Archiwum - Chomiczki
Ninek - Czw Paź 16, 2014 00:20
nimka, u każdego z moich chomików wystarczyło postawić kuwetę w odpowiednim miejscu. Ale jakie to odpowiednie to się okazuje dopiero jak chomik zacznie korzystać
Jeden był taki gigant, że musiał mieć centralnie obok domku - 'na śpiocha' wychodził z domku, nawet oczu nie otwierając, sikał i wracał spać. Zaczynałam od tego, że miał kuwetę w środku domku i dopiero wtedy zaczął korzystać, później przeniosłam przed domek i nawyk sikania do piasku został - chyba uznał, że jednak fajnie nie spać w szczochach. Te, które się u mnie urodziły (z niespodziankowej chomicy) załapały chyba od matki, że sika się do piasku.
Każdy kupę robił tam, gdzie spał, ale miały różne komory w gnieździe - w jednej czystej spały, w drugiej miały spiżarnio-sralnik. Wymogiem jest duża ilość siana, żeby miały z czego takie wielokomorowe gniazdo zrobić.
Ninek - Nie Lis 09, 2014 22:06
Ebia napisał/a: |
GMR czasem wraca.. silne, nawet teraz.. ale w tych chwilach planuję sobie kupić.. CHOMIKA!
|
Fajny chomik nie jest zły Chodzi mi po głowie wzięcie jakiegoś gnojka.
Szczurówka - Nie Lis 09, 2014 22:35
Off-Topic: | Ja uważam że chomiki są dla małych dzieci bo chomiki zawsze kojarzyły mi się z małymi dziećmi które je chcą a z resztą ja nie gustuje w małych gryzoniach typu chomik, mysz czy myszoskoczek, tylko wolę większe takie jak szczury, szynszyle czy króliki, bo można przytulić |
Ebia - Nie Lis 09, 2014 23:36
Off-Topic: | Szczurówka, na większe trzeba mieć miejsce. A mieszkając w wynajętym pokoju, niezbyt dużych rozmiarów, pracując po 12 - 14 godzin na dobę za pensję głodową, jeżdżąc non stop w prawo i w lewo pomagając najbliższej rodzinie, spędzając po 6 godzin dziennie w autobusie ( 3 w jedną stronę).. Wolę jednak chomika, mały transporterek i płaską dunę którą można postawić na szafie A dziecinna podobno trochę jestem. I infantylna, więc akurat |
Ninek, ja miałam chomika, który reagował na imie Notorycznie uciekała z klatki i ZAWSZE przychodziła na wołanie. Ale to był ewenement na skalę niezliczonej liczby chomików mieszkających w moim domu
nimka - Pon Lis 10, 2014 00:37
Ninek napisał/a: | Ebia napisał/a: |
GMR czasem wraca.. silne, nawet teraz.. ale w tych chwilach planuję sobie kupić.. CHOMIKA!
|
Fajny chomik nie jest zły Chodzi mi po głowie wzięcie jakiegoś gnojka. |
Off-Topic: | Popieram
Mój robi głównie za telewizor dla kotów, niespecjalnie przepada za integracją z człowiekiem - idealne zwierzę dla osób, których prawie nie ma w domu. A syryjki z drugiej strony wcale nie takie małe są (bo dżungarka to rzeczywiście się nie przytuli ale syryjek już odrobinę tego ciałka ma...). |
limomanka - Pon Lis 10, 2014 10:24
Przeniosłam posty z tematu KnAS. Ewentualną dyskusję o chomikach proszę kontynuować tutaj.
Ninek - Pon Lis 10, 2014 11:32
Szczurówka, z małymi dziećmi kojarzy mi się stwierdzenie, że jakieś zwierze jest dla małych dzieci
Dorośli potrafią dobrać zwierze odpowiednie dla siebie nie patrząc na to, że 'dzieci mają chomiki'.
Ja niestety teraz nie mam miejsca na lokum dla chomika (wymagająca jestem w tej kwestii i minimalne 60x40 nie wchodzi w grę) ale za jakiś czas o tym pomyśle. Brakuje mi zapachu siana, trocin i ziółek.
