To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki IX

Szura - Wto Gru 28, 2010 19:34

sachma, no ja ostatnio wpisując nazwę szczepionki sprawdzałam, co dostał Tonik, więc się da. Kaszel kennelowy faktycznie nie jest w standardzie, co więcej, z tego co czytałam, należałoby szczepić na niego co pół roku, żeby było skutecznie.

Czym był szczepiony Lenny, tak z ciekawości?

EDIT: sprawdziłam dokładniej, Tonik był szczepiony Vanguard plus 7, m. in. przeciwko parainfluenzie i adenowirusom, które z tego co przeczytałam odpowiadają za kaszel kennelowy. Ale czy to to samo, co szczepionka na kaszel kennelowy, to nie mam pojęcia

EDIT2: na dogo jest na mnie nagonka, że pudlowi u mnie źle. :mrgreen:

korzystając z edita Tońcio:
http://www.youtube.com/watch?v=vCdvKeka9to

Oli - Śro Gru 29, 2010 01:03

sachma napisał/a:
Czy da radę sprawdzić w necie na co był szczepiony podając tylko nazwy szczepionek?
możesz poszukać, powinno być, a w razie czego napisz mi na pw jaką szczepionkę dostał

sachma napisał/a:
Czy ta "zwykła" jest tak samo skuteczna jak ta do noska? no i ile kosztuje mniej więcej?
według zagranicznych badań donosowe są skuteczniejsze, chociaż mój prof poddaje to w pewną wątpliwość ;) niestety nie wiem ile kosztują, bo osobiście jeszcze się nie spotkałam z donosową :(
Oli - Śro Gru 29, 2010 01:07

Szura, jak na adenowirusy i parainfluenzę to pomaga na kaszel. Z tą chorobą jest o tyle "problem", że jest ona powszechna w schroniskach, w dużych skupiskach psów (m.in. wystawy, zawody) i sama w sobie nie jest bardzo groźna, ale to jak z grypą u ludzi - powikłania są bardzo niebezpieczne i mogą do końca życia wyłączyć psa z normalnego funkcjonowania.
sachma - Śro Gru 29, 2010 01:12

u nas donosowa kosztuje 80zł

ok znalazłam sobie wszystko, ale i tak mało rozumiem :P
szczepienia Lennego :
Biocan Puppy
Nosówka
Parwowiroza

Nobivac DHPPi
Nosówka
Parwowiroza
Choroba Rubartha

Fort Dodge CvK/LCI-GP
koronawirus
leptospira

Fort Dodge Duramune Max 5
nosówka
adenowirus
parainfluenza
Parwowiroza

Vanguard Plus 7
Nosówka
adenovirus typ 2
parainfluenza

Szura, a co się stało że jesteś taka zła?

Oli - Śro Gru 29, 2010 01:16

sachma napisał/a:
Fort Dodge Duramune Max 5
nosówka
adenowirus
parainfluenza

Parwowiroza
został zaszczepiony, mało tego typ drugi (patrz ostatnia szczepionka) jest stricte odpowiedzialny za kaszel

sachma, sprawdź czy przypadkiem Wasze psy nie mają kaszlu lub któryś ze znajomych psów, bo coś mi się wydaje, że on się zaraża od jakiegoś psa z którym ma częsty kontakt, a u którego objawy są albo niezauważane przez właściciela (psy podwórzowe) lub są przez niego bagatelizowane (psy "znajomych").

AngelsDream - Śro Gru 29, 2010 01:16

sachma, m.in. odwiedziny u nas i to, że pies na jednym ze zdjęć 'zesztywniał' na rękach.
Szura - Śro Gru 29, 2010 01:20

No i nie śpi ze mną w łóżku, ma klatkę i go szkolę. :D
AngelsDream - Śro Gru 29, 2010 01:23

Szura, wychodzi na to, że po prostu źle i strasznie, że jest u Ciebie...

My Baaja doszczepliśmy na kaszel, ale nie dostał pełnej kuracji przez pęcherz, a potem nie było już sensu zaczynać od nowa. Na razie szczepimy go standardowo. Zastanawiam się, co zrobić na wiosnę, a najdalej na koniec lata z jego pęcherzem... Wyjść kilka, żadne idealne.

sachma - Śro Gru 29, 2010 01:37

Oli, ale jeśli kaszle od tygodnia, a od miesiąca nie spotkał żadnego psa.. no po za suką sąsiadów - widuje ją codziennie, ale ona jest zdrowa .. a przynajmniej jej właściciele nic o chorobie nie wiedzą, bo ostatnio im mówiłam że mój się rozkaszlał i żeby uważali na swoją.. dziś z sąsiadką gadałam - oba ich psy zdrowe, nie kaszlą...
AngelsDream - Śro Gru 29, 2010 01:42

sachma, może zarażają, same nie mając objawów? Nie wiem, na ile możliwe przy tej chorobie, ale przy kilku innych na pewno.
Oli - Śro Gru 29, 2010 01:46

sachma, a to na pewno kaszel, czy stwierdzone tylko na podstawie objawów (niespecyficznych swoją drogą dla tej choroby)? no i co z Waszymi podwórzowymi psiakami?
sachma - Śro Gru 29, 2010 01:46

MASAKRA... nie wydają psów do domów gdzie pies nie może spać w łóżku? :| a później się dziwić że tyle pudli w schronach - no bo jak je adoptować jak wyznacznikiem jest to czy się ktoś cacka czy taktuje psa jak psa..
sachma - Śro Gru 29, 2010 01:50

Oli, ja mieszkam daleko daleko od tych psiaków..
objawy - kaszel, szybsze męczenie się - kaszle wieczorami, po zabawie i kiedy jest podjarany albo zdenerwowany, dwa razy przez kaszel zwymiotował, ale przeważnie ataki kończą się próbą zwracania, czasem coś napluje przy tym, czasem dostanie lekkiego ślinotoku. Osłuchowo czysty, powiększone migdałki i czerwone gardło. brak temperatury.
wetka stwierdziła kaszel kennelowy...

Szura - Śro Gru 29, 2010 01:56

sachma, najzabawniejsze jest to, że jeżeli rozwiążemy problem lęku, pies się usamodzielni itd, to prawopodobnie wróci do łóżeczka (o ile źle się to na nim nie odbije), bo ja lubię z nim spać. ;)
Oli - Śro Gru 29, 2010 01:57

sachma, przy kaszlu bardzo często jest gorączka. no i po objawach to ja Ci mogę powiedzieć, że on ma chore serce lub najzwyklejszą w świecie anginę (przy której też występują wymioty, pies nie chce jeść, am powiększone migdałki i boli go gardło). :P a jest leczony? jak długo? widać poprawę?