To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Opinie nt. fuzzow. A także innych odmianach i ich hodowli

skinny - Wto Kwi 17, 2007 18:36

nie ja jeszcze nie mam ;( to znajomej szczurki - 3 fuzzy :D ja mam nadzieje ze sie uda. ale boje sie potem laczyc zeby sie nie tlukli
mateusz16 - Sob Kwi 21, 2007 18:12

mi sie podobają fuzzy ale nie te całkiem łyse, tylko te pokryte takim meszkiem, najpierw musze kupić większą klatke, mojemu szczurasowi, a potem będe myśleć o powiększeniu stada, może dołączy do niego łysol?
skinny - Nie Kwi 22, 2007 07:51

pokaze wam pozniej fotki czarnego fuzzy :) ) udalo sie znajomej miec w miocie :D
Naciol - Nie Kwi 22, 2007 10:46

skinny, musi być fantastyczny :mrgreen:
Czekamy z niecierpliwościa na fotki ;]

skinny - Wto Kwi 24, 2007 17:05

A tu jeden co mi skradl serce..

Asaurus - Wto Kwi 24, 2007 21:04

To ja też się pochwalę naszym małym łysym diabłem.

Loki - satin fuzz, black blazed

Loki:"Daj mi buzi..." / "Może z tej strony?" / Fadir:"Mały, przecież ci tłumaczyłem jak to robić..."

Loki z dziurawym, długowłosym Eldirem.

Tutaj łysolek na tle całego stada, widać kto ma najdłuższą szyję.

mateusz16 - Śro Kwi 25, 2007 07:20

fajny łysol, właśnie takie lekko owłosione mi sie najbardziej podobają,
Asaurus - Śro Kwi 25, 2007 10:06

mateusz16, fachowo toto sie nazywa satin fuzz, ma lekki meszek, który może okresowo tracić w różnych częściach ciała lub całkowicie. Loki zaczyna na czole i dupci tracić całkowicie futerko. Dodatkowo młode fuzzy i satin fuzzy mają delikatną sierść na całym ciele i dopiero zmieniając na dorosłą łysieją, przez to u maluchów ciężko poznać co z niego na prawdę wyrośnie. Ale jak zawsze od tego też są wyjątki i może być maluch całkowicie łysy od nowości.
mateusz16 - Śro Kwi 25, 2007 13:44

a czym sie różni satin fuzzy od double rex-a ??
AngelsDream - Śro Kwi 25, 2007 13:47

Najlepiej, żeby wypowiedział się hodowca, ale wg mnie przede wszystkim różnica jest w rodzaju futra i częstotliwości jego występowania lub nie. No i genetycznie jest różnica. Double rex powstaje gdy połączy się dwa szczurki odmiany rex.
myaku - Śro Kwi 25, 2007 13:56

Loki jest prześliczny *___*
Nie wiem, mi się satin fuzzy podobają xD

sachma - Śro Kwi 25, 2007 14:06

ogolnie double to szczury z okresowo wypadajaca sierscia.. czyli np double rexy maja siersc jak rex gdzie niegdzie.

fuzzy to szczury ktore maja okresy wekszego i mniejszego omszenia - ale zawsze bedzie to meszek.

Smolka double longhair mial bardzo przerzedzona siersc, ale jak na LH przystalo siersc byla dłuższa niz standard.

po za tym to sa rozne mutacje roznych genow..

double sa przewaznie mutacja dominujaca, wychodza z polaczenia dwuch rexow czyli

- Rere + Rere = ReRe , Rere, Rere, rere - czyli po skrzyzowaniu dwuch rexow teoretycznie powinny sie urodzic : 1/4 double rex , 2/4 rexow i 1/4 standardow.

u fuzzow gen odpowiedzialny za siersc nie jest dominujacy... mutacja umownie nazwana Fz. z dwuch fuzzow rodza sie same fuzzy czyli

fzfz + fzfz = fzfz, fzfz, fzfz, fzffz - czyli same fuzzy
a z polaczenia fuzza i fuzz carrera otrzymamy :
Fzfz + fzfz = Fzfz, Fzfz, fzfz, fzfz - czyli 50% fuzzow i 50% standardow.

nie wiem czy gdzies sa informacje jak niesie sie satin.. widzialam satin rexa, wiem ze po dwuch satin fuzzach nie musza rodzic sie same satin fuzzy, w moim miocie urodzily sie same satin fuzzy... za malo wiem zeby powiedziec jaki procent fuzzow w miocie moze byc satinami...

tyle co wiem tyle powiedzialam, moze ktos cos doda?

to jeszcze ja dodam :P ze to co powiedzialam to TEORETYCZNE ROZWAZANIA, wiem ze w praktyce moze byc inaczej, bo double doubla nie rowne - widzialam double bardzo wylysiale i takie ktore mialy dlugasny meszek, mimo ze futerko powinno wygladac troche inaczej niz wygladalo...

mateusz16 - Śro Kwi 25, 2007 14:28

dzięki za wyjaśnienie tego
L. - Śro Kwi 25, 2007 15:31

Bo ja nie za bardzo zrozumiałam, możliwe, że powtórzę po sachmie tylko innym językiem.

Z tego co mi kiedyś Nezu wspominała dobule rex polega na tym, że okresowo jest bardziej rex'owaty lub bardziej fuzz'owaty.
Raz będzie rexem, a za jakiś czas mocno omszonym "fuzzem", będą momenty, że np. tyłeczek będzie jak rex, a reszta tylko omszona; bedą momenty że główka i łapki jak rex a reszta tylko omszona.

Mam nadzieje, że dobrze zapamiętałam.
Czyli teoretycznie 2w1 - dla nie zdecydowanych czy chcą mieć satin fuzz'a czy rex'a :P

sachma - Śro Kwi 25, 2007 20:50

L., szczerze ci powiem, ze mi sie double rexy nie podobaja zupelnie... double LH wyglada jakos w miare, ale double rex ktorego kiedys widzialam byl straszny.. jakby poparzony.. fuzzy jakos estetyczniej wygladaja :P takie moje zdanie ;)