Archiwum - Psiaki XVII
PALATINA - Nie Gru 22, 2013 10:51
Szura,
Tak, znajoma jako jedna z niewielu doskonale wie, o jakie cechy charakteru mi chodzi. Jak wygląda to coś, ten błysk ludzkiej inteligencji w psich oczach.
Kilku innych hodowców w ogóle nie miało pojęcia, o czym do nich mówię. Podejrzewam, że nie mieli takiego psa.
Też bym nie wiedzia, gdybym nie miała.
Nie mam czasu i pieniędzy, żeby jeździć po PL i poznawać psy.
Mam Czatę i muszę być gotowa ją uśpić, jak tylko się gorzej poczuje. Zostawiam ją w święta na 1,5 dnia tylko po to, żeby była w zasięgu całodobowej lecznicy.
Szura - Nie Gru 22, 2013 11:31
PALATINA, rozumiem, tylko... takiego psiaka naprawdę trudno znaleźć, więc chyba powinnaś zadać sobie pytanie, czy wolisz poczekać (nawet rok czy dwa) na TEN miot po rodzicach, którzy mają te cechy (pytanie, czy u 8 tyg szczeniaka da się to rozpoznać już?), czy też ważniejsze jest, żeby szczenię pojawiło się w miarę szybko, aby 'zmusić' do normalnego funkcjonowania i pomóc nie myśleć ciągle o stracie.
Sama nie wiem, co bym zrobiła na Twoim miejscu.
PALATINA - Nie Gru 22, 2013 12:28
Szura,
Nie mam pojęcia.
Jeśli bym wiedziała, że takie psy będą rozmnażane - tzn. w ciągu najbliższych kilku miesięcy jest planowane krycie, to bym poczekała. Jeśli wiedziałabym, na co czekam. Bo czekać, że może coś się pojawi, a może nie.. w tej sytuacji bym nie umiała.
Właśnie piszę maile po kolei do wszystkich hodowli, jakie mi google podpowiada.
Pytam o mądre psy, myślące, kombinujące.. czy mają lub czy znają takie.
Zobaczymy, czy mi ktoś coś odpisze.
W Mościcach była taka suczka 2 lata temu. Została im, ale już jest za duża, żeby oddać. Już ja pokochali za bardzo, choć jej charakter u nich jest niedoceniany.
Czekam na odp., kiedy planują jej krycie.
P.S.
Wysłałam już 11 maili i jestem zmęczona, bo każdego piszę od nowa, a nie kopiuj wklej.
Szura - Nie Gru 22, 2013 12:52
Trzymam kciuki, żeby się wszystko ułożyło jak najlepiej.
Nakasha - Nie Gru 22, 2013 13:48
lepakkomies, jest sporo dobrych artykułów na ten temat w Internecie, wystarczy sobie poczytać.
Ale takie bardziej szczegółowe, z podaniem źródła, badań i dokładnych danych. Bo np. nietrzymanie moczu po kastracji u suki okazuje się być silnie związane z rasą, a nie tylko z samym zabiegiem. Tak samo "wzrost ryzyka złośliwego nowotworu kości" w starym wieku okazuje się być i tak na poziomie 0,8 % - 2 %. Trzeba bardzo ostrożnie i uważnie czytać info o kastracji.
Cytat: | upośledzeniu ulega zdolność uczenia się |
To raczej też mit. Kastrowane zwierzęta normalnie startują w zawodach np. na posłuszeństwo, agility, zdają egzaminy związkowe, itp.
Nakasha - Nie Gru 22, 2013 13:49
Np.
http://www.vetpol.org.pl/...a_kastracja.pdf
rudziak - Nie Gru 22, 2013 14:37
Lavi napisał/a: | Spytałam o cenę tych szczeniaków w rosyjskiej hodowli... 2tys euro |
Niektórzy hodowcy zgadzają się na sprzedaż szczeniaków na raty. Podpytaj czy nie ma takiej możliwości.
jokada - Nie Gru 22, 2013 15:33
he he
mmarcioszka - Nie Gru 22, 2013 15:51
jokada, gdyby nie to, że nie mam drapaka sądziłabym, że to mój Czarek
klauduska - Nie Gru 22, 2013 17:02
rudziak napisał/a: | Niektórzy hodowcy zgadzają się na sprzedaż szczeniaków na raty. |
Raty w zagranicznej hodowli Chyba żartujesz sobie teraz..
PALATINA - Nie Gru 22, 2013 17:03
Moja koleżanka sprzedała na raty za granicę, więc różnie bywa.
klauduska - Nie Gru 22, 2013 17:40
W życiu bym się nie odważyła. Znam mnóstwo historii od hodowców, którzy sprzedali na raty zwierzaka w PL i nie mogli ściągnąć kolejnych rat "bo ciągle cośtam". A co dopiero z zagranicy...
Nakasha - Nie Gru 22, 2013 19:26
jokada, cudowne!!
Ja kupiłam Shirę na raty. Napisałam do hodowcy dopiero szukając psa (collie, nie aussie ), a on mi napisał, że ma suczkę blue merle, tylko aussie, no i ma 3 miesiące... ale ma taki charakter jaki ja chcę. Więc szybko poczytałam o aussie (już wcześniej je widziałam, ale jakoś nie myślałam o nich), skonsultowałam z TŻ i zarezerwowaliśmy... ale nie mieliśmy tyle gotówki "na szybko", więc większość wpłaciliśmy, a reszta była na raty.
Lama - Nie Gru 22, 2013 20:53
Mój wymarzony rosyjski szczeniak kosztuje 3 tysiące... dolarów.
Chyba zacznę marzyć o polskim szczeniaku.
wilczek777 - Nie Gru 22, 2013 22:14
Nakasha!
Pokazałam japro filmik z Twoją sunią na spacerze zimowym i motyw jak kot się ociera...
Otóż japro obślinił się na aussie "bo ta to ładniejsza niż te co widzieliśmy"...
Tjaaa czyli moje 100% TAK dla BC właśnie spada w dól na rzecz mniej porąbanych aussików.
|
|
|