To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Myszki

Oli - Śro Lip 20, 2011 23:13

Layla, stadność polega na życiu w stadzie ;) na wolności są to stada mieszane i przypuszczam, że to miała na myśli Mangusta. z tego co wiem to samce myszy się nie dogadają, chyba że są to bracia, ale to też różnie bywa, samice się dogadują bez problemu, ale nie wiem jak jest np. z badylarkami.
Mangusta - Śro Lip 20, 2011 23:16

miałam myszy w naprawdę dużym stadzie (ok. 30 sztuk), samce razem, nie biły się nigdy. Znajomy trzyma myszy w stadach mieszanych i nigdy nie było problemów z agresją samczą, samice za to potrafiły być agresywne względem nich. Ale to wszystko była rodzina, chyba ze 3 pokolenia wspólnie, więc nie było czegoś takiego jak łączenie. Dogadywały się tak genialnie, że w życiu bym nie pomyślała, że zdolne są do aż takich zachowań stadnych, m.in. ustawiły sobie zmiany co do odchowywania młodych i każda samica oraz każdy samiec musiał trochę posiedzieć w gnieździe i poopiekować się oseskami. Żadnego zagryzania, żadnej agresji.
furburger - Śro Lip 20, 2011 23:20

Layla, wiem że dzieci z tego są ;P piszę to co słyszałam ja za gówniarza miałam myszy i samce mi się nie gryzły ani nic :roll:
pituophis - Śro Lip 20, 2011 23:22

Bardzo dużo zależy od linii - ja miałem jedną z zupełnie nieagresywnymi względem siebie samcami. Generalnie dwa dobrze tolerujące się samce w grupie samic to wyjątek, nie reguła.
Oli - Śro Lip 20, 2011 23:24

Mangusta napisał/a:
Żadnego zagryzania, żadnej agresji.
to jest kwestia odpowiednio dużej przestrzeni życiowej na ogół i spokoju jaki zapewnia się zwierzakom
pituophis - Śro Lip 20, 2011 23:24

http://www.terrarium.com....1591307#1591307
zuuzuushii - Śro Lip 20, 2011 23:37

A jak to jest z akacjówkami? Bliżej im do myszy czy szczurów? (niby to szczur akacjowy) ale jak szukałam jakiś informacji o nich to prędzej na myszowatych stronach....
Da się je u nas kupić?

Sysa - Czw Lip 21, 2011 00:20

Oli napisał/a:
Mangusta napisał/a:
Żadnego zagryzania, żadnej agresji.
to jest kwestia odpowiednio dużej przestrzeni życiowej na ogół i spokoju jaki zapewnia się zwierzakom

Też tak sądzę. Miałam 3 braci, najpierw w tej małej klatce Mimi. Żyli w niej w zgodzie jakiś czas, potem zaczęły się bójki, które ustały po zmianie klatki na większą.

pituophis - Śro Lip 27, 2011 18:07

Akacjówki są stadne - żyją w rodzinach nuklearnych, ale przy zbyt dużej liczebności część potomstwa może być odpędzana.

Ja miałem, nie wiem czy obecnie ma je ktokolwiek.

Bernadeta - Śro Lip 27, 2011 20:02

A może ktoś wie ile kosztuje akacjówka ?
sheila. - Pią Sie 05, 2011 18:05

MUSICIE MI POMÓC! .
dzisiaj znalazłam myszkę w stajni , jest malutka nie ma otwartych oczu .
jak daje na palec mleko (rozcieńczone z wodą) to nie chce pić .
wzięłam ją bo leżała na schodach a obok niej martwe myszki .
nie wiem co robić, chciałabym ją jakoś uratować..
ma ktoś jakieś pomysły ?

Journey - Pią Sie 05, 2011 18:25

Sheila, niestety nie pomogę... wczoraj straciliśmy myszkę, również znalezioną - w naszej łazience... była bardzo maleńka...

Dwa dni było ok. Jadła i piła. W nocy zmarła, nie wiemy dlaczego :( Gdy ją znaleźliśmy chcieliśmy wypuścić ją na łące, ale nie chciała odejść. Była za młoda? A może osłabiona? Nie wiemy... Może ktoś doświadczony w temacie myszek się wypowie?

To nornica?

Sysa - Pią Sie 05, 2011 18:39

Może kocie mleko z pipetki?
Vaco - Pią Sie 05, 2011 18:54

Journey, przypomina nornicę, ale może ktoś inny niech lepiej potwierdzi. W każdym razie jest cudowne i słodziutkie.
sheila., czasem małe zwierzątka trzeba zmusić do zjedzenia pokarmu, bo się boją/nie wiedzą o co nam chodzi. Ja musiałam otwierać delikatnie przez kilka dni pyszczek dla wróblątka, żeby załapało o co chodzi ;)
a i jak napisała Sysa, lepsze powinno być mleko dla kociąt. Z tego co wiem to dla większości zwierząt, nie powinno się dawać krowiego mleka.
Hmm... zastanawiałam się ostatnio nad myszkami lub ryjówkami azjatyckimi. Ale tego drugiego nie mogę nigdzie znaleźć :/ Na myszki najchętniej zapisałabym się na jakiś fajny miot rodowodowy, ale z tego co zrozumiałam na forum PMC to oni ogłaszają jak myszki się już urodzą i wtedy ludzie się "rzucają" na to co się trafiło :/ a ja bym się chciała zapisać na jakiś miot pod koniec roku/na początku przyszłego.

Bernadeta - Pią Sie 05, 2011 19:48

Vaco napisał/a:
Na myszki najchętniej zapisałabym się na jakiś fajny miot rodowodowy, ale z tego co zrozumiałam na forum PMC to oni ogłaszają jak myszki się już urodzą i wtedy ludzie się "rzucają" na to co się trafiło a ja bym się chciała zapisać na jakiś miot pod koniec roku/na początku przyszłego.

Hodowcy mają też konkretne długoterminowe plany letnie,jesienne itp,najlepiej przejrzyj dokładnie dział mioty na forum PMC ,tam są te tematy.
Jak interesuje ciebie konkretna rasa pytaj najlepiej bezpośrednio w danej hodowli.