To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XV

katasza - Pon Lut 18, 2013 23:06

I dlatego wlasnie chcialabym miec dwa psy :serducho: Takie bawiace sie ze soba futra...nie ma nic piekniejszego!

Frodo, nie wiem jakim cudem ale nagle dzisiaj okazalo sie ze nie zwraca uwagi na psy na spacerze :mrgreen: Tzn zwraca, ale da sie odwolac na lince i dzisiaj szly trzy psy, kazdy z innej naszej strony, wyciagnelam smaczki i klikera i pies przechodzil pol metra od nas a Frodo zero reakcji na psa. Ale jestem z niego dumna!

Wogole to strasznie fajny pies sie z niego zrobil. Nagle polubil przytulanie i sam przychodzi na mizianki, slucha sie, nie kradnie tak mocno ze stolu.
I ma strasznie smieszna ceche, nie wiem czy wszystkie psy tak maja, nie moglam nawiazac z nik kontaktu wzrokowego, wiec kupilam kliker i sie udalo. Tylko ze moj glupek polubil gapienie sie i mam na sobie jego wzrok przez wiekszosc dnia. Siada gdzies obok i sie GAPI. Swoimi wielkimi brazowymi slepiami :lol:

I jestem juz prawie pewna ze te jego klopoty z wyciszeniem sie, to ze biegal non stop i nie byl w stanie ulezec na miejscu przez 5 minut, wszystko go 'jaralo' to przez testosteron. Od jakiegos tygodnia wszystko minelo.

sachma - Pon Lut 18, 2013 23:23

katasza napisał/a:
nie wiem czy wszystkie psy tak maja

Moje oba tak mają... ruszę palcem i już ich wzrok jest na mnie skupiony - łażą za mną po domu, kładą się w strategicznych miejscach i się gapią.. a jak idę do WC to się gapią na drzwi od łazienki... przywykłam ;)

katasza - Wto Lut 19, 2013 02:41

Aaa mialam spytac. Mozecie polecic jakis artykul/ksiazke o klikaniu? Taka dla poczatkujacych w ktorej byloby wszystko w pigulce.
Szura - Wto Lut 19, 2013 10:05

katasza, może 'najpierw wytresuj kurczaka'? :)
Sysa - Wto Lut 19, 2013 10:17

Karen Pryor "Kliker - skuteczne szkolenie psa"
PALATINA - Wto Lut 19, 2013 10:56

sachma napisał/a:
Moje oba tak mają... ruszę palcem i już ich wzrok jest na mnie skupiony - łażą za mną po domu, kładą się w strategicznych miejscach i się gapią..

Moje nie mają.
Śpią sobie w kącie i nie narzucają się, dopóki ich nie zawołam albo nie zacznę czegoś jeść.
Wtedy z daleka bacznie mnie obserwują, bo może coś im zostawię (mój mąż im zostawia brzegi pizzy i stąd im się ten nawyk wziął. Ja im nic nie daję).
Czata zaczyna mi się narzucać tylko, gdy poświęcam za dużo uwagi innemu zwierzęciu (np. kotu).
Natomiast jeśli Jagna nie śpi w kącie, tylko siedzi i się we mnie wpatruje, to znaczy, że zbliża się 18, a pies nie został jeszcze nakarmiony. :]

edit.

Zadam głupie pytanie... :oops:
Po co do Flexi dodają taki pasek z dwoma kółkami?
Co się z tym robi? To ma być dodatkowe zabezpieczenie poza obrożą (tak na obrazkach wygląda)? Pierwszą Flexi kupiłam wiele lat temu. Teraz drugą (dla kota).. i uświadomiłam sobie, że cały czas nie wiem, po co jest ten paseczek.

Ninek - Wto Lut 19, 2013 12:15

PALATINA, a nie do zapięcia na ręke? ;) Przypinasz tym flexi do dłoni, żeby nie wypadła. Ja non stop rzucałam swoją, aż sie zepsuła po 2 latach :lol: Oczywiście ja tylko zgaduje, bo nie wiem do czego to - tak mi przyszło na myśl.

Właśnie chciałam napisać, że moje psy sie nie gapią cały czas, tylko grzecznie śpią na swoim miejscu. I stanęłam Foxjuszowi na łape, bo jednak nie był na legowisku, tylko pod biurkiem :lol:
Ale jemu takie straszne pilnowanie już minęło. Chodził za nami non stop przez prawie rok, później stopniowo odpuszczał. Teraz coraz częściej po prostu śpi na legowisku i wstaje tylko jak zobaczy kogoś, kogo dawno (godzine xD ) nie widział, choć ten ktoś był w domu.

PALATINA - Wto Lut 19, 2013 12:20

Ninek,
Ale jak to do ręki przypiąć?
Nie umiem sobie wyobrazić. Przecież karabińczyk jest przy psie, a ten pasek sam w sobie nie ma zapięcia?

Ninek - Wto Lut 19, 2013 12:21

PALATINA, to o innym pasku mówimy ;) Ja miałam taki z 'pstryczkiem', można go było spiąć w kółko.
PALATINA - Wto Lut 19, 2013 12:24

Ja mam taki z dwoma kółkami na końcach, bez zapięcia.
Nakasha - Wto Lut 19, 2013 12:31

Rysunki wskazują, że ten pasek ma iść zamiast obroży. Ale lepiej by było, gdyby dali coś na rękę, moja flexi jest olbrzymia i ledwo mi się mieści w dłoni i parę razy już ją upuściłam. Więc będę kombinować, żeby sobie ją jakoś do nadgarstka przypiąć.
PALATINA - Wto Lut 19, 2013 12:35

Nakasha napisał/a:
Rysunki wskazują, że ten pasek ma iść zamiast obroży.

Tak mi się właśnie wydawało.
Nie tyle zamiast (nie jest regulowany, żeby dopasować do psa), co wg rysunków idzie razem z obrożą - może jakby obroża miała się zerwać/odpiąć, to by było drugie zabezpieczenie?
Ale osobiście nigdy tego nie używałam. Też bym wolała pasek do umocowania do ręki.
Mi jest niewygodnie chodzić z Flexi. Dlatego tej psiej praktycznie nie używam (tylko jak do lasu idziemy).
Na Flexi chodzę z kotem.

yes - Wto Lut 19, 2013 13:27

:) Dog Orient się odbyl, a jakże :lol: polecam wszystkim. psy wyhasane, ja z zakwasami, było bosko. pyszna gorąca grzybowa (bez mięsa) i fantastyczna atmosfera. obie ze Scorpio wygrałyśmy książki :jupi: psiaki były przeróżne, pogoda dopisala. nastepna taka impreza obowiązkowa :D
Bel - Wto Lut 19, 2013 13:51

http://www.topshop.pl/dom...y_patch_fb.html hmm to nawet nie głupie.
anyk1 - Wto Lut 19, 2013 15:26

Mam to do sprzedania u nas sie nie sprawdziło. Moja Maltanka woli matki