To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. II

Anonymous - Śro Lis 04, 2009 14:21

Mojemu potworowi kupilam Purine ProPlan sucha dla kociakow, puszki dostaje gourmeta. Pozniej mu zamowie animonde mokra.

tamiska, moj Nergal jest o polowe mniejszy od Twojego :P Ale boski taki rudzielec :serducho:

Mi sie nadal marzy rudy/czarny/bialy devon rex o imieniu Joda :roll:

Anonymous - Śro Lis 04, 2009 16:51

katasza napisał/a:
tamiska, moj Nergal jest o polowe mniejszy od Twojego Ale boski taki rudzielec

katasza, chyba jego matka niesie takie geny, bo jego brat to jest takie byczysko, ze szok. Ma rok, a jest dwa razy wiekszy od zwyklego dachowego 8 letniego kocura :shock:

Nasz Lucek jak podjadl i wyladnial to w ogole taki byku jakby mial z 8 mies, albo wiecej, a je jak kon. W jakim wieku jest Nergal? Chyba o wiele mlodszy niz nasz Lucyfer? Poza tym to kotka, wiec bedzie drobniejsza ^^

Anonymous - Śro Lis 04, 2009 20:29

No tak, moje kocie ma ponad 6 tygodni ;)
Ale odkad do nas trafil strasznie sie zmienil, napoczatku byl taka mala zabawka, duzy brzuch na malych lapkach. A teraz wyglada wkoncu jak kot :mrgreen:

Anonymous - Śro Lis 04, 2009 21:12

katasza napisał/a:
duzy brzuch na malych lapkach

U nas tak jeszcze jest ;D

Anonymous - Czw Lis 05, 2009 22:06

musze zamowic karme dla szczurow. Nergalowi zamawiam 6 puszek animondy i jeszcze chcialam to http://www.zooplus.de/sho...art/157646#more
Probowal ktos?

Bema - Pią Lis 06, 2009 01:14

a ja mam pytanie, koleżanki kot bardzo się drapie i ma problem z sierścią, weterynarz twierdzi, że skaza białkowa; jakie są zalecenia żywieniowe w takim przypadku?
Anonymous - Pią Lis 06, 2009 16:16

Ja mam problem bo od kad maly przeszedl na Orjen to jego kupka wali kapucha tak nieziemsko, ze szok, a poza tym dzisiaj rano w ciagu 40 min zrobil dwa razy kupke. Nie ma biegunki, ale jak jadl RC to bylo zero zapachu i kupa byla calkowicie sucha, a teraz jest normalna, ale wilgotna. Czy to znaczy, ze mu karma nie sluzy??

RC jest o niebo gorszy... Teraz eksperymentujemy troche... Kupilam Acane i zobaczymy...

katasza kupujesz acane dla kociat? Ja kupilam 100% wolowiny acane ale adult? Czy jak mu rozdziabie widelcem to moze spokojnie jesc??

Anonymous - Pią Lis 06, 2009 16:21

Nie, ja mam purine proplan dla kociat z kurczakiem.
a z mokrych jadl gourmeta pstraga w szpinaku. Teraz mu zamowilam morka animonde z kurczakiem chyba i bozite z krewetkami. Jak przyjda to powiem czy smakuje ;)

L. - Pią Lis 06, 2009 16:53

Bema, zapewne ma skazę/uczulenia na białko roślinne lub na kukurydzę/ryż zawarty w karmie.
koty są przecież mięsożercami.
polecam przestawienie się na którąś z tych karm: http://www.aspera.yoyo.pl...y.karmakoty.xls

i zrobienie testów alergicznych :)

a może kot ma pasożyty?

sachma - Pią Lis 06, 2009 17:38

kot od 3 lat (nie wiem dlaczego zauważyłam go dopiero w połowie tego roku o.O') koczuje na terenie firmy - w ciągu dnia jest na dworze, w nocy na ogrzewanej hali.. ale to kotka.. nie muszę chyba mówić co struże robią z kociakami...
i teraz pytanie.. ile kosztuje sterylka? ile kotka musi być w domu zanim dojdzie do siebie po sterylce? :/ nie mam za bardzo gdzie jej przechować... w domu matka uczulona w firmie też nie ma pomieszczenia gdzie można by było ją przechować.. a coś zrobić trzeba :/

dodam że wyadoptowanie jej nic nie da - pojawi się kolejny kot czy kotka.. znów ktoś przyniesie z domu.. więc lepiej już niech będzie ta - przyuczona do siedzenia na hali i przyzwyczajona do pracowników..

