To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

nezu - Czw Cze 17, 2010 15:53

po tym co widzialam we wroclawskim zoo mam traume. ;p
wlasnie dlatego nie mam turkow. ;]
zbyt podobne.

Anonymous - Pią Cze 18, 2010 07:15

vanilla najładniejsza. :serducho:
Mangusta - Pią Cze 18, 2010 11:50

Kolejny filmik o egzotarium, tym razem w wydaniu Francuzów. Polecam! szczególnie by zobaczyć na jakim poziomie we Francji geografia stoi ;P

http://www.monjtquotidien...-des-chiens.php

nezu - Pią Cze 18, 2010 11:51

Mangusta, padlam i nie wstane. :rotfl:
Anonymous - Pią Cze 18, 2010 12:00

lajlowa gansta żaba!
Mangusta - Pią Cze 18, 2010 19:14

uwaga uwaga, przedstawiam wyjątkowe stworzonko w schronie:

jej historię można przeczytać tu -> http://www.dziennikwschod...CHELM/386011138

i z góry informuję, że jeśli właściciel się nie zgłosi to już dawno jest zarezerwowana chyba przez wszystkich krewnych i znajomych królika ;P

babyduck - Pią Cze 18, 2010 22:45

banaaaanyyyyy :mrgreen:
Layla - Sob Cze 19, 2010 12:19

agu napisał/a:
lajlowa gansta żaba!
faktycznie żabsko moje ulubione :serducho: Jak zwykle wygląda jak skrzyżowanie kupy ze starym tostem :serducho: :serducho:
falka - Sob Cze 19, 2010 15:52

banaaaanyyyyy :mrgreen: [2]
Mangusta - Nie Cze 20, 2010 16:13

zakoffana para w (prawie) pełnej okazałości. Pani na lewo, pan na prawo.

przy okazji, Migota ma 1,4m :shock: kiedy to jej urosło?

futrzasta - Nie Cze 20, 2010 22:16

zapytam Was, może ktoś się zna bo na TCP niemal zostałam przez pewnego pana zbiczowana za to że chciałam umieścić 2 gekonice lamparcie w terrarioum 60x30x40. To nie był mój wybór. mam swojego gekona w tym terra a że znajomym znudził się ich gekon i przestali go karmić przygarnęłam. i po kwarantannie chcę umieścić 2 gekoniki razem. no i w miarę możliwości czasowych postaram się urozmaicić terrarium ścianką, półkami itp. co o tym sądzicie? głównym tematem było to kiedy moge połaczyć już samiczki-ile czasu mam trzymać nową na kwarantannie. ale temat zszedł na zbyt małe terrarium...

jakies opinie?

Mangusta - Pon Cze 21, 2010 20:15

futrzasta, nie martw się, barany będą ryczeć że ciasnota ale tak naprawdę lampartom wcale tak dużo miejsca nie potrzeba. oni wszyscy są mocni w gębie na forum, a sami swoje zwierzęta w kartonowych pudełkach trzymają. daj im dużo kryjówek, ściankę i będzie ok, tylko bądź pewna że to są dwie samice, bo inna opcja raczej nie wchodzi w grę. samce się zagryzą, a samiec samicę zamęczy na wiosnę.

u nas w schronie wszystkie gekony są trzymane w terrariach 40x30x30, często po dwa, trzy osobniki i nikt z tego nie robi sensacji. w Berlinie zachodnim terrarium dla geków miało jakieś półtora metra na metr na dwa, a geki siedziały skulone pod jednym kamieniem.

futrzasta - Pon Cze 21, 2010 20:27

dzięki :) tak tak to 2 samiczki-wyseksowali mi na forum. jedna ciągle składa jajka (widocznie zapłodnili ją jacyś bracia u byłego hodowcy) po jakim czasie może przestać? skladała już chyba 4 razy.martwie się bo ma krzywicę a te jajka pewnie ją pogłębiają..
Mangusta - Pon Cze 21, 2010 22:28

duża jest różnica w wielkości między obiema? bo jeśli tak to musisz dobrze nową podtuczyć by tą różnicę jak najbardziej zmniejszyć, bo jednak dominacja u samic też często występuje. Jajka już powinna przestać składać, choć teraz jest koniec ich sezonu rozrodczego. Jeśli masz gdzieś w pobliżu jakąś UVkę, najlepiej leciutką 2% to możesz gekona trochę potrzymać pod nią, ale nie dłużej niż 5 min dziennie. Powinno to pomóc w przemianie materii i zahamować krzywicę.

edyta: albo jak będzie ciepło to wywal ją na balkon na cały dzień.

futrzasta - Pon Cze 21, 2010 23:21

własnie nie ma dużej różnicy, jesczze je z mierze jak wyciągne. ta starsza po prostu bardziej masywniejsza jest no i trochę zdziczała ale jestem na etapie oswajania i idzie coraz lepiej. no nie mam lampki. hmm w sumie mogę ją na chwilę wystawić na chama na słońce ale bez przesady nie na cały dzien ;) jak coś to ją w transporterze wyniose na chwil kilka tylko. dzięki za porady