To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

panifowl - Czw Sty 16, 2014 07:53

Właśnie się zastanawiałam, że to może rexo-velveteen jest. Cóż, zobaczymy co z tego wyrośnie, bo na razie jest długości mojego kciuka i ciężko cokolwiek zobaczyć u niej :wink:
Pyl - Czw Sty 16, 2014 09:03

Off-Topic:
panifowl napisał/a:
Ona ma 5 tygodni i jeden dzień
Ona zdecydowanie nie wygląda na 5 tygodni. Ile ona waży?
Wygląda na malucha, który powinien być jeszcze z matką i rodzeństwem. Nie wiem skąd ją masz i jakie jest jej pochodzenie, ale powinna być teraz dokarmiana (nie dużo, bo zagłodzona nie jest, ale odpowiednio, żeby prawidłowo się rozwijała) i koniecznie mieć towarzystwo w podobnym wieku.

smeg - Czw Sty 16, 2014 09:14

To samo chciałam napisać, na pewno nie ma 5 tygodni, a jeśli już, to jest niedożywiona albo wykarmiona przez niedożywioną matkę.
panifowl - Czw Sty 16, 2014 09:19

Serio? Kurde, to tak jest jak się bierze szczuraska od "obcych" :/ wszystkie moje pozostałe dziewczyny odbierałam jak miały parę miesięcy, więc to mój pierwszy maluszek. No i jak tu ufać poprzedniemu właścicielowi? Eh. Zupełnie nie potrafię oceniać wieku zwierzaków czy ludzi, to mój problem.
Pyl - Czw Sty 16, 2014 12:15

Off-Topic:
panifowl, nie przejmuj się tylko poczytaj o odżywianiu malucha - potrzebuje nieco więcej białka - np. jajko, sinlac (ale ostrożnie z nabiałem - nie dawaj krowiego mleka).

panifowl - Czw Sty 16, 2014 12:35

Off-Topic:
oczywiście, dzięki za radę. Cóż, człowiek uczy się całe życie c:

Cegriiz - Czw Sty 16, 2014 15:46

Off-Topic:
panifowl, polecam zawsze niedożywionym maluchom podawać kaszki dla dzieci i dodawać do niej kroplę witamin, np. Vibomil. Bardzo ładnie rosną :)

kasia75 - Nie Lut 02, 2014 13:16

Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć, jak to się stało, że około miesięczny szczurek, podobno rex, najpierw prawie wyłysiał na grzbiecie, a teraz ta nowa, jasna sierść tak jakby mu rośnie od nowa ? :)
Cegriiz - Nie Lut 02, 2014 13:31

kasia75, może być double rexem, który okresowo łysieje. Jeśli za jakiś czas futerko odrośnie i znowu zacznie łysieć, to będzie potwierdzenie. Jeśli tylko ten jeden raz wyłysieje znaczy, że jest tzw. sheepratem - szczur, który łysieje tylko raz w życiu.
kasia75 - Nie Lut 02, 2014 13:33

W przeciągu kilku dni zauważyłam znaczny przyrost i zagętnienie tego meszku , więc może po prostu zmienia kolor? Ciekawa jestem, czy pyszczek i pupa też staną się jaśniejsze :wink: dziękuję za odpowiedź :)
Cegriiz - Nie Lut 02, 2014 13:35

kasia75, zmienianie koloru nie wiąże się z łysieniem ;)

Zmienia kolor, bo jest odmiany husky - z wiekiem szczur robi się coraz bardziej biały. A że trafił Ci się albo sheeprat albo DR, tak można pomyśleć :)

Szczurówka - Nie Mar 30, 2014 20:42

Może mi ktoś powiedzieć jakiej odmiany jest ten szczur?

Wygląda mi trochę jak przybrudzony husky ale uszy też ma trochę jak dumbo

Pytam bo pierwszy raz z takim umaszczeniem się spotykam.

FaerielDeVille - Nie Mar 30, 2014 21:24

Mi tam te uszy wyglądają mimo wszystko na standard. I z husky raczej ten szczur nie ma nic wspólnego.
Cegriiz - Nie Mar 30, 2014 21:30

Dla mnie uszy też są standardowe. Ale kolor to już ktoś obeznany musi powiedzieć. Mam swój typ, ale pewno się mylę ;)
mmarcioszka - Nie Mar 30, 2014 21:54

Możliwe, że jestem już całkiem ślepa, ale według mnie to nic niezwykłego: standard, standard, american blue, self/irish/berkshire w zależności od tego, jaki ma brzuch ;)