To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Kłopoty kardiologiczne. Chore serce.

Niamey - Pią Gru 17, 2010 17:42

można w jedzeniu
kociarnia - Pią Gru 17, 2010 18:07

Dzięki :)
Anonymous - Czw Gru 23, 2010 17:11

Bardzo szybki oddech , ogólnie biedny , malutki, calkiem aktywny ale nie spi (oczka caly czas otwarte) lezy non stop a oddycha jakby biegał nie wiadomo ile.... miał zmiany na plucach i robaczki... dzisiaj kontrola..... możliwe że to serduszko??
Oli - Czw Gru 23, 2010 17:27

PatikaCk napisał/a:
miał zmiany na plucach
to raczej od tego, zależy jakie to były zmiany. w chorobach serca jest tak, że najpierw one się pojawiają, a dopiero potem dochodzą objawy płucne. co oczywiście nie wyklucza nałożenia się dwóch chorób na siebie.
Anonymous - Czw Gru 23, 2010 17:32

szczurek tyje ale nie widac po nim tego. siersc ma rzadką ... no i to szybkie oddychanie... ze jest chudziutki to widac jak szybko mu boczki chodzą.. na 3 tyg przytył 30 gram. to jest nic przy 3 miesięcznym maleństwie.
tyszka07 - Śro Kwi 20, 2011 09:09

Moja szczura ma podobnie. Cały czas odkąd pamiętam kichała i miała zatkany nos. Wet powiedział, że tak juz ma i tak będzie mieć do końca swojego życia. Najgorzej, że ostatnio zaczęły jej boczki chodzić mocno i już źle wygląda. Czasami sprawia wrażenie jakby się dusiła i łapie powietrze pyszczkiem. Jeść to je normalnie, nie chudnie. Ale jest osowiała i cały czas śpi. Poszłam z nią do weta i ponoć w płucach nic nie słychać. Dostała tabletkę na serce i antybiotyk. Nie wiem czy to pomoże. Druga sprawa która mnie martwi to to, że ona panicznie ucieka z klatki. Nawet nauczyła się ją otwierać. Jak już trzeba to siedzi ale jak tylko jest możliwość to ucieka. Woli posiedzieć na krześle lub łóżku. Nie wiem o co chodzi. Podpowiedzcie co tym myslicie. I czy faktycznie ma coś z sercem??
tyszka07 - Czw Kwi 21, 2011 16:21

czy ktoś mógłby poradzić co robić żeby jej boczki nie chodziły??? żeby już w końcu dobrze było?? Antybiotyk i ta tabletka na serce nie przynoszą poprawy. Jest tak samo.
Oli - Czw Kwi 21, 2011 16:26

tyszka07, leki nasercowe wymagają czasu, by zadziałać, one nie działają po kilku godzinach, a po kilku, nawet kilkunastu dniach, a mogą i w ogóle nie pomóc (takie minimum obserwacyjne to 2-3 tygodnie podawania leków żeby móc zacząć podejrzewać że nie działają, podejrzewać, nie stwierdzić pewność). poza tym duszność może nie ustąpić jeśli jest spowodowana problemami z płucami (zrosty, rozedma).

poza tym jakie badania miała szczurcia? jakieś RTG, echo serca? cokolwiek?

Pyl - Czw Kwi 21, 2011 16:33

tyszka07, bez zbadania przyczyny takiego stanu szczurka nikt nie doradzi leczenia. Czy mała miała robione RTG i/lub EKG? Co stwierdził lekarz?
Wspomóc ją możesz wypożyczając koncentrator tlenu, ale to kosztuje i nie leczy tylko ułatwia oddychanie. A bez usunięcia przyczyny nie wyleczysz ogona.

/Edit, o Oli mnie ubiegła :wink:

tyszka07 - Wto Kwi 26, 2011 06:09

Lekarz dał antybiotyk i lek na serce. Zbadał tylko i powiedział że w płucach nic nie czuje więc to pewnie serce. Poza tym Nuka jak siedzi to na rogu łóżka z głową w dół. Nie wiem może jej tak lepiej oddychać. Ciągle chodzą jej boczki i stan chyba sie pogarsza bo zaczyna chudnąć. Dzisiaj idę do innego weta. Może jakieś prześwietlenie jej zrobią. Już nie wiem jak jej pomóc.
tyszka07 - Wto Kwi 26, 2011 11:41

No i wróciłam od innego weta. Ci powiedzieli że Nuka ma obrzęk płuc ale nie wiadomo czym spowodowany. Dostała 2 zastrzyki. Jeśli pomogą to dobrze ale jeśli nie to zdjęcie trzeba będzie zrobić i myśleć co dalej albo uspać. Bieda z nędzą.
klauduska - Czw Cze 09, 2011 08:08

Mam od 2 tyg na dt Aguta z poważną wadą serca, niewydolnością krążeniową. Wada jest o tyle poważna też, ponieważ ma dopiero max 4 msce.
Zwaliłam sprawę z Prilium, przyjmować będzie dopiero od dzisiaj.
Dostaje Furosemid w zastrzyku 3kreski 1x dziennie i Digoxin dopyszcznie 1kreska 2x dziennie.
Na dodatek ma wiele strupów na plecach.
Bardzo ciężko oddycha: Dyszenie Agusia

susurrement - Czw Cze 09, 2011 08:27

klauduska napisał/a:
D.cośtam

digoxin? ;)

klauduska - Czw Cze 09, 2011 08:38

Off-Topic:
Dokładnie :) . Mam to zapisane w temacie adopcyjnym, ale sprawdzać mi się już nie chciało :P Zaraz zedytuję :)
Susu mogłabyś zajrzeć do mojego adopcyjnego i spojrzeć na opis strupów, może ty byś miała jakąś teorię?

Anonymous - Śro Paź 05, 2011 20:10

dziewczyny, jak dawkować Digoxin i Furosemid?

i Pabi-Dexamethason? to jest steryd, nie?