Archiwum - Psiaki VIII
Ninek - Czw Maj 15, 2014 15:16
agata_jones, jak dla mnie norwegi to jedne z najgorszych szelek. Ten przedni pasek wypada idealnie na stawach mojego psa i krępuje mu ruchy. Jak patrzę na zdjęcia to większość psów w tych szelkach ma identycznie.
agata_jones - Czw Maj 15, 2014 18:10
Psy w tych szelkach trenują flyball, więc chyba jednak innym psom w niczym nie przeszkadzają. Najczęściej są podszyte w tym miejscu dlatego też nie drażnią psa ale widzę jednak,że Tobie jest ciężko dogodzić także już nic nie sugeruję
Ninek - Czw Maj 15, 2014 19:56
Mierzyłam trzy różne norwegi i w każdych było tak samo - pasek wypadał na stawach.
Mi się one wizualnie bardzo podobają (mocno je widać więc można poszaleć ) ale mają być wygodne a mój pies niezbyt chętnie w ogóle w tym chodził, o bieganiu nie wspominając.
agacia - Pią Maj 16, 2014 08:17
Ninek, nie jesteś sama Też nie podobają mi się norwegi na psie. Albo leżą na stawach albo za wysoko na szyi
Ninek - Pią Maj 16, 2014 14:39
agacia, ja ostatnio widzę jakiś mega szał na te szelki ale naprawdę, poza aspektem wizualnym, totalnie go nie rozumiem. Psie łapy kończą się bardzo wysoko a szelki powinno się mierzyć od środka klatki piersiowej - u większości psów wypadnie to właśnie na stawach przednich łap.
Pewnie wielu nie będzie to przeszkadzało, tak jak wiele nie pokazuje, że źle im w kolczatce. Ale nie wydaje mi się, żeby to było dobre, zwłaszcza przy pracy.
agacia - Pią Maj 16, 2014 14:56
Szał na te szelki powstał chyba wraz z nastaniem wielkiej ilości firm hand made
jokada - Pią Maj 16, 2014 15:35
Ninek, a do czego Ci te szelki potrzebne ? do jakiej psiej aktywności?
Ninek - Pią Maj 16, 2014 17:16
jokada, głównie do rekreacyjnego biegania z psem. Fox chodzi na smyczy fatalnie, widać, że to dla niego za wolno (a ja chodzę naprawdę szybko). Ale biega cudownie! Przy nodze, równo.
Fajnie jakby nadawały się również do ciągnięcia ale nie jest to konieczne - nie wiem kiedy się wezmę za dogtrekking a jak już to zrobię to będzie pretekst do kupienia nowych szelek
Chodzi głównie o to, żeby były maksymalnie wygodne.
Mamy guardy od taks ale dla Foxa są mało wygodne, głównie przez zapięcie, które go ciśnie.
Bel - Pią Maj 16, 2014 19:04
quagmire, przyjeżdżaj z Puszkiem częściej
limomanka - Pią Maj 16, 2014 19:23
Maszka dochodzi do siebie po zabiegu. Jednak był konieczny - dla 3 wetów rtg bezsprzecznie wskazało na problem ze stawami. Kochana mordka moja
jokada - Pią Maj 16, 2014 19:27
To raczej guardy, tylko kwestia dopasowania ...
Ninek - Pią Maj 16, 2014 20:21
jokada, no i właśnie z tym mam największy problem, bo jak dobrać na odległość? Najlepiej by było przymierzyć ale u mnie w zoologach prawie nic nie ma a jak jest to kosmicznie drogie i mało ładne.
jokada - Pią Maj 16, 2014 20:48
A rogzy? Mi sie nigdy w nich psy nie obtarły. I maja regulację na dolnym pasku.
wilczek777 - Pią Maj 16, 2014 21:37
limomanka kciukam za szybki powrót do zdrowia!
Nakasha - Pią Maj 16, 2014 21:43
My mamy guardy i norwegi i polecam guardy. Również mogą być ręcznie robione. I z regulacją, także dokładna miara co do 1 cm nie jest konieczna. Ja je kupowałam po prostu mierząc psy tak jak było pokazane na rysunku i wszystko jest ok.
|
|
|