To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIV

Bel - Wto Lis 27, 2012 00:19

rudziak napisał/a:
Podobno po sterylcje linieją o wiele mniej.
wg mnie to mit. Pestka lnieje tak samo jak lniała. I gubi więcej sierści niż Alpha :evil:
rudziak - Wto Lis 27, 2012 00:25

Bel napisał/a:
rudziak napisał/a:
Podobno po sterylcje linieją o wiele mniej.
wg mnie to mit. Pestka lnieje tak samo jak lniała. I gubi więcej sierści niż Alpha :evil:

Mnie babyduck mówiła, że Negra linieje mniej. Ja czekam do wiosny, żeby to sprawdzić bo suka niedawno była ciachnięta :P

Ja wielbię psy krótkowłose. Nawet nie przez linienie bo chyba jest równie upierdliwe jak długowłosych. Ale uwielbiam to, że jak wracam z psem po spacerze w deszczu to wystarczy przelecieć po niej ręcznikiem i jest czysta i sucha :D

Na swoje szczęście zakochałam się ostatnio w pewnym krótkowłosym bc i odetchnęłam z ulgą :lol: Do tej pory myślałam, że będę skazana na dłuższy włos bo krótkowłose mi się nie nigdy podobały a tu taka miła niespodzianka :mrgreen:

Bel - Wto Lis 27, 2012 00:33

rudziak, to już nie zależy od długości włosa ;) Alpha ma dłuższe- wraca z dworu i jest czysta a woda po niej spływa jak po kaczce. Pestka za to wygląda jak warchlak taplający się w błocie. Krótki włos dla mnie jest bardziej upierdliwy od długiego bo wczepia się w materiał i za cholerę tego oczyścić ;)
rudziak - Wto Lis 27, 2012 00:46

No właśnie od wielu osób słyszałam, że dłuższa sierść jest wygodniejsza niż krótsza (to wczepianie się to jakaś pomyłka stworzyciela :evil: ) ale jak patrzę na te mokre długowłose brzuchy na dworzu to się nie mogę przekonać. Chyba musiałabym pożyczyć na kilka dni jakiegoś długowłosego psa, żeby to sprawdzić :P
Bel - Wto Lis 27, 2012 00:47

rudziak, pożyczę Ci pierdolota. Sierść długa- z dworu wraca jak świniak brudna ale kompaktowe to to więc sru do wanny, opłukać, wymiętolić ręcznikiem i nówka sztuka nie śmigana :DD
rudziak - Wto Lis 27, 2012 00:52

Ale właśnie tu jeszcze trzeba wannę i opłukać a krótkiego to tylko przelecieć ręcznikiem i gotowe :P
Bel - Wto Lis 27, 2012 00:56

rudziak, wcale nie gotowe ;) brudu ręcznikiem nie wytrzesz ;) nawet jakby był łysy. To, że nie widać nie oznacza, że jest czysty :P
rudziak - Wto Lis 27, 2012 01:04

Bel napisał/a:
To, że nie widać nie oznacza, że jest czysty :P

na to argumentów już nie mam, co prawda to prawda :P

Kasik - Wto Lis 27, 2012 07:47

Ja wielbię długi włos. Miałam jamnika - po każdym spacerze jak było mokro, wsadzałam ją do wanny i z głowy. Włos z podłogi czasem wystarczyło tylko zamieść szczotką. Za to sierść jamnika krótkowłosego mojej babci była tak straszna, że wbijała się nie tylko w dywan, ale nawet w stopy :evil: A odkurzacz niewiele pomagał...
Szura - Wto Lis 27, 2012 08:44

Lalala, mam pudla i zero walającej się sierści. :mrgreen:
Oli - Wto Lis 27, 2012 08:59

Linienie zależy przede wszystkim od posiadania lub nie podszerstka. ;) Moja kastrowana suka linieje cały rok, bo ma gruby podszerstek.
Sorgen - Wto Lis 27, 2012 09:40

Ja się przekonuję do długowłosych psów dzięki właśnie suce owczarka szkockiego u mojej kumpeli. Mam w domu sukę z krótkim włosem bez podszerstka i to jest dramat bo te szpileczki są wbite we wszystko łącznie z moimi stopami. Dodatkowo żadna szczotka takich kłaków z psa nie ściąga. Ja Deltę "czeszę" lateksową zwykłą rękawiczką, najwięcej szpileczek się przykleja wtedy. Klucha z kolei ma mega podszerstek i codziennie tony kłaków latają :/ A kumpela twierdzi że się u niej sprawdza jedna teoria. Jak masz psa długowłosego to albo czeszesz i masz większość kłaków na szczotce albo nie czeszesz i masz kołtun na psie. Tak czy siak kłaków jako takich w domu mało :lol:
Szura - Wto Lis 27, 2012 10:01

A ja nienawidzę kłaków psów długowłosych, szpileczki gładkowłosych mi aż tak nie przeszkadzają. Długi podszerstek jest wszędzie, lata wszędzie, przykleja się do wszystkiego i doprowadza mnie do szału. :P
babyduck - Wto Lis 27, 2012 10:37

rudziak napisał/a:
Mnie babyduck mówiła, że Negra linieje mniej
No właśnie, u Negry kastracja wpłynęła na linienie. Przed zabiegiem okres linienia trwał 1,5 miesiąca, można było odkurzać codziennie, a i tak wszędzie było pełno sierści a sucz była łysa miejscami. Po kastracji w zasadzie można przegapić okres linienia i poznaję go tylko po ilości włosa zostającego w ręku po przejechaniu dłonią po tyłku psa. No i wszystko trwa dużo krócej. :) Ale to może kwestia osobnicza.

A wczepianie się krótkiej sierści wszędzie wkurza. Raz, że się trudno odkurza z dywanu, dwa, że trudno zebrać z ubrania, a trzy, że wbija się w skórę :x

Oli - Wto Lis 27, 2012 11:11

Tyle, że większość długowłosych psów ma podszerstek, a wtedy wypadanie sierści i podszerstka jest cały rok, z nasileniem wiosną i jesienią.