Archiwum - Psiaki vol. II
Justka1 - Czw Cze 26, 2008 13:52
marhef napisał/a: | Justka1 napisał/a: | moja suka jako jedyna trenuje sporty silowe i startuje w tym kierunku na zawodach ZDOBYWAJAC jakies tytuły |
Ale jedyna w mieście, jedyna w kraju, jedyna na świecie czy jak? Możesz doprecyzować? |
Marchef-jedyna suka swojej rasy(bullterrier standardowy) startujaca na zawodach sportow silowych i zdobywajaca jakies tytuly w Europie.Pisze suka, bo pies jeszcze w zeszlym sezonie startowal .
[ Dodano: Czw Cze 26, 2008 14:05 ]
yoshi napisał/a: | justka popierwsze nieporownuj bulla do pita jak Ci bulle tak nieodpowidaja to ich pozniej nie trzytaj... a no tak wybacz, bedziesz miec bulle ale bez rodowodu, bo przeciez te rodowodowe sa takie i siakie... fe
co do chwytu znow - poznaj lepiej hisotrie rasy ktora trzymasz w domu. A sie dowiesz ze wlasnie hodowcy chcieli osiagnac jajeczko zeby wzmocnic chwyt bulla Tylko to prawda ze kiedys bulle az takich jajek niemialy.
I co z tego!? Bull to teraz rasa miejska i niech sobie takie beda. Jest kupe psow ktore bez zadnych tych sprotow sa psami jak najabrdziej szczesliwymi. A to najwazniejsze! Widac im tego nietrzeba.
Mam nadzieje ze kolejny twoj bull, Cie nierozczaruje - jesli sie na takiego zdecydujesz. |
Czy napisalam gdzies,ze nie jestem nie zadowolona z mojej suki ? .
Nie porownuje bulla do pita lecz sposob wystawiania obydwu ras na ringach wystawowych .Co do mojej przyszlej suki,jaka planuje zakupic,nie wiem czy bedzie z rodowodem.Obecnie nie widze zadnych psow(sposrod tych z rodowodem),po ktorych chciala bym suke do sportu.
Sama sobie zaprzeczasz,kiedys bulle "jajek" nie mialy ale suka Hinksa wygrala walke .Gdyby miala slaby chwyt,przegrala by .Ale juz mniejsza o to .
Tak,zdecyduje sie napewno na bullterriera lecz nie wiem jeszcze skad bedzie .
marhef - Czw Cze 26, 2008 14:09
Justka1 napisał/a: | jedyna suka swojej rasy(bullterrier standardowy) startujaca na zawodach sportow silowych i zdobywajaca jakies tytuly w Europie |
O, to mnie zaciekawiłaś, bo ja się kompletnie nie orientuję w "psich zawodach"
Jakie psy (rasy) startują jeszcze na takich zawodach?
yoshi - Czw Cze 26, 2008 15:25
w polce glowie ast'y i pity
w ameryce przerozne, widzialam kiedys SDPP, Akity i nawet dobki, bulldogi amerykanskie, bernardyny W sumie duzo ras moze sie w to bawic Rasy zaprzegowe wiadomo ich zywiol mozna powiedziec
Justka nie zaprzeczam samej sobie. Kiedys bulle mialy glowy jakie mialy, ale po to chcieli wychodowac psa z jajkiem zeby cos osiagnac? Mianowicie mocniejsza żuchwe, przez co mocniejszy chwyt. Tazke po to zeby skora byla jaknajbardziej opieta na czaszce...
Cytat: | Głowa bulteriera - rasy stworzonej do walk psów - jest jakby maszyną do kąsania. Nawet jej kształt można porównać z głowami takich drapieżników jak lwa, pumy czy pantery. Na całej długości jest głęboka, żuchwa wyjątkowo mocna, a jej zakończenie szerokie, tak, by pomieściły się silne siekacze i odpowiednio rozstawione kły. Zakończenie pyska jest tępe, spiczastość jest niepożądana. Chwyt psa walczącego musiał być mocny. Śliska, gruba skóra ciasno opina głowę, nie doszukamy się pofałdowań, luźnych fafli czy w końcu obwisłej skóry podgardla. Chodziło o to, by taką skórę trudno było przeciwnikowi rozerwać, by zęby nie miały o co zaczepiać. Małe, „zbójeckie" oczy bulteriera pasują do całości. Nie bez powodu hodowcy psa walczącego ściśle selekcjonowali osobniki o głęboko osadzonych, jak najmniejszych, wąskich, niby szparki oczach. Oko tego typu było trudne do uszkodzenia podczas walki. Rozstawione szeroko, a także wysoko na bokach głowy, którą pies niby taranem potrafił powalić przeciwnika.
|
Piszac ze mam nadzieje ze twoj kolejny bull Cie nie rozczaruje, nie mialam na mysli ze Twoja suczka to robi.
