniowe zwierzaka średnio współgrają z "mojszą racją".

Chomiki w naturze kopią nory - fakt
Chomiki trzymane w niewoli powinny mieć zapewnione warunki możliwie najbliższe naturalnym - to też fakt

Wysoka ściółka jest dla mnie jednym z wymagań gatunku, tak samo jak dobra karma/świeża woda/zabawki. Jeśli nie mogłabym tego zapewnić moim skoczkom i chomikowi, zdecydowałabym się na inne zwierzaki.

Niektóre chomiczki rzeczywiście nie kopią, ale jest ich moim zdaniem mniejszość. I raczej pochodzą z nieciekawych źródeł.

Odnośnie alergii - tak jak Ninek pisała, są trociny niepylące, oprócz tego spróbowałabym ściółkowania lnem albo konopiami.

Ebia - Nie Lis 23, 2014 11:51

Kos, ja rozumiem, ze się martwisz. Jednak jestem dorosłą, biorącą 100% odpowiedzialność za swoje zwierzęta osobą i fakt, że nie lubię trocin ( a miałam na nich 11 chomików! i mój pogląd skądś się wziął) nie oznacza, że nie zapewnię zwierzęciu odpowiednich warunków. Trociny nie są absolutnie niezbędne i naprawdę znam wszelkie inne rodzaje ściółek. W końcu miałam szczura alergika
Devona - Nie Lis 23, 2014 12:39

Ebia, przecież nikt nie twierdzi, że trociny są niezbędne. Kos zwróciła tylko uwagę na grubość warstwy ściółki. 15 cm to wcale nie jest dużo.
Ebia - Nie Lis 23, 2014 14:52

Dziewczyny, nie mam 5 lat, mam duże doświadczenie w hodowli gryzoni, sporą wiedzę na ten temat i swój mózg. Powiedziałyście kilka razy to o czym wiem (a ja pisałam, że wychowałam 11 chomików w sposób o którym piszecie). I zdania o wypróbowaniu innego sposobu ściółkowania nie zmienię. Chyba, że zwierzęciu nie będzie to odpowiadało
nimka - Pon Lis 24, 2014 01:49

Jaką mają nazwę/markę te trociny niepylące? Takie rzeczywiście niepylące, a nie niepylące jedynie z nazwy :mrgreen: Pytam właśnie dlatego, że ja nie ufam trocinom... Mój chomik ma na zwykłe [tzn. nie wiem jakie ja miałam, ale chyba zwykłe z marki Pinio] alergię (tzn. kicha sobie, nie że zrzuca sierść czy coś ;) ). Teraz jest na ściółce konopnej, takiej jak zrębki wędzarnicze tylko jeszcze lżejsza i delikatniejsza, ale nadal "drewniane paseczki" to są, i już właściwie nie kicha. Ile jej cm powinno być w klatce, żeby chomikowi odpowiadało? To dżungarek, jeśli to ma jakieś znaczenie (typu że syryjski jest 10x większy więc aby się zakopać potrzebuje więcej ściółki ;) ). Ale mam jednak wrażenie (wrażenie bo ja tego chomika rzadko mam szansę obserwować - zazwyczaj jak wychodzi poza domek to idzie do miski żreć, a nie kopać w ściółce), że on niespecjalnie kopie. On bardziej sobie ewentualnie nieco pogrzebie łapami w wierzchniej warstwie, zakopanego go chyba nie widziałam... Możliwe oczywiście że mało się przyglądałam ;)

Jak on miewał dużą warstwę trocin w klatce to wykopywał ją z miejsca gdzie miała być (pod półką taka nora z boczkami z plastiku) na środek klatki gdzie zasłaniał sobie nią domek i uniemożliwiał działanie kołowrotkowi :roll: Także ja nie wiem co on sobie myślał...

Ninek - Pon Lis 24, 2014 10:47

nimka, zakopywanie domku to standard :P Wszystkie moje chomiki to praktykowały. Na tym te ich nory polegają - mieszkają w nich więc głównie domek chcą zakopywać. Dlatego u mnie zawsze domek stał z daleka od kołowrotka, kółka stawiałam na półeczkach, żeby nie zostały zakopane.

Co do trocin to ja na razie nie doradzę bo wypadłam z obiegu. Obecnie zamówiłam jakieś Jaśkowe wióry czy coś podobnego. Zobaczymy jakie będą.

Kos - Pon Lis 24, 2014 12:57

Jaśkowe są dość dobre, tylko drogie. Ja kupuję zawsze paczki po 20-25 kg, trociny dla koni. Najmniej pyłu miał chyba profibed.
Ninek - Pon Lis 24, 2014 15:07

Jaśkowe są drogie, fakt. Jak dorobię się akwarium będę musiała coś bardziej ekonomicznego kupić, na razie do klatki i tak nie nasypie dużo bo kuweta ma tylko 8cm.
Ja wcześniej używałam Tierwohl ale są drobne i o ile w jednej paczce pyłu faktycznie nie było, tak w drugiej było go koszmarnie dużo :/

Kos - Pon Lis 24, 2014 19:45

Tierwohl to najgorszy syf ever. Pacniesz ręką w ściółkę i masz chmurkę pyłu.
nimka - Pon Lis 24, 2014 20:40

Ninek napisał/a:
Obecnie zamówiłam jakieś Jaśkowe wióry czy coś podobnego. Zobaczymy jakie będą.

Jaśkowie wióry widziałam dziś w małym sklepie w pasażu metra ratusz arsenał :)
(tak zaszłam przez ciekawość)
Wyglądają naprawdę nieźle - luźno zapakowane, a w torebce ani śladu pyłu....