To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

zuuzuushii - Sob Sie 20, 2011 12:11

czym różni się chipsi ultra od chipsi mais? Używałam do tej pory mais do kuwet narożnych ale zastanawia mnie też ta druga, jest troszkę tańsza.
fen - Sob Sie 20, 2011 14:54

Ja kupiłam teraz Pinio ale nie do końca jestem zadowolona. Bo te pałeczki są takie wielkie.
Poprzednio miałam żwirek eko z allegro i był lepszy.
Wiecie gdzie w zoologu dostanę mniejszy żwirek a nie takie wielkie pały? :D

pszczoła - Sob Sie 20, 2011 20:31

zuuzuushii, co do mais się nie mogę wypowiedzieć, ale Ultra używałam dłuższy czas. Ma drobne ziarna, nie śmierdzi nawet po 2 tygodniach (tylko raz je tak długo przetrzymałam 2 tygodnie na jednej ściółce i jedyne co capiło, to zasikane kupy :P ), wydaje mi się też, że nie pyli. Musiałam ją jednak zmienić, bo prawdopodobnie moje szczury mają na nią alergię, ale pewna na 100% nie jestem. W każdym razie mogę ją polecić a nawet odsprzedać 1 całą paczkę, która mi została i chyba już jej nie zużyję :P
fen - Sob Sie 20, 2011 22:49

Ooo może sama się skuszę na tą ultra. Poza internetem jest gdzieś do zdobycia?
szczurowata - Pon Sie 22, 2011 22:05

Uzywam zwirku drewnianego pino :P
fen - Pon Sie 22, 2011 22:06

szczurowata, od dawna? Ja go mam od paru dni i sama nie wiem... Dla mnie wydaje się za duży xD
Mao - Pon Sie 22, 2011 23:40

fen, ja długo używałam i zarówno mi, jak i moim szczurom odpowiadał ;) moim zdaniem wielkość pałeczek była ok :P
Paulina87 - Wto Sie 23, 2011 11:52

Jak moje dziewuchy są u mnie w Poznaniu to są na Pinio. Może nie jest to to samo co Cat's Best, ale też daje radę, i wielkość granulek moim zdaniem jest ok.
fen - Wto Sie 23, 2011 11:53

Ok to widocznie mam takie wrażenie po ostatnim drobnym żwirku : )
valhalla - Wto Sie 23, 2011 12:56

Mi z kolei Pinio po Timie Natur wydaje się jakieś takie... chude :P (Miałam resztkę i zużyłam do transporterka). Kwestia przyzwyczajenia.

Po dłuższym użytkowaniu muszę powtórzyć moją opinię - jestem zadowolona z Timy Natur. Wprawdzie w klatce bez kraty nad kuwetą szczury nieźle się potrafią wytarzać (ale w wolierze rzadziej niż w mniejszej klatce), poza tym jednak jest ok - dobrze chłonie, wciąga najgorsze smrody, w wolierze po tygodniu nic nie śmierdzi, a w mniejszej klatce sprzątam co 5 dni - jednak dzięki Timie zapach jest bardziej jak w stajni, więc mniej drażniący :)

Pająk - Pon Sie 29, 2011 16:06

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak objętościowo wychodzi Chipsi XXL?
Jak duży jest ten wór z trocinami?

Niestety okazuje się, że ściółka, której do tej pory używałam mnie uczuliła i szukam czegoś innego.

dudzia - Pon Sie 29, 2011 19:39

Pająk, jeżeli chodzi Ci o takie opakowanie http://www.zooplus.pl/sho...ny/chipsi/31109 to to 60 litrów czyli tyle co 4 zwykłe opakowania po 15 litrów. niestety starcza na krócej według mnie(wiecej się zużywa) bo jest mniej zbita od tych standardowych opakowań, dlatego też przestałam kupować bo cenowo mi się nie opłacało i polecam te standardowe wielkości (chociaż tu tez rożnie ze zbiciem wiec warto pomacać przed kupnem :) )
Pyl - Pon Sie 29, 2011 21:43

dudzia, myślę, że chodzi raczej o ściółkę bukową XXL. Postaram się cyknąć fotkę worka, bo mam jeszcze nienarusznny. Ale wstawie dopiero jutro, bo nie mam dziś ze sobą kompa.
Pająk - Wto Sie 30, 2011 00:14

Pyl napisał/a:
dudzia, myślę, że chodzi raczej o ściółkę bukową XXL. Postaram się cyknąć fotkę worka, bo mam jeszcze nienarusznny. Ale wstawie dopiero jutro, bo nie mam dziś ze sobą kompa.

Będę wdzięczna. Jeśli masz wór to prosiłabym tez o rozmiary nawet mocno zaokrąglone.

Do tej pory kupowałam ściółkę, której wielkość była określana w lirach, dlatego chciałabym sobie to jakoś móc porównać do 60l Timy natury.

I tak jak Pyl pisała, chodzi o Chipsi XXL bukową - http://www.zooplus.pl/sho...ium/rozne/30855

Devona - Wto Sie 30, 2011 00:20

zuuzuushii napisał/a:
czym różni się chipsi ultra od chipsi mais?
Chipsi Ultra wygląda jak Cat's Best Oko Plus (granulowany żwir drewniany, nieregularne drobne grudki), zresztą ten sam producent, a Chipsi Mais ma kształt bardziej kulisty i jest lżejsze. Użytkowo nie wiem, czym się różnią, bo Mais nigdy nie testowałam.