[ Komentarz dodany przez: babyduck: Czw Cze 26, 2008 15:56 ]
Yoshi, zwracaj uwagę na pisownię. "Nie" z czasownikami piszemy osobno. Inny błąd poprawiony. babyduck
przepraszam staram sie o tym pamietac ale czasem...
Dobrze Justka ze zaznaczylas ze twoja suka. Choc tego tak naprawde nie mozesz byc pewna, bo raczej nie sadze zebys sledzila zawody w tych sportach w kazdym kraju europy.
Wypisze 2 imiona pewnych bullkow, znalezionych w necie, ze stronki http://www.weightpull.com/
Na szwedzkich zawodach bull terrier o imieniu Lennart nalezacy do Sansevarion Johansson, zdobyl 3 miescie
Cytat: | Weight Pulled Time Perc. place points
42 670 13.75 15.9 3 3
|
Inny na zawodach UK, o imieniu Lewis, pies niejakiego Peter Finlayson, zdobyl 2 miejscie
Cytat: | Weight Pulled Time Perc. place points
81 300 41.37 3.7 2 7
|
Wytrzasnelam jeszcze 2 inne bulle z ameryki, 1-go francuskiego i juz dalej nie chce mi sie szukac, choc mysle ze jeszcze kilka by sie znalazlo...
Dalej jest to malo w porownaniu do no wlasnie, pitow. No ale...
Oli - Czw Cze 26, 2008 17:42
Nie chcę się mieszać w tę dyskusję, bo na temat sportów psów w typie bull wiem niewiele, ale jednego nie mogę przepuścić. Justka, piszesz, że nie wiesz czy Twój przyszły pies będzie z papierami. Z tego co piszesz, cechy jakie chcesz uzyskać u psa mają bulle hodowane do walk... Czy zamierzasz w razie potrzeby skorzystać nawet z takiego źródła?
Justka1 - Czw Cze 26, 2008 18:07
Oli,a czy sa wogole bulle hodowane do walk?Nie ma.Nie ma takiego bulla,ktory byly mistrzem wsrod bulli,bo bulle z bullami nie walcza.Na walkach mozna zobaczyc bulle z OS,z pitami i innymi psami.Ja nie szukam psa do walk .Choc w Rosji jest dozwolone cos takiego jak Temperament TEst ale nie rowna sie to prawdziwym walkom.Poza tym walki ,a "walki" to wielka roznica.Trzeba byc pasjonatem psow ttb zeby wiedziec o co chodzi .
Yoshi-jedyna suka jest moja suka OBECNIE(z tych zdobywajacych tytuly w tym sporcie).Podalas przyklady akurat psow,samcow.
Dla mnie wciaz zbyt malo psow tej rasy jest wystawiana do jakich kolwiek zawodow sportowych.
Jezeli rasa ma byc uzytkowa,psy te powinno byc widac na zawodach roznego typu .
Wg mnie i tak bullterriery zatracily swoje predyspozycje do tego co robily kiedys.Te psy,ktore cos robia to nie liczny % z bardzo duzej wiekszosci.
Coz pozostalo?Chyba hodowac bez papierka w kierunku sportowym .
Oli - Czw Cze 26, 2008 18:09
Justka1 napisał/a: | Poza tym walki ,a "walki" to wielka roznica. |
Dla mnie wszelkie działanie, które prowadzi do agresywnego zachowania wśród psów jest nie do przyjęcia. Obojętnie czy "kontrolowane" czy nie.
Justka1 - Czw Cze 26, 2008 18:11
Oli-a wiesz o tym,ze agresja to rzecz naturalna?Nawet wsrod ludzi...Jezeli nie umiesz sie z tym pogodzic,nie powinnas w takim razie egzystowac w tym swiecie ale niestety musisz .
LunacyFringe - Czw Cze 26, 2008 18:13
Justka1 napisał/a: | Oli-a wiesz o tym,ze agresja to rzecz naturalna? |
Yyyy
Może i naturalna ale nie tolerowana i raczej należy się jej pozbywać niż wzmagać .
Jak sie agresywny facet na ciebie rzuci i zabije to też to będzie takie ok ?
