Archiwum - Chomiczki
Devona - Pon Lis 10, 2014 22:29
Ninek napisał/a: | Tylko klatka z poziomami mimo wszystko nie powinna zastępować minimalnego wymiaru jednego piętra, czyli 60x40. | Nie próbowałam sugerować niczego innego . Wydaje mi się, że prostu łatwiej "upchnąć" piętrową klatkę 60x40 niż płaską 100x70.
Ninek - Pon Lis 10, 2014 23:00
Devona, w sumie to się tego po Tobie nie spodziewałam ale nie każdy musiałby to dobrze zrozumieć
Nie powinnam wchodzić do tego tematu bo się coraz bardziej nakręcam na chomika...
Ebia - Pon Lis 10, 2014 23:34
Spokojnie dziewczyny. Szczurom krzywdy nie zrobiłam, to chomikowi też nie zrobię
Klateczki fajne, tylko drogie. Muszę coś tańszego wymyślić
Ninek - Wto Lis 11, 2014 10:57
Ebia, szukaj nieszczelnych akwariów Akwaryści sprzedają je za bezcen a wyglądają naprawdę pięknie jak się je fajnie urządzi.
Tuś - Wto Lis 11, 2014 12:04
Ninek napisał/a: | Ebia, szukaj nieszczelnych akwariów Akwaryści sprzedają je za bezcen a wyglądają naprawdę pięknie jak się je fajnie urządzi. |
otóż to sama dałam 40zł za akwa 120x40x40.
Ebia - Wto Lis 11, 2014 19:26
Akwarium musiałoby być wysokie, żeby móc dorobić piętro i być osiatkowane od góry. Na dużą podstawę (100x50) nie mogę sobie pozwolić
Najwyżej będę szukała chomiczka dostosowanego do moich warunków. Do stycznia coś wymyślę (np. drewniany stelaż i siatka - dorobiona góra do mojej kuwety 70x40 + dodatkowa półka na całości, z otworem w miejscu otwierania klatki)
Podstawa większa być nie może na chwilę obecną, więc trzeba kombinować z tym co jest
Ninek - Wto Lis 11, 2014 19:47
Ebia, w akwarium 50cm wysokości da się już zrobić półkę A to taki raczej standardowy wymiar, często spotykany.
Ja miałam chomiki w drewnianym terra własnoręcznie robionym (drewno plus pleksi), w zwykłej klatce, w klatce robionej z regału i w akwarium. Akwarium zdecydowanie najlepiej się spisywało
Ebia - Wto Lis 11, 2014 19:54
Ninek, ja miałam chomiki prawie wszystkie w akwariach (oprócz dwóch, które były w klatce 60x40 z półką, tzn. najpierw jeden później drugi, nie dwa na raz ), a chomików przewinęło się u nas 11. Do akwarium podchodzę z rezerwą, bo zawsze gorzej mi się je myło niż klatkę i często mi z niego uciekały (ale może to dlatego, że nie było zamykania od góry). Stąd pomysł ma dunę/przerobienie obecnej klatki po szczurach
Ninek - Wto Lis 11, 2014 22:52
Akwarium bez pokrywy aż się prosi o ucieczkę lokatora
Jak dla mnie klatka odpada jako pierwsza przez kuwetę. Moje chomiki miały koło 15-20cm trocin, w klatce by się nie zmieściły
Devona - Wto Lis 11, 2014 23:00
Można też zamontować klatkę (bez kuwety) na akwarium i zrobić świetne terrarium małym kosztem. Wystarczy dopasować rozmiary.
pituophis - Wto Lis 11, 2014 23:40
W wysokim w stosunku do długości i szerokości terrarium przy dnie jest słaba wymiana powietrza, a gryzoń chodzi w oparach moczu.
Devona - Śro Lis 12, 2014 12:10
Chyba, że nasypie się bardzo grubą warstwę trocin (i to takie "terrarium" mi chodziło, mniej więcej coś takiego).
Ninek - Śro Lis 12, 2014 12:16
Poza tym ile taki chomik sika? Wystarczy codziennie sprzątać kuwetkę z piaskiem i nie ma żadnego problemu.
Ebia - Czw Lis 13, 2014 00:00
Niby tak, ale dziewczyny, toż ja pisałam, że mam ograniczone warunki mieszkaniowe, tzn. się niewielką ilość miejsca i żyję na wynajmowanym + często się przemieszczam Nie da razy zrobić dla chomika większego pomieszczenia niż miały 3 szczury
Uważam, że podstawa 70x40 plus półka tej wielkości będzie dla chomika wystarczającym lokum i mam nadzieję, że znajdę kogoś wyadoptowującego, kto podzieli mój pogląd
15 cm trocin to według mnie za dużo, też ogranicza swobodne bieganie. Poza tym i tak chcę w kuwecie mieć piasek z opcją sianka/szmatek w domku
To terrarium które podlinkowała Devona bardzo mi się kiedyś podobało, ale ja jednak lubię mieć kontakt ze zwierzem i pchać palce przez pręty za każdym razem jak przechodzę obok klatki
Ninek - Czw Lis 13, 2014 07:56
Ebia napisał/a: |
15 cm trocin to według mnie za dużo, też ogranicza swobodne bieganie.
|
W jaki sposób ogranicza bieganie? Przecież chomik po tym normalnie pomyka, ja mały motorek.
Chomiki to zwierzęta mieszkające w norach i jeśli tylko mają możliwość - kopią nory. Mniejsza ilość ściółki na to nie pozwala.
A klatka podlinkowana przez Devonę jest fajna Ja bym tylko się bała plastiku u chomika. Miałam dwie gigantki, które by się wygryzły z takiej klatki. Jedna musiała mieszkać w akwarium bo przez drewno też się przegryzała.
|
|
|