To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIV

Lavi - Pon Lis 26, 2012 22:05

Nakasha, planujesz trzeciego psiaka? :mrgreen: :serducho:
Nakasha - Pon Lis 26, 2012 22:07

Lavi, tak. ;) Kupujemy dom i możemy sobie pozwolić. :) Jeśli z jakiegoś powodu nie dojdzie do transakcji i domu mieć nie będziemy, to będę musiała mocno przemyśleć trzeciego psa.

Długie rozważania nad różnymi rasami skończyły się tym... że bierzemy owczarka. :D Tylko szkockiego, nie niemieckiego. :) Jednak owczarki to jest to, co niedźwiadki lubią najbardziej. :serducho:

Szura - Pon Lis 26, 2012 22:14

A mi coraz smutniej bez teriera w domu. :cry:

Jakiś czas temu widziałam collie, która wyglądała prawie jak tessowa Beza - nieduża (tzn Beza jest duża :P ) , nieprzesadnie puchata (tzn dla mnie przesadnie, ale JAK NA KOLAKA :P ), ładnie zbudowana, ze śliczną głową. Zamieniłam z właścicielką parę zdań i muszę się zgodzić z jej opinią - ona nie rozumie, skąd ta popularność labów i goldenów, skoro collie są taką fajną alternatywą na rodzinnego, miłego pieska do kochania. :) Trzymam kciuki za Twoje dopsienie! :wink:

Lavi - Pon Lis 26, 2012 22:18

Nakasha, a już myślałam, że zagości u Was Australijski :serducho: :lol:
W takim razie zaciskam kciuki, żeby wszystko wyszło :mrgreen: :kciuki:

Szura - Pon Lis 26, 2012 22:21

W ogóle może ktoś z Warszawy byłby chętny w niedzielę na spacer? Bo na dogo już któryś raz się próbujemy umówić, ale dwie osoby zebraliśmy. :lol: Pewnie na Polach Mokotowskich, chyba że padnie inna propozycja.
AngelsDream - Pon Lis 26, 2012 22:28

Szura, wystawa jest, sporo osób może być mniej lub bardziej zajętych.
agacia - Pon Lis 26, 2012 22:30

Szura, myslę, że u collie ta długa sierść może ludzi odstraszać, a krótkowłose nie sa zbyt popularne.
katasza - Pon Lis 26, 2012 22:36

Wszystkie collie jakie znam cuchna okropnie :p

A ja im czesciej bywam w schronisku tym jestem bardziej pewna ze poki co bedzie kundel schroniskowy, a kiedys, po roku np dopiero mops.

Nakasha - Pon Lis 26, 2012 23:13

Szura, mi się właśnie w collakach podoba puchatość. :D Oczywiście mogę zmienić zdanie po pierwszym sezonie linienia. :lol: Podejrzewam też, że właśnie dbanie o sierść odstrasza, tak samo jak u długowłosych owczarków niemieckich.

Lavi, owsiki jednak są trochę za małe... oba moje psy mają ponad 60 cm w kłębie, nie chciałabym psa, który ma dużo mniej. Collie są, jeśli chodzi o charakter, podobne do australijskich. :) I też są marmurkowe. :serducho:

katasza, kwestia przyzwyczajenia i gustu. ;) Źle pachną przede wszystkim psy stale trzymane na podwórku, niezależnie jakiej rasy. A przynajmniej ja mam takie odczucia. ;) I potwierdza się przy ONkach, te domowe wszystkie pachną lepiej niż podwórkowe.

Bel - Pon Lis 26, 2012 23:20

Nakasha, to wpadnij Alphę zobaczyć ;) aktualnie lizak na plecach się poszerza- puszek szczenięcy został już tylko na portkach i na kołnierzu. Charakter ma obłędny :serducho:
Nakasha napisał/a:
po pierwszym sezonie linienia
collaki lnieją cały rok- a najbardziej jesienią ;) ale futro będzie wszędzie calusieńki rok :DD samce lnieją mniej niż suki podobno.
Lavi - Pon Lis 26, 2012 23:30

Collie są boskie, ale dla mnie mają za dużo sierści :lol:
Sama szukam australijskiego z krótszym włosem.

I serio australijczyki są tak bardzo mniejsze od owczarków niemieckich? Jak byłam na spacerze z owsikiem wydawał mi się podobnych gabarytów. Fakt, był nieco większy niż standardowy owsik i nawet właścicielka mi to mówiła, ale sięgał mi do kolana jak nie do połowy uda. Mój onek miał podobny wzrost.

Nakasha - Wto Lis 27, 2012 00:03

Bel, z wielką chęcią. :serducho:

Są różne ONki i różne aussie, tak samo jak różne collie. Jednak u ONków wzrost 65 - 70 cm nie jest niczym nadzwyczajnym, owczarki mające mniej niż 60 cm w kłębie są za niskie i niezgodne ze wzorcem (chyba, że to suka, wtedy może mieć trochę mniej), za to u aussie górna granica powinna wynosić ok 50 - 57 cm, u suk nawet mniej niż 50 cm. Niby niewiele, ale jednak ok 10 cm robi różnicę. Aussie, które widziałam na wystawie, były bardzo niewielkie.

Mam 2 psy i 3 koty, więc futro mam i tak wszędzie, cały rok. :lol: Przyzwyczaiłam się do codziennego odkurzania mieszkania i wszystkich foteli, kanap, itp. Częste czesanie zwierzyny bardzo pomaga.

Ciekawe, jak to jest z linieniem psów i suk (przy założeniu, że są kastrowane). U ONków jedni twierdzą, że bardziej psy, inni, że bardziej suki, a i tak wychodzi na to, że linieją non stop i to dużo. ;)

Bel - Wto Lis 27, 2012 00:09

Nakasha, mam porównianie bo rodzice mają dwa samce collaków- jeden kastrat drugi nie. Lnieją tak samo :lol:
Nakasha - Wto Lis 27, 2012 00:14

A u suk linienie nie jest też związane z cieczką?
rudziak - Wto Lis 27, 2012 00:16

Nakasha na pewno. Podobno po sterylcje linieją o wiele mniej.