Ebia - Pon Lis 10, 2014 12:53
Mojego choma zamierzam trzymać na piasku z małą domieszką trocin/sianka. Tylko jakąś karmę muszę jeszcze ogarnąć.. No i pewnie zdecyduję się na adopcję dopiero gdzieś około stycznia
I zastanawiam się, czy duna 60x40 wystarczy. Nie mam możliwości na coś o wymiarach podstawy 100x50, jak życzą sobie przy niektórych adopcjach. No ale męczyć zwierza też bym nie chciała.. Chyba, że wrócę do szczurowej klatki, ale na jednego małego chomika chyba za wielka będzie (70x40x64)
Tuś - Pon Lis 10, 2014 13:51
Ebia napisał/a: | Mojego choma zamierzam trzymać na piasku z małą domieszką trocin/sianka. Tylko jakąś karmę muszę jeszcze ogarnąć.. No i pewnie zdecyduję się na adopcję dopiero gdzieś około stycznia
I zastanawiam się, czy duna 60x40 wystarczy. Nie mam możliwości na coś o wymiarach podstawy 100x50, jak życzą sobie przy niektórych adopcjach. No ale męczyć zwierza też bym nie chciała.. Chyba, że wrócę do szczurowej klatki, ale na jednego małego chomika chyba za wielka będzie (70x40x64) |
nie ma za dużych klatek jedynie można przyczepić się do wysokości. chomiki nie umieją dobrze się wspinać co może poskutkować upadkiem z dużej wysokości.
przy tak wysokiej klatce trzeba byłoby zrobić piętro na całość klatki.
ja mam dla swoich akwa 120x40cm oraz dunę 100x50cm i po włożeniu potrzebnego wyposażenia wcale tak dużo miejsca nie zostaje. do mniejszego lokum nigdy nie wsadziłabym zwierza.
Ninek - Pon Lis 10, 2014 15:37
Ebia, jeśli chcesz mniejszą klatkę to ja bym polecała jednak małego chomika. Akcesoria dla syryjka zajmują praktycznie całą przestrzeń 60x40 (duży kołowrotek, domek, pojemnik z piaskiem, miski) i chomik już nie ma się gdzie ruszyć. Mały chomik to i akcesoria mniejsze więc jest luźniej.
Ja chciałabym minimum 80x50 (40cm szerokości to dla mnie za mało i źle mi się to urządzało) a już ideałem by było 100x50.
A czemu głównie piasek? Tzn wiem, że za granicą wielu ludzi tak trzyma ale mi się to wydaje mało praktyczne ze względów higienicznych - moje chomiki sikały do piasku więc robiłyby mi po całej klatce i całość musiałaby być o wiele częściej sprzątana (a trociny wymieniałam najczęściej raz na miesiąc i to tylko dlatego, że mi głupio było, że tak długo są (a były idealnie czyste ).
Ebia - Pon Lis 10, 2014 18:25
Ninek, moje chomiki zawsze były na trocinach. Teraz chcę wypróbować piasek - z ciekawości
Jako dzieciak nie miałam akcesoriów poza domkami - samoróbkami i kołowrotkiem, więc nie miałam też miski z piaskiem, a mimo to chomiki robiły tylko w jeden róg (wszystkie jakie miałam). Liczę, że z piaskiem będzie podobnie i upatrzy sobie jeden konkretny kącik (oczywiście dla mojej wygody teraz dostanie kuwetkę). No i z jakości ogólnodostępnych trocin nie jestem zadowolona. Lubię grube, porządne, a zazwyczaj dostać można jakieś pylące nie-wiadomo-co
Devona - Pon Lis 10, 2014 18:26
Ebia, jest dużo ciekawych drewnianych klatek z kilkoma poziomami, wtedy podstawa może być mniejsza. Ostatnio widziałam taką w lokalnym zoologu w Niemczech, po prostu cudo, aż zachciało mi się chomika, ale nie mogę . Była nieco podobna do tej, wymiary podstawy zbliżone, tylko poziomy były bardziej "pełne".
Ebia - Pon Lis 10, 2014 18:38
Devona, wygląda obłędnie, jak mebel
A jak się ma taka drewniana klatka do zapachu? Nie nasiąka moczem?
Devona - Pon Lis 10, 2014 18:54
Ebia, nie wiem, ile chomików planujesz, ale jeden zdecydowanie nie powinien trwale "nasmrodzić". Tym bardziej, jeżeli zamierzasz wyznaczyć "toaletę". Wtedy nie powinien sikać nigdzie poza tym obszarem, a kupy natychmiast wysychają i naprawdę ich nie czuć. W porównaniu do doświadczeń ze szczurami, chomiki i ich klatki pachną fiołkami . Miałam drewniany domek, w którym Mikołaj (dżungar) spał, sikał w rogu i robił tam zapasy . Po tygodniu zapach był wyczuwalny (ale dopiero po wyjęciu z klatki). Regularnie myłam domek mleczkiem do armatury i wystarczyło .
Ninek - Pon Lis 10, 2014 21:51
Moje chomiki miały wszystkie 'meble' drewniane i nic nie zostało zasikane
W takiej piętrowej klatce wystarczy dać np. dwie dodatkowe kuwetki z piaskiem i nie powinno być problemu.
Tylko klatka z poziomami mimo wszystko nie powinna zastępować minimalnego wymiaru jednego piętra, czyli 60x40. To są zwierzęta typowo naziemne.
Na niemieckich forach są tak obłędne terraria dla chomików, że można paść z zachwytu
|
|
|