Anonymous - Pią Lis 06, 2009 18:55

sachma, sterylka kosztuje we Wro ok 200 zl :)
Bema - Pią Lis 06, 2009 18:58

L., pasożytów nie ma... dzięki za informacje :)
Devona - Pią Lis 06, 2009 19:02

tamiska napisał/a:
Ja mam problem bo od kad maly przeszedl na Orjen to jego kupka wali kapucha tak nieziemsko, ze szok, a poza tym dzisiaj rano w ciagu 40 min zrobil dwa razy kupke. Nie ma biegunki, ale jak jadl RC to bylo zero zapachu i kupa byla calkowicie sucha, a teraz jest normalna, ale wilgotna. Czy to znaczy, ze mu karma nie sluzy??
U nas suche karmy sa dwie, raz Orijen, ostatnio tylko Acana. Okresowo zdarza sie, ze koty wyprozniaja sie czesciej i kupki mocniej pachna, nie wiem, od czego to zalezy. Poza tym takie objawy moga pojawic sie po zmianie karmy albo byc spowodowane czyms zupelnie innym. Dajesz kotu takze mokra oprocz suchej? Moze to konkretne polaczenie daje taki efekt ;) .

Ogolnie nie polecam Wam karm typu Gourmet i Sheba, bo sa okropnie drogie, nie warto wydawac pieniedzy. Nie jestem tez zwolenniczka saszetek i puszek o konsystencji typu "kawalki miesa w sosie", nawet tych lepszych, bo to nie sa kawalki miesa ;) . Od wymienionych przeze mnie karm Porta 21, Applaws czy Almo Nature sa nieco drozsze, ale naprawde zawartosc poraza jakoscia, zapach, wyglad i sklad ja rewelacyjne, sa tez osobne puszki dla kociat. Moim zdaniem lepiej dac kotu mieso niz puszke, w ktorej duza czesc skladu to kukurydza, a to niestety dotyczy wielu drozszych mokrych karm, np. Hill's.
sachma napisał/a:
ile kosztuje sterylka?
Kastracja kotki w Zielonej Gorze to koszt ok. 160 zl, mniej wiecej tyle kosztuje kastracja szczurzycy. Byc moze za oplata przechowa ja lecznica, w ktorej bedzie operowana? Musialabym tesciowa spytac, ile czasu jej kotka dochodzila do siebie (ja mam w domu kocury ;) ).
Anonymous - Pią Lis 06, 2009 19:14

Devona napisał/a:
Poza tym takie objawy moga pojawic sie po zmianie karmy

Hmm czyli przeczekac?? No ogolnie nawet z pupy mu pachnie takim kapusniakiem...

Devona napisał/a:
Ogolnie nie polecam Wam karm typu Gourmet i Sheba, bo sa okropnie drogie, nie warto wydawac pieniedzy

Ja czytam caly sklad ;) Tam sa same zapychacze, a jest drogie. Ja kupilam Acane (100% mieso wolowe) lub Gimpet. Normalne kawalki kurczaka :) Te karmy w stylu brazowych grodek w sosie to lipa, bo to samo zboze.

Sprobuje nie podawac puszek na razie... No i mam Acane... Metoda prob i bledow jakos dojdziemy do tego co jest najlepsze, ale RC jest o niebo gorsze niz Orjen i wolalabym nie uzywac zbyt czesto, ale kot bardzo lubi, a Orjen nie bardzo...

Ewentualnie mozna mieszac Orjen z RC??

sachma - Pią Lis 06, 2009 19:37

Devona napisał/a:
Musialabym tesciowa spytac, ile czasu jej kotka dochodzila do siebie (ja mam w domu kocury ;) ).

byłabym bardzo wdzięczna bo to mnie najbardziej interesuje..