Archiwum - Myszki
Sysa - Śro Lip 20, 2011 17:42
Bernadeta, ale żeby trzymać całe życie mysz w czymś takim?
Dla mnie to barbarzyństwo i nie dam się przekonać.
To są bardzo inteligentne zwierzęta, nie tak głupie jak się niektórym wydaje...
AngelsDream - Śro Lip 20, 2011 17:59
Cytat: | Putting this into real life terms: you can fit a maximum of 3 fancy mice into a 10 gallon tank. |
Sorgen - Śro Lip 20, 2011 18:23
Pragnę tylko zaznaczyć że 1 galon to prawie 4 litry.
Trzymanie badylarek w tak maleńkim pojemniku to dla mnie szczyt sadyzmu i jestem zaskoczona że Bernadeta która w kwestii opieki nad myszkami wydawała mi się zupełnie ok może takie lokum przyszykować dla nowych pupili.
Dziwię się że wystarczyła Ci opinia jednego sprzedawcy a nie szukałaś info na temat realnych wymagań badylarek.
Poszukaj może na forum terrarium.com.pl info o tych zwierzakach, tam też możesz poszukać taniego używanego terrarium ze szkła o odpowiednich rozmiarach. Myślę że w ok 100zł się zmieścisz.
AngelsDream - Śro Lip 20, 2011 18:27
Sorgen, ja sprawdziłam na stronie z kalkulatorem "klatek" dla myszek, ta średnia została wyliczona (pod kątem wentylacji) na myszki do 25 gramów, przy przeciętnej ich aktywności.
Mika29 - Śro Lip 20, 2011 18:43
Przepraszam, że Wam przeszkodzę, ale mam pytanie. Chcę się upewnić - w mini dunie mogę trzymać jednego samczyka?
Sorgen - Śro Lip 20, 2011 18:45
Angels ale ja nie neguję wyliczenia które pokazałaś tylko zaznaczam że galon to sporo więcej jak litr. Żeby komuś do głowy nie przyszło że 10 litrów to super pojemnik na 3 myszki czy badylarki.
Badylarki to strasznie aktywne zwierzaki, lubią się wspinać a w 10 litrowym boksie to raczej połazić nie połażą. Wentylacja słaba, troty szybko będą wilgotne bo małą powierzchnię mają. Dla mnie trzymanie w czymś takim gryzonia to jak trzymanie złotej rybki w kuli wielkości słoika
Bernadeta sprawdź czy maluchy piją z poidełka bo czasem przez swoją wielkość miewają problemy z poidełkami gdzie kulka jest.
AngelsDream - Śro Lip 20, 2011 18:52
Sorgen, spoko, ja też tylko precyzowałam.
Bernadeta - Śro Lip 20, 2011 19:01
Mika29 napisał/a: | Przepraszam, że Wam przeszkodzę, ale mam pytanie. Chcę się upewnić - w mini dunie mogę trzymać jednego samczyka? |
Możesz .
Sorgen napisał/a: | Bernadeta sprawdź czy maluchy piją z poidełka bo czasem przez swoją wielkość miewają problemy z poidełkami gdzie kulka jest. |
Piją .
Sorgen - Śro Lip 20, 2011 19:09
No to super że piją Mam nadzieję że niedługo pokażesz nam nowe zdjęcia badylarek w nowym domku I pisz o nich pisz bo strasznie ciekawa tych zwierzaków jestem.
Mika29 - Śro Lip 20, 2011 19:16
Ah właśnie. Ostatnio w sklepie w Tesco {w zoologicznym oczywiście} widziałam badylarkę. Czy często są one w zoologicznych? Pytam z ciekawości, nie mam zamiaru ich kupić
Mangusta - Śro Lip 20, 2011 20:41
robią się popularne, jeszcze niedawno w ogóle ich nie było w Polsce.
Mika29 napisał/a: | Przepraszam, że Wam przeszkodzę, ale mam pytanie. Chcę się upewnić - w mini dunie mogę trzymać jednego samczyka? | można, tylko po co. Wszelkie myszy to zwierzęta stadne i dopiero w stadzie można zaobserwować to co najciekawsze, czyli zachowania społeczne.
pituophis - Śro Lip 20, 2011 21:01
Dziesięciolitrowe akwarium nie nadaje się za dobrze dla badylarek, zwłaszcza, jeśli w stadku jest więcej niż jedna samica. Chyba, że chce się, żeby ciężarna samica gryzła i atakowała inne myszy, albo zabiła młode.
Badylarki potrzebują więcej przestrzeni niż myszy hodowlane, nie są aż tak socjalne (choć nie należy ich też trzymać samych), samice zwykle budują osobne gniazda i nie dopuszczają do nich innych osobników. Sądzę, że dla takiej grupki odpowiednie będzie wiwarium np 60 x 40 x 60 cm, z licznymi domkami i gałązkami do wspinania się. Jako domki nadają się np. pudełka po żarówkach wymoszczone miękkim sianem, z wyciętymi 2-3 małymi otworami wejściowymi, podwieszone na wysokości. Najlepiej, aby domków było więcej niż samic.
Layla - Śro Lip 20, 2011 22:59
Mangusta napisał/a: | Wszelkie myszy to zwierzęta stadne | Słyszałam, że myszy płci męskiej średnio dogadują się w stadzie i nawet z braćmi często się tłuką. To prawda?
furburger - Śro Lip 20, 2011 23:05
Layla napisał/a: | Mangusta napisał/a: | Wszelkie myszy to zwierzęta stadne | Słyszałam, że myszy płci męskiej średnio dogadują się w stadzie i nawet z braćmi często się tłuką. To prawda? |
ja słyszałam że samiec z samcem też nie za bardzo się dogada ale z samicami jak najbardziej
Layla - Śro Lip 20, 2011 23:07
furburger, ale dzieci z tego są Co prawda myszki da się kastrować, samce w sensie, ale jednak jest to ryzyko.
|
|
|