To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

EpKee - Śro Sie 03, 2011 11:14

Ostatnio zacząłem używać Chipsi Plus (Zielone Jabłuszko) i uważam, że są dobre, ale mogłyby być trochę większe. Oprócz rozmiaru to dobrze wchłaniają siuśki, zapach utrzymuje się długo, więc jest to plus dla otoczenia.
valhalla - Śro Sie 03, 2011 12:23

Ja zamiast wracać do Cat's Best, jednak postanowiłam wypróbować Timę Natur (słomkowy granulat). Ładnie pachnie, ogony nie mają alergii, jestem zadowolona :)
PanKajetan - Śro Sie 03, 2011 12:36

Używam zapachowych/ewentualnie zwykłych trocin z osiedlowego zoologa (firmy Zoo-kar, o ile jest to firma a nie przedsiębiorstwo produkujące 'przy okazji' trociny) i właściwie żaden z moich dotychczasowych, ani obecnych szczurków nie miał - a przynajmniej nie zdradzał objawów - problemów z płucami.
Z początku zapachowe trociny budziły we mnie obawy - bo przecież szczur ma dobry węch, a czy taka delikatna woń gumy do żucia (bo tak skojarzył mi się zapach trocin) nie będzie non stop drażnić wrażliwego noska szczurowatych? Sprzedawca jednak rozwiał moje wątpliwości, szczurki nie wyglądały na niezadowolone ze zmiany, za to zapach moczu - dotychczas obecny w pokoju już w kilka godzin po wymianie zwykłej ściółki - odszedł w zapomnienie.
Trudno powiedzieć, jak często je zmieniam, teoretycznie całkowita wymiana co tydzień, ale z racji pobudek estetycznych, wyrzucam oprócz tego co bardziej zanieczyszczoną garść ściółki (np kiedy zakopią w niej pozostałości warzyw, czy dziwnym trafem postanowią załatwiać się w jednym miejscu) i dosypuję świeżej.

pszczoła - Pią Sie 12, 2011 08:48

Czy ktoś z Poznaniaków ma i mógłby mi odsprzedać kilka kg tej ściółki XXL: http://www.zooplus.pl/sho...ium/rozne/30855

Chciałabym ją najpierw wypróbować, zanim kupię 15kg :)

L. - Pią Sie 12, 2011 10:01

a ja z pinio już totalnie przeszłam na chipsi mais.
pal go licho, że droższa ale też wydajniejsza. jedno opakowanie starczało mi przy 7 szczurach i zmianie raz na tydzień na 2 miesiące - wiec wychodzi w perspektywie taniej niz pinio.
a zaczęło się od kupowania jej pod mioty, bo jest delikatniejsza. a potem na starość Lizaka i El, bo miały pod koniec zycie nabyta wade przegrody nosowej i rzęziły jak stare konie, a na chipsi tylko czasami zdarzało się głośniej chrypnąć czy kichnąć. to świadczy samo za siebie.
i nie zależnie od tego ile siuśków czy kup zachowuje te samą strukture.

Oli - Pią Sie 12, 2011 11:37

pszczółka napisał/a:
Chciałabym ją najpierw wypróbować, zanim kupię 15kg :)
30 litrów ;) w zooplusie można kupować tylko podwójne ilości tej ściółki. ja ją bardzo polecam, jest świetna i u mnie się rewelacyjnie sprawdza. :)
pszczoła - Pią Sie 12, 2011 11:53

właśnie zauważyłam, że trzeba 2 paczki zamówić :| ehh, nie mam gdzie trzymać 30kg ściółki...
L. - Pią Sie 12, 2011 12:36

pszczółka, w piwnicy ;p?
furburger - Pią Sie 12, 2011 13:11

też chciałam zamówić ale również nie mam gdzie tego trzymać a w mojej piwnicy inne szczury by się tym zajęły jak zresztą wszystkim innym co tam mam :)
fen - Pią Sie 12, 2011 13:29

To może zamówcie i podzielcie się na pół po prostu? :D
Ja planuję zamawiać ze znajomymi i się dzielić i to chyba całkiem dobry pomysł xD

quagmire - Pią Sie 12, 2011 13:31

W niemieckim czy słowackim zooplusie można zamawiać pojedynczo (ale nie zawsze mają).
Chociaż ja teraz miałam problem z dostawą, ale to ze strony GLS. Przesyłka za darmo powyżej 49 euro. Poniżej koszt przesyłki, to 4,90 euro.

Nashi - Pią Sie 12, 2011 13:35

Dziewczyny chyba jednak dość daleko od siebie mieszkają. ;)
Też zastanawiałam się nad tą ściółką, przynajmniej do jednej klatki (tymczasówki), ale dysponuję jeszcze niemałą ilością żwirku... Muszę nad tym pomyśleć.
A gdzie jest zaznaczone, że trzeba zamówić 2 opakowania?

quagmire - Pią Sie 12, 2011 13:46

Nashi, nie możesz wpisać ilości, rozwija się lista 2, 4 itd.
Mówię raczej przy okazji, bo np ktoś może sobie uzbierać inne rzeczy do zamówienia. Niekiedy bywają taniej niż w polskim zooplusie. Ściółka bukowa w niemieckim jest tańsza niż u nas.
Konto polskie działa również na niemieckim.

pszczoła - Pią Sie 12, 2011 13:56

Nie mam piwnicy :P Mieszkam w akademiku. Może faktycznie na niemieckim poszukam, tylko że u mnie kiepsko z językiem :P
quagmire - Pią Sie 12, 2011 14:07

pszczółka, tylko nie zawsze mają. Wpisz Chipsi w wyszukiwarkę i tyle :)