Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
Mangusta - Pon Cze 21, 2010 23:27
może być i cały dzień, musisz tylko znaleźć jakieś spore pudło z wysokimi ściankami a temperatura nie powinna być zbyt wysoka. Lampa UV nigdy przenigdy nie zapewni 100% tego co daje słońce i nie tylko ja, ale i kumpel hodowca żółwi potwierdza, że słońce bardzo często było najlepszym lekarstwem na krzywicę i postępujące choroby skórne.
Grucha - Nie Cze 27, 2010 12:28
hop hop
Mangusta, co tam u wężowych ?
Mangusta - Nie Cze 27, 2010 12:33
ano jaja panie, jaja...
a dokładnie siedem zdrowych jajec i jedno niezapłodnione. Niestety inkubator jest trochę na szybko robiony i wahania temperatury sięgają 0,5-0,7 stopnia, ale mam nadzieję że przez ten tydzień wytrzymają jakoś.
no i ze standardowych bardziej...
Chłopak Migoty idzie do wylinki
a tu i sama Migota
a jeśli kiedykolwiek zastanawialiście sie, jak wygląda śpiący wąż, to Pomidor wam to najlepiej wyjaśni:
Ninek - Pon Cze 28, 2010 20:49
Szukam względnie mało wymagającego zwierzaka dla siebie na 'po szczurach'. Mało wymagającego jeśli chodzi o codzienną opieke - w porównaniu ze szczurami (coby sie nie bawić w codzienne sprzątanie, kilkugodzinne wypuszczanie, itp)
Rozważam myszoskoczki albo... żółwia Od kilku dni karmie żółwia mojego kuzyna i jakoś tak coraz bardziej mi sie Tuptuś podoba
No i po to tu do Was przyszłam. Jakie akwaterrarium jest odpowiednie dla dorosłego żółwia wodnego? (mam wrażenie, że Tuptusiowi troche ciasno...) Na razie jestem totalnie zielona w informacjach, a to dość istotne na początek (żeby wiedzieć, czy w ogóle miałabym gdzie to postawić).
Grucha - Pon Cze 28, 2010 21:46
Zapraszam na www.terrarium.com.pl , dowiesz się tam dużo na temat egzotycznych zwierząt, nie tylko żółwi ;p
Ninek - Pon Cze 28, 2010 21:52
Tam to ja najpierw musze sie 'wsiąknąć'. Koszmarnie nie lubie tego forum i podejścia wielu osób, więc troche to potrwa...
Na początek chodzi mi wyłącznie o te wymiary, żeby wiedzieć czy w ogóle jest sens czytania (miejsce mam zdecydowanie ograniczone).
Mangusta - Pon Cze 28, 2010 23:45
Ninek, wkręcanie się w żółwia na początek to potworny błąd. 90% żółwi na rynku obecnie w ogóle nie nadaje się do trzymania w domu, bardzo łatwo jest je zaniedbać a do tego trzeba uważać, by ktoś nas nie wrobił w zwierzę które jest zwyczajnie nielegalne. Jeśli chodzi o przykładowe akwarium dla żółwia wodnego, to my mamy obecnie dla JEDNEGO żółwia akwarium 300L (120x50x50cm) i ono jest i tak na styk. poza tym mamy też drogi filtr kubełkowy, który już nie domaga i trzeba zbierać na kolejny. Lądowe potrzebują terrarium o mniej-więcej podobnych docelowo wymiarach, dodatkowo dieta przysparza wiele problemów, nie mówiąc już o rejestracji.
Jeśli koniecznie byś chciała żółwia, to raczej radziłabym szukać mniej popularnych gatunków w czeskich hodowlach, ale to się niestety już trzeba mniej-więcej znać. Jest niesamowita różnica i w wielkości i w poziomie kontaktu z człowiekiem, bo czerwonolice i tym podobne są zwyczajnie nieprzyjemne, a chinemysy czy w ogóle bliscy kuzyni naszego błotniaka to jest po prostu szał. to co wyrabia nasz chinol to się w głowie nie mieści, tak pozytywnie popieprzonego zwierzaka ze świeczką szukać.
Na początek polecam wszelkiego rodzaju gekony, lamparcie, płaczki, kanaryjskie, tureckie, domowe, syjamskie itp. są o wiele prostsze w utrzymaniu a terrarium dla nich nie ciągnie specjalnie wiele prądu ani nie ma bardzo dużych wymiarów, dla dorosłego lamparta moim zdaniem 60x40x40 dobrze urządzone jest akurat.
Ninek - Wto Cze 29, 2010 09:07
O mamo Widząc jak mieszka żółw kuzyna (nie mam pojęcia co to dokładnie jest. Kupili jakieś 10 lat temu jako maluszka a teraz sie zrobił wieeeelki), byłam przekonana, że to takie mało wymagające, łatwe w utrzymaniu zwierze Pamiętam, że jak go kupowali to naprawdę mocno sie interesowali, ale wtedy pewnie poziom wiedzy był duuużo niższy, a od tamtej pory nie interesowali sie wcale...
No i nic, trzeba szukać nadal, bo mały zwierzak w domu być musi...
Mangusta - Wto Cze 29, 2010 10:43
Ninek napisał/a: | że to takie mało wymagające, łatwe w utrzymaniu zwierze | one nie są mało wymagające, większość ludzi po prostu źle się nimi zajmuje. Takie błędne przekonanie doprowadziło do tego, że czerwonolice można znaleźć w każdym stawie czy rzece, bo ludzie sobie nie radzą z utrzymaniem.
tak wygląda akwarium z mieszkańcem u nas w domu i to jest i tak tylko wersja podstawowa. Brakuje lampy grzejnej i UVki, ale z rana jest tam słońce więc żółw sobie odrabia przynajmniej naturalnie. dodatkowo będzie filtr podżwirowy i hydroponiczny, bo żółwie mają ogromny przemiał i potwornie szybką przemianę materii.
edyta: dla zobrazowania: akwa kosztowało nas po znajomości 320zł, filtr drugie tyle (i się psuje już!). Rama pod akwarium była robiona przez teścia, pod spodem jest płyta OSB: 78zł cała z wycięciem. Zdaje mi się że nie wydałam tyle kasy na żadnego innego gada w domu.
radis - Wto Cze 29, 2010 11:51
Ja polecam odnośnie żółwi lądowych forum http://forum.zolw.info/index.php
zalbi - Wto Cze 29, 2010 22:12
w temacie żółwi - do oddania jest stepowy kawaler wraz z całym wyposażeniem (myslę, że już za małe)
nie chce kto?
nic więcej nie wiem, gdyby ktoś był zainteresowany to dowiem się więcej.
Mangusta - Wto Cze 29, 2010 23:01
oczywiście bez papierów?
pamiętajcie by sporządzić przed oddaniem pismo o oddaniu żółwia bez korzyści pieniężnej, może to sporo pomóc.
zalbi - Śro Cze 30, 2010 21:44
pewnie bez papierów.
oddającemu zależy na tym, bo go oddac komus, kto ma pojęcie o zwierzętach i kto się nim zajmie.
nezu - Pią Lip 02, 2010 23:45
Zezolce Dimi.
radis - Sob Lip 03, 2010 15:09
Piękny gekon
|
|
|