To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

klimejszyn - Wto Lip 01, 2014 10:56

Nasz najnowszy lokator - Chrysander Zbójnickie Chomiczki:

Bandyta:

Bulbulator:

Gryzoniowa - Czw Lip 10, 2014 19:21

Hej, hej nie szuka ktoś może chomika do adopcji, dżungarka, a raczej hybrydę jak podejrzewam? Znalazłam ogłoszenie pewnej Pani, która mieszka w Tychach i ma aktualnie do oddania dwa mioty, a w drodze trzeci, więc sytuacja nie jest zbyt ciekawa. Pierwszy miot ma 7 tygodni są to 2 samice i 3 samce, w tym agouti, jeden jest taki jakis jasny, ale nie jest to pearl, coś kremowego i są jeszcze takie a'la saphire/blue, ciężko mi określić. Drugi miot ma 4-5 tygodni: 3 samce i samiczka, w tym agouti i blacki. Sama postanowiłam dać jednemu DT, bo aktualnie nie mam warunków na więcej, ale pytam i szukam po znajomych. Pani dostała też już adresy fundacji, stron, gdzie może dać ogłoszenia, ale wolałam jeszcze napisać tutaj. W razie czego w szukaniu transportu pomogę tylko tak jak będę mogła :) Może ktoś da radę dać im DT albo DS?
limomanka - Wto Lip 15, 2014 10:56

Gryzoniowa, na jakiej zasadzie pani oddaje małe? To są jej mioty?
Gryzoniowa - Śro Lip 16, 2014 10:41

Tak, młode nieplanowane. Kilka chomików z tych pierwszych miotów znalazło dom u jej rodziny i zostały trzy, natomiast urodził się już ten trzeci miot.
Kos - Śro Lip 16, 2014 13:21

Jak można "nie zaplanować" trzech miotów?
Gryzoniowa - Śro Lip 16, 2014 19:48

Samiczka trafiła do niej w ciąży, a pozostałe były wynikiem zbyt późnego oddzielenia samców, przynajmniej tak wywnioskowałam z rozmowy. Pisząc niezaplanowane miałam na myśli to, że nie były na świat powołane umyślnie.
Kos - Śro Lip 16, 2014 22:17

Śmierdzi mi ta sprawa trochę (tj. tłumaczenia tej pani), ale mam nadzieję, że jednak się mylę :)
Karena - Pią Sie 15, 2014 21:23

W Gdyńskim OTOZ 4 chomiki z interwencji szukają domu.
Ratanka - Sob Paź 11, 2014 12:56

Szukam chomika do adopcji(dżungar,roborek) na terenie Olsztyna lub z możliwością dowozu do Olsztyna.
Dogaressa - Śro Paź 15, 2014 05:22

Dzielna jestem niesłychanie, przeczytałam cały wątek :mrgreen:

Macie jakieś fajne pomysły na chomicze wybiegi? Przez pewien czas moje dziewczyny mieszkały razem, ale uznałam, że wolę nie kusić licha :wink: Mici wystarcza własne towarzystwo (i kołowrotek :serducho: ), mnie raczej olewa, natomiast Misia (mniejsza i bardziej zacukana) jest jakaś zagubiona i spragniona towarzystwa.

Ze szczurami można robić mnóstwo fajnych rzeczy, ale z co z takim małym smrodkiem?

PS. Albo moje są jakieś szczególnie wonne, albo syryjki strasznie śmierdzą >< One same, nie kuweta. W moim prywatnym rankingu domowych śmierdzieli są zaraz po kocie, a przed samcem myszy. Natomiast szczury mają przyjemny zapach, i chłopcy, i dziewczynki :tummykiss:

Lama - Śro Paź 15, 2014 08:27

Dogaressa napisał/a:
Albo moje są jakieś szczególnie wonne, albo syryjki strasznie śmierdzą >< One same, nie kuweta.

Nasz Stefan lekko podśmierdywał, ale chomiczyca, którą mamy od miesiąca, wali jak stado prosiaków. Nie mam pojęcia dlaczego, bo Stefan też spał w swoich siuśkach i zapachowo było dużo lepiej.

No właśnie, od 1 września jestem (nie)szczęśliwą posiadaczką Perełki, biało-beżowej chomiczycy, którą sprezentował mi małżonek. "Bo widział, że mi jej żal, więc po nią wrócił do sklepu". Mogę sobie pierdzielić, że nie kupuje się zwierząt ze sklepu i znosić prosiaki i psy z adopcji, on i tak działa pod wpływem impulsu.
Chomik miał być Hermesem, został Perełką - moje dziecko ma oryginalne inaczej pomysły na imiona zwierzątek.;)

klauduska - Śro Paź 15, 2014 08:30

Dogaressa napisał/a:
domowych śmierdzieli są zaraz po kocie

A kot jest wykastrowany?

Tuś - Śro Paź 15, 2014 10:24

Samiczki niestety gorzej "pachną" niż samczyki, szczególnie kiedy mają ruję :P Miałam przez dwa tygodnie samiczkę na tymczasie i nigdy więcej. Samce mam dwa, dżungara i syryjka i nie czuję od nich nic. Załatwiają się do piasku więc zapach moczu także wyeliminowany.
Ninek - Śro Paź 15, 2014 12:23

Dogaressa, to co Ty z tym kotem robisz, że śmierdzi? Bo normalne nie jest, że kot sam z siebie śmierdzi. Zapachy z kuwety to też wyłącznie kwestia karmienia (i ewentualnie kastracji ale dla mnie oczywiste, że jak się kota trzyma w domu to jest wykastrowany).

Miałam kilka chomików, różnej płci (z przewagą na samiczki). Samica syryjka śmierdzi wyłącznie w trakcie rujki (koszmarnie słodki, mdły zapach - koszmar) ale poza nią powinna mieć zapach swojego otoczenia. Moje chomiki pachniały czystymi trocinami i siankiem. Mocz syryjków okropnie śmierdzi, o wiele bardziej niż szczurzy - ale łatwo je nauczyć sikania do piasku więc problem można wyeliminować. W przeciwieństwie do szczurzego lania pod siebie.

nimka - Czw Paź 16, 2014 00:04

Ninek napisał/a:
ale łatwo je nauczyć sikania do piasku

O, a jak się tego uczy? :P
Mój niestety upodobał sobie załatwianie się (jedno i drugie) w domku w którym śpi :?
Żaden róg klatki, kuwetka z piachem dla szynszyli też nie pasi (w sumie jest do kąpania, nie do sikania :roll: ).
Teraz to go już może nie będę uczyć, bo ma już prawie 2 lata, ale tak się zastanawiałam jak się uczy chomika ;) czegokolwiek :twisted: