To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

AngelsDream - Pon Lis 04, 2013 09:18

halszka77, dumbo wynika z osadzenia uszu, a nie ich kształtu.
verband - Czw Lis 14, 2013 23:19

Prosze o pomoc w okresleniu odmiany. Przez chwile myslalem ze to albinos, ale teraz juz nie jestem pewien... Zeby nie wrzucac tych samych zdjec do innego watku prosze tez o pomoc w okresleniu wieku szczurka (samiec, wazy okolo 300g, zwinny i ruchliwy, ale spi podejrzanie duzo). Szczurek pochodzi z rescue mission, stad brak jakichkolwiek informacji o nim.

FaerielDeVille - Czw Lis 14, 2013 23:31

Wygląda na jakiegoś beżowego husky.
limomanka - Pią Lis 15, 2013 12:01

Też bym obstawiała jakiś wyblakły beż (podobnie wyglądał mój deteciak Harnaś), raczej nie kaptur, a coś w klimacie husky. Wiek - do pół roku. Nadmierna ospałość może być wynikiem stresu, choroby (wskazana wizyta kontrolna u znającego się na gryzoniach weterynarza - sprawdź tu), a także braku szczurzego towarzysza (jeśli nie posiada, bo nic o tym nie napisałeś, a to bodaj najważniejsza potrzeba ogonów).
jancia - Nie Lis 17, 2013 18:18

Zastanawiam się nad odmianą Reksia.

Jest w kolorach takich biszkoptowo\rudawych?

To moje zdjęcia :

To zdjęcia Dori (od której adoptowałam Reksia)

Grzebałam trochę w necie i najbardziej kolorem przypomina mi chłopczyka nr. 4 na tej stronie

Irsa - Wto Lis 26, 2013 19:51

Powiedzcie mi,czy Perełka to husky? gdy jąwzięłam,była już taka,jak teraz,a miała wtedy 6 tygodni. Ponoć to haszczak,ale mam jeszcze dwie inne panny,tu fotka jednej z nich, Raili. Ich matka jest czarna z białym brzuszkiem,a one mają 5 miesięcy i powoli jaśnieją,czy to odmiana husky?
Na zdjęciu w klatce obok Perełki widać kawałek Raili.

[ Dodano: Wto Lis 26, 2013 19:52 ]
Zdjęcie Raili,bo widzę,że się nie wczytało.

smeg - Wto Lis 26, 2013 20:33

Tak, obie są husky ;) Mogą po prostu jaśnieć w różnym stopniu i tempie.
Gamabunta - Czw Gru 26, 2013 21:39

Jestem ciekawa czy moja teoria jest prawdziwa. Zastanawiam się, czy Puddi przypadkiem nie jest mieszanką po standardzie z dumbo, nie znam się, dlatego tylko spekuluję, jednak ma troszkę inne uszy, niż Fuki i Shiro.
Jak sądzicie?

pełny rozmiar

Możliwe, że wcale tak nie jest i plotę bzdury, ale jestem ciekawa. :P
Zdjęcie nie do końca to oddaję, ale jednak kiedy się ją mizia, to się tak rozpłaszcza, że wygląda jak mały niedźwiadek. :serducho:

limomanka - Czw Gru 26, 2013 21:58

A czy to nie jest tak, że uszy są albo dumbo (jest kilka rodzajów kształtu tych uszu) albo standardowe? Rodzaj uszu zależy po prostu od ich umiejscowienia - dumbo z boku głowy, standard u góry. Puddi jest na pewno standardem, ale może ten nieco inny kształt ma swoją nazwę tak jak odmiany uszu dumbo? Też jestem ciekawa.
Pyl - Czw Gru 26, 2013 22:05

Gamabunta, nie ma uszu "trochę dumbo" - jest albo standard albo dumbo.
Oczywiście szczur może pochodzić z rodziców dumbo i standard i może nieść jeden gen dumbo, ale nadal będzie wtedy standardowo uszny, tylko jego dzieci po skrzyżowaniu z dumbo mogą być dumbo. Aby szczur miał uszka dumbo musi mieć dwa geny odpowiedzialne za uszka dumbo (jeden od mamy jeden od taty).

Ale samych kształtów uszu jest multum. Są gdzieś nawet opisane jak oceniać uszy szczurów - jakie kształty są "lepsze" - oczywiście w kategoriach wystawowych, bo do kochania każde uszka są cudne :serducho: Jak znajdę ten wątek o uszach to podlinkuję.

Gamabunta - Czw Gru 26, 2013 22:12

Rozumiem. Po prostu chodzi mi o to, że widzę różnice między nimi i dlatego tak stwierdziłam. Dziękuję za odpowiedź :D
panifowl - Czw Sty 16, 2014 02:54

słuchajcie, powiedziano mi, że moja niunia to rex, ale mam wątpliwości. Porównywałam ją do internetowych rexów i coś mi nie wygląda (człowiek myśli, że się zna a tu proszę). Pytam z czystej ciekawości. Co myślicie? Z góry przepraszam za jakość zdjęć. (mam nadzieję, że je bez problemu widać...)
FaerielDeVille - Czw Sty 16, 2014 02:58

Jest jeszcze maleńka. Może po prostu zmienia sierść? :P
panifowl - Czw Sty 16, 2014 03:19

Ona ma 5 tygodni i jeden dzień a że po raz pierwszy mam takiego malucha (reszta dziewuch już była odchowana, gdy je odbierałam) to się zastanawiałam jak z tą sierścią. :wink: W takim razie poczekam aż jeszcze trochę podrośnie. W jakim wieku myślisz, że powinno już coś tam widać? :wink:
mmarcioszka - Czw Sty 16, 2014 06:00

panifowl, nie wygląda na standarda. Może być rex/teddyrex/velveteen albo "słabą" wersją któregoś z nich ;)