Oli - Czw Cze 26, 2008 18:18
Justka1 napisał/a: | Oli-a wiesz o tym,ze agresja to rzecz naturalna?Nawet wsrod ludzi...Jezeli nie umiesz sie z tym pogodzic,nie powinnas w takim razie egzystowac w tym swiecie ale niestety musisz . |
Wiesz, to tak jakbyś napisała, że z nasraniem na środku ulicy należy się pogodzić. W końcu robienie kupy jest czymś naturalnym. Nie mam więcej pytań...
Justka1 - Czw Cze 26, 2008 18:23
Oli,zly przyklad dalas .Nie jedna kupe auto rozjechalo i jakos potrafia sie z tym pogodzic .
LunacyFringe-a czy agresywnego szczura takze zabijasz?Nie,jest izolowany,a u psow ttb izolacja jest smycz .
Oli - Czw Cze 26, 2008 18:25
Nie mówiłam o psich kupach... Skoro dla Ciebie fakt, że człowiek nasrał na chodnik jest normlany to ja nie mam więcej pytań. Już kiedyś mnie zdziwiło Twoje podejście do agresji psiej i nie popieram go. Z resztą większość osób jakie znam, ale to już inna sprawa.
Poza tym czym innym jest posiadac agresywnego psa z natury, a pobudzać i potęgować u niego tę cechę. Mylisz pojęcia Justka.
Justka1 - Czw Cze 26, 2008 18:27
To dam lepszy przyklad.Czy u wilkow agresji takze nie popierasz?A co z silnym instynktem terytorialnym?Moze najlepiej powybijac wszystko co sie rusza i okazuje agresje?
Jezeli ja sie zezloszcze na mame to powinna mnie ubic?
Nie toleruje ludzi malo tolerancyjnych.
W kazdym psie tkwi agresja .
Oli - Czw Cze 26, 2008 18:29
Justka, tak jak napisałam wyżej. Posiadanie zwierzęcia agresywnego z natury to co innego od wywoływania u niego tej agresji, uczenia go agresji. I nie porównuj psów (a tym bardziej ras typu bull) do wilków, bo to zupełnie inne zwierzęta (w sensie, że psy nie są w 100% naturalne). A jak już mówimy o naturze, to agresja jest w niej eliminowana. Agresywny osobnik jest eliminowany ze stada, zwierzęta w starciach najpierw unikają agresji i starają się uniknąć walk.
To, że drzemie w nim agresja, to nie daje przyzwolenia do ujawniania jej, budzenia i potęgowania.
[ Dodano: Czw Cze 26, 2008 18:32 ]
Co do złości na mamę - czy wtedy bijesz ją lub zadajesz otwarte rany? Nie mam na myśli ran psychicznych.
Justka1 - Czw Cze 26, 2008 18:41
Nie,nie bije mamy ,przyznaje sie bez bicia .
Co do natury,suka agresywna nawet odrzucona ze sfory umie sie rozmnozyc i czesto daje gresywne potomstwo.Wiec jak dla mnie sprawa agresji to normalny temat .
Co do psow ttb,moja suka wpatruje sie w innego psa jak w ofiare i sa psy,ktore sa madre i nie podchodza,a sa takie ,ktore nie potrafia czytac nawet sygnalow innego psa.Stad pozniej ludzie maja pretensje do wlasciciela owego agresora,ze pogryzl ich psa.
Ale to takze inny temat .Moja suka nie do kazdego psa jest agresywna i nie w kazdej sytuacji.Jest psem terytorialnym i to bardzo i ja toleruje jej agresje,bo to taka rasa i nie uwazam,zeby ja eliminowac ,bo ttb to swietne psy rodzinne .
Oli - Czw Cze 26, 2008 18:48
Jakie by najwspanialsze nie były, nie toleruję agresji, nawet u yorka. Takie tłumaczenie, że to "taka rasa" jest dla mnie niedojrzałe i jedynie co przyniesie to w przyszłości dużo szkody. A skoro piszesz, że ludzie mają pretensje o pogryzienie to zapewne Twoja suka ma już takie akcje na swoim koncie. Jako ludzie powinniśmy szanować innych ludzi i żyć tak, aby nie powodować strat innym (emocjonalnych czy materialnych, wszystko jedno). Ludzi napadających na innych zamyka się w więzieniach lub poprawczakach. Nie uważam, że każdego agresywnego psa należy uśpić, ale na pewno nie należy w nim tej agresji wzbudzać czy jej tolerować. I to nie wszyscy w koło, a właściciel agresywnego psa powinien się na tyle zabezpieczyć, aby jego zwierzę innemu nie zrobiło krzywdy. W końcu gwałcicieli czy morderców się izolune, a nie wszystkich innych ludzi do getta wsadza.
|